E220 Centrum Wrocławia spadjąca prędkość
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
E220 Centrum Wrocławia spadjąca prędkość
Witajcie,
Mam iPlusa od prawie roku. Abo 25GB/miech przy speedzie 10Mbps. Wiadomo modem ma niby 7,2 Mbps, a fizycznie to będzie z jakieś 550KB/s. Do rzeczy.
Notuje ostatnio straszne lagi na łączu, onet ładuje mi się ponad 2 minuty, filmiki z youtube'a również bardzo długo i to wszystko w porach 19 do 2 w nocy, potem wszystko hula, a w dzień spada do 100KB/s.
Modem którego używam to E220 Huaweii, system Win7 64Bit, Oprogramowanie modemu to Huaweii Connect (sam wgrywałem, modem przechodzony i pozbawiony simlocka z play).
Znalazłem tu na forum opis, że E220 notuje niskie wyniki prędkości i nowsze modemy biją go na głowe...ale właśnie, z zasięgiem nie mam problemu (pokazuje mi UMTS), więc podpowiedzcie mi....
1) Czy powodem jest zapchany BTS w mojej okolicy?
2) Powodem jest modem, gdzie coś z lepszymi parametrami by szybciej zaczęło hulać?
Proszę o pomoc jak zdiagnozować ew. przyczynę takiej sytuacji, gdzie zamiast nawet 300KB/s mam ledwo 20-40 KB/s w porywach.
Mam iPlusa od prawie roku. Abo 25GB/miech przy speedzie 10Mbps. Wiadomo modem ma niby 7,2 Mbps, a fizycznie to będzie z jakieś 550KB/s. Do rzeczy.
Notuje ostatnio straszne lagi na łączu, onet ładuje mi się ponad 2 minuty, filmiki z youtube'a również bardzo długo i to wszystko w porach 19 do 2 w nocy, potem wszystko hula, a w dzień spada do 100KB/s.
Modem którego używam to E220 Huaweii, system Win7 64Bit, Oprogramowanie modemu to Huaweii Connect (sam wgrywałem, modem przechodzony i pozbawiony simlocka z play).
Znalazłem tu na forum opis, że E220 notuje niskie wyniki prędkości i nowsze modemy biją go na głowe...ale właśnie, z zasięgiem nie mam problemu (pokazuje mi UMTS), więc podpowiedzcie mi....
1) Czy powodem jest zapchany BTS w mojej okolicy?
2) Powodem jest modem, gdzie coś z lepszymi parametrami by szybciej zaczęło hulać?
Proszę o pomoc jak zdiagnozować ew. przyczynę takiej sytuacji, gdzie zamiast nawet 300KB/s mam ledwo 20-40 KB/s w porywach.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: E220 Centrum Wrocławia spadjąca prędkość
Takie objawy pokazują, że to jest obciążenie sieci. A na to nie da rady nic poradzić. Nawet anteny kierunkowej nie możesz do E220 podłączyć by "zmienić" sobie nodeB. Tak więc za dużo nie da się zrobić. Można by zmienić modem na taki z wyjściem antenowym i dokupić antenę kierunkową i łapać innego nodeB w nadziei, że jest mniej obciążony.dzolero pisze:Notuje ostatnio straszne lagi na łączu, onet ładuje mi się ponad 2 minuty, filmiki z youtube'a również bardzo długo i to wszystko w porach 19 do 2 w nocy, potem wszystko hula, a w dzień spada do 100KB/s.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Guru bezprzewodowy
Jaką lokalizację rozumiesz przez centrum Wrocławia, można prosić dokładniej?
Pytam, bo może znam okolicę pod kontem speedtestów i działania sieci.
Pytam, bo może znam okolicę pod kontem speedtestów i działania sieci.
-
- Użytkownik forum
Ulica dąbrowskiego przy skrzyżowaniu z kościuszki.
Pożyczyłem od kolegi nowy modem (E1820 Huawei). Od razu wskoczył zasięg HSPA+, coś czego wcześniej na oczy nie widziałem. Wszystko sunie jak ta lala, czyli możliwe, że to kłopot z moim 4 letnim modemem.
Jutro przejdzie test całodobowy to będę wiedział ostatecznie co miało na to wpływ...A co do speedTestów, myślę, że też by pomogły, dlatego z góry wielkie dzięki.
Pożyczyłem od kolegi nowy modem (E1820 Huawei). Od razu wskoczył zasięg HSPA+, coś czego wcześniej na oczy nie widziałem. Wszystko sunie jak ta lala, czyli możliwe, że to kłopot z moim 4 letnim modemem.

Jutro przejdzie test całodobowy to będę wiedział ostatecznie co miało na to wpływ...A co do speedTestów, myślę, że też by pomogły, dlatego z góry wielkie dzięki.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Bardzo możliwe. Dlatego chyba jednak lepiej zaopatrzyć się w nowy modem.dzolero pisze:Wszystko sunie jak ta lala, czyli możliwe, że to kłopot z moim 4 letnim modemem.![]()
W każdym razie jakbyś miał jakieś pytania pisz dalej.
Pozdrawiam YaHooo 

- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Skoro masz taki limit, to powinieneś kupić modem z hspa+:)