Firmware i Dashboard E169

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mrozilla
Stały użytkownik forum

Firmware i Dashboard E169

Post autor: mrozilla »

Witam

1) Posiadam dashboard Plusa, a chcę mieć ogólny zapewne Mobile Partner, tak więc jaki dashboard do tego modemu jest najlepszy/najnowszy/PL? KONIECZNIE sterowniki XPx32/Vistax32x64/7 x32x64
I jak zrobić kopię swojego dashboard, aby potem można było go sobie wgrać?

TPInfo pokazuje, że nie mam simlocka jak i również pozostało 10 porób jego zdjęcia.

2) MP pokazuje EDGE i w stanie połączenie w windowsowskim menedżerze połączeń jest prędkość 236,8 Kb/s
Jak sprawdzić czy obecnie modem pozwala max. na 3,6 czy na 7,2?
Obecnie małe możliwości mam przez zasięg, ale w wakacje będąc w różnych miejscach, przyda mi się jak największe możliwości jeżeli chodzi o prędkość.

3) Obrazek

Proszę napisać co dokładnie robi komenda z komunikatu, czy zapisuje ona coś na stałe w modemie, czy jest to komenda jednorazowa tzn. wykonuje się i znika, nic w modemie nie zostaje, chcę wiedzieć co ona robi.

4) Wgrałem obecnie oprogramowanie 11.315.05.00.00 i zaznaczyłem opcję "Auto remove the device after update", co ona oznacza? Wydaje mi się, że usuwa poprzednią wersję firmware z modemu, ale nie jestem pewien, bo przecież, żeby wgrać nowe, chcąc nie chcąc stare FW musi zostać usunięte, tak więc czy mógłby ktoś wyjaśnić?

5) Chciałem wgrać 7,2 Endabler, włączyłem, nacisnąłem Avanti i programik coś przemielił i wyskoczył komunikat:
"la tua chiavetta Huawei e169 non necessita di essere aggiornata.
il dispositivo e stato disconnesso:
rimuovere la chiavetta dal computer ed inserirla nuovamente per renderla disponibile."

czyli
"trzymać Huawei E169 nie wymagają aktualizacji.
Urządzenie zostało odłączone:
usuń klucz z komputera i włóż ją ponownie do udostępnienia."

Czy to oznacza, że miałem już to wgrane? (modemem nikt się nie bawił wcześniej, ale był wymieniany na gwarancji), czy po prostu wraz z najnowszym oprogramowaniem które wgrałem przed chwilę od razu update do 7,2 występuje
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Firmware i Dashboard E169

Post autor: Chris-Kr »

mrozilla pisze:I jak zrobić kopię swojego dashboard, aby potem można było go sobie wgrać?
Huawei Dashboard Tool: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25692&highlight=huawei+dashboard+tool
Byłeś aktywny w tym wątku, więc chyba powinieneś to wiedzieć :)
2) MP pokazuje EDGE i w stanie połączenie w windowsowskim menedżerze połączeń jest prędkość 236,8 Kb/s
Jak sprawdzić czy obecnie modem pozwala max. na 3,6 czy na 7,2?
Jeśli masz włączone wyświetlanie w trayu ikonki stanu połączenia, to po nawiązaniu połączenia powinna Ci się tam wyświetlić odpowiednia prędkość (3,6 lub 7,2 Mb/s).
4) Wgrałem obecnie oprogramowanie 11.315.05.00.00 i zaznaczyłem opcję "Auto remove the device after update", co ona oznacza? Wydaje mi się, że usuwa poprzednią wersję firmware z modemu, ale nie jestem pewien, bo przecież, żeby wgrać nowe, chcąc nie chcąc stare FW musi zostać usunięte, tak więc czy mógłby ktoś wyjaśnić?
Nie, to nie o to chodzi. Zaznaczenie tej opcji oszczędza Ci ręcznego tzw. "bezpiecznego usunięcia urządzenia USB". Odłączenie urządzenie USB odbywa się wówczas automatycznie, po zakończeniu instalacji oprogramowania.
5) Chciałem wgrać 7,2 Endabler, włączyłem, nacisnąłem Avanti i programik coś przemielił i wyskoczył komunikat:
"la tua chiavetta Huawei e169 non necessita di essere aggiornata.
il dispositivo e stato disconnesso:
rimuovere la chiavetta dal computer ed inserirla nuovamente per renderla disponibile."

czyli
"trzymać Huawei E169 nie wymagają aktualizacji.
Urządzenie zostało odłączone:
usuń klucz z komputera i włóż ją ponownie do udostępnienia."
Po przetłumaczeniu z włoskiego na angielski, zdanie nabiera większego sensu:
"Your Huawei E169 Stick does not need to be updated.
The device has been disconnected:
remove the key from the computer and insert it again to make it available. "
Czyli najwyraźniej masz zainstalowaną najnowszą wersję softu.
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

mrozilla pisze:Proszę napisać co dokładnie robi komenda z komunikatu, czy zapisuje ona coś na stałe w modemie, czy jest to komenda jednorazowa tzn. wykonuje się i znika, nic w modemie nie zostaje, chcę wiedzieć co ona robi.
Komenda AT+CFUN powoduje przejście modemu w tryb uśpienia lub pełnej funkcjonalności. Ta komenda nic nie zapisuje w modemie, ani nie zmienia jego konfiguracji. Jedynie resetuje modem. Można powiedzieć, że modem zostanie wyłączony oraz włączony.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mrozilla
Stały użytkownik forum

Post autor: mrozilla »

Chris-Kr pisze: Byłeś aktywny w tym wątku, więc chyba powinieneś to wiedzieć :)
Tak byłem, ale miałem przerwę i tak mi z głowy wszystko wyleciało, że szok, a nie bardzo niektóre tematu mogę odnaleźć, więc stąd te pytania :)
A jakiś dashboard spełnia moje powyższe wymagania, czy będę musiał tworzyć go sam, z wersji MP jaką zrobiłem pod E220?
Nie, to nie o to chodzi. Zaznaczenie tej opcji oszczędza Ci ręcznego tzw. "bezpiecznego usunięcia urządzenia USB". Odłączenie urządzenie USB odbywa się wówczas automatycznie, po zakończeniu instalacji oprogramowania.
Czyli po prostu jak się wgra firmware, odłącza się modem i tyle? Tylko do tego ta opcja służy? Nie ma nic do rzeczy do dlaczego użytkowania modemu, a po prostu tylko przy wgrywaniu firmware wykonuje swoje zadanie?

Czyli najwyraźniej masz zainstalowaną najnowszą wersję softu.
Ale to znaczy, że najnowsze FW ma w sobie włączoną tą opcję 7,2 czy jak?Bo tego programiku nikt wcześniej nie wgrywał, a modem tylko na gwarancji był oddawany kiedyś, to czy oni tego endablera wgrali? Bo właśnie interesuje mnie czy jest on w FW zintegrowany...
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

mrozilla pisze:A jakiś dashboard spełnia moje powyższe wymagania, czy będę musiał tworzyć go sam, z wersji MP jaką zrobiłem pod E220?
Nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Ja bym zaczął od wgrania tego dashboardu, który sam zrobiłeś, a potem bym sprawdzał, czy obsługuje wszystkie potrzebne systemy.
Czyli po prostu jak się wgra firmware, odłącza się modem i tyle? Tylko do tego ta opcja służy?
Tak, tylko do tego.
Ale to znaczy, że najnowsze FW ma w sobie włączoną tą opcję 7,2 czy jak?
Na to wygląda. Gdy kupiłem swojego E1750, to miał maksymalny upload 2 Mb/s, a po upgrade firmware'u wzrósł on do 5,6 Mb/s.
Właśnie na tym polega to, co sprzedawcy określają jako "upload: 5,6 Mb/s ready" ;)
Krzysztof
ODPOWIEDZ