Problem z zasięgiem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bodziej
Początkujący użytkownik forum

Problem z zasięgiem

Post autor: Bodziej »

Witam!
Mam pewien problem z którym walczę jużjakiś czas... a mianowicie jestem w norwegii w pracy i chcę "kraść" internet od mojego szefa, który mieszka w odległości 150 metrow.

Kupiłem kartę sieciową usb tp-link i do niej antenę anelową o mocy 21db, wszystko poinstalowałem pomocowałem, skierowałem na dom szefa i internet niby złapało, ale sygnał jest bardzo mały i ciągle skacze i przerywa połączenie.

W moje ręce wpadły jeszcze 2 urządznia : router d-link di-524 oraz access point d-link dwl-2100AP. Czy da się z nimi coś zrobić, tak by któryś z nich odbierał internet z ruter'a szefa (d-link dir-635) i przekazywał dalej? Najlepiej bezprzewodowo? Słyszałem, ze mozna tak zrobić, ale nie wiem jak :)

pozdrawiam i proszę o pomoc!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z zasięgiem

Post autor: key »

Bodziej pisze:Czy da się z nimi coś zrobić, tak by któryś z nich odbierał internet z ruter'a szefa
Nie. Na ta odleglosc potrzebujesz anteny nadawczej i odbiorczej.
Nie pomagam na PW.
Bodziej
Początkujący użytkownik forum

Re: Problem z zasięgiem

Post autor: Bodziej »

ale access point'a mogę postawić gdzieś bliżej, gdzieś gdzie jest normalny zasięg z tego routera szefa np. na werandzie lub stodole bo jest tam zasięg i podpięcie do prądu (teaz ze stodoły piszę :P)

[ Dodano: 2011-06-12, 15:01 ]
Przepraszam za duble post, ale acess point w trybie universal repeater wykrywa tą sieć alejak ją zaznaczę i zaakceptuje to owszem jest sygnał z ap, ale internet nie działa... nie wiem czy mam jeszcze gdzieś coś wpisać czy zaznaczyć?
ODPOWIEDZ