jaki upload w iplusie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
jaki upload w iplusie?
mam internet iplus, modem usb, teoret. przepustowosc = 7 Mb/s.
DL bywa rozny, srodek W-wy, noca bywa 3-3.5 Mb/sek.
Moze wiecie jaka jest teoretyczna predkosc, ale dla UPload w iplusie? Tzn jaka moze byc maksymalna?
DL bywa rozny, srodek W-wy, noca bywa 3-3.5 Mb/sek.
Moze wiecie jaka jest teoretyczna predkosc, ale dla UPload w iplusie? Tzn jaka moze byc maksymalna?
-
- Stały użytkownik forum
Re: jaki upload w iplusie?
Jeśli dana stacja ma HSUPA to prędkość maksymalna wynosi do 5,76Mb/s
-
- Stały użytkownik forum
w życiu nie widzialem u siebie HSUPA. Jeno GPRS/EDGE/UMTS/HSDPACharper pisze:Jeśli dana stacja ma HSUPA to prędkość maksymalna wynosi do 5,76Mb/s
- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Zacznijmy od tego, jaki masz modem?
-
- Stały użytkownik forum
usb Globe Trotter Option 225compile pisze:Zacznijmy od tego, jaki masz modem?
- compile
Tak myślałem, twój upload to maksymalnie 384kb/s.
-
- Stały użytkownik forum
1.compile pisze:Tak myślałem, twój upload to maksymalnie 384kb/s.
no dobrze, to jeszcze zdradz mi tajemnice

2.
jaki modem daje w tej chwili wiekszy UP?
3.
co oni wlasciwie w iplusie podają liczbą 7 mB/s? Max DL? Jesli tak, to czy tym modemem jest taki DL osiagalny przynajmniej teoretycznie? Bo w praktyce, jak pisalem, DL bywa u mnie rozny, noca bywa w porywach 3-3.5 Mb/sek, ale to ponoc spowodowane jest w ogole zapchaniem sieci...
[ Dodano: 2011-07-19, 12:15 ]
oczywiscie kilobitów. żeby nie bylo watpliwosci.compile pisze:Tak myślałem, twój upload to maksymalnie 384kb/s.
- compile
W twoim wypadku wynika to ze specyfikacji modemu.
7mb/s to maksymalny download, teraz pozmieniali prędkości zależnie od taryfy.
Są modemy, które osiągają prawie 6mb/s uploadu, ale to tylko teoria, zazwyczaj to ok. 2-3 mb/s.
Musisz szukać modemu z hsupa/hspa/hspa+ np:
-e230, e180,e173u-2 droższe e1820 i pochodne
-sierra 306,307,
-zte mf637,mf668,
-icon505...
Są modemy, które osiągają prawie 6mb/s uploadu, ale to tylko teoria, zazwyczaj to ok. 2-3 mb/s.
-sierra 306,307,
-zte mf637,mf668,
-icon505...
-
- Stały użytkownik forum
Ja osiągam 3,5mb/s bez problemowo w upie. Po ostatniej zmianie mojego btsa na technologie hspa. W nocy więcej.
Sprzęt to ruter B260a
Sprzęt to ruter B260a
-
- Stały użytkownik forum
tutaj:compile pisze:W twoim wypadku wynika to ze specyfikacji modemu.
-sierra 306,307,
-zte mf637,mf668,
-icon505...
http://forum.optinex.pl/viewtopic.php?t ... 9830270bbb
to ja widze tylko tyle, że max DL dla tego modemu=7.
Ale pytalem skad jest wiedza (ze specyfikacji modemu??), ze max UP dla tego modemu=384 kb/s ?
OK.
Wlasnie z iplusa dostalem info:
"(....) Maksymalna prędkość transmisji przy pobieraniu:
- GPRS: do 53,6 kb/s;
- EDGE: do 236,8 kb/s;
- UMTS: do 384 kb/s;
- HSDPA: do 1,8 Mb/s, do 3,6 Mb/s, do 7,2 Mb/s;
- HSPA+: do 21 Mb/s.
(uwaga!) Udostępnione zasoby na upload wynoszą 1/3 zasobów download. (...)."
Czyli idac za info z iplusa - tutaj: http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl
widze, że jestem w zasiegu 3g/hsdpa, czyli max DL=7.2, wiec 1/3*7,2= 2.4, czyli
max UP dla internetu w tej okolicy = 2.4 Mb/s
Dwie ulice dalej jest juz HSPA+, ale z kolei ze specyfikacji modemu wynika, ze nie obsluży.
Jak wiec na to by sie nie patrzylo, to:
max UP tego modemu i dla miejsca gdzie jestem = 2.4 Mb/s.
Hm... I co z ta informacja zrobic wobec tego co napisales, że max UP = 384 kb/s?

-
- Mistrz bezprzewodowy
Bo żeby osiągnąć takie prędkości modem musi mieć HSDPA+HSUPA. Jeżeli ma samo HSDPA to ma teorytycznie 7,2 download i 0.384 upload. A jak ma HSDPA+HSUPA (HSPA) to może mieć upload albo 2Mb albo 5.76Mb. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę po pierwsze że to tylko specyfikacja i po drugie, że są wersje 2 i wersje 5.76.
-
- Stały użytkownik forum
W jaki sposób rozpoznać, czy stacja, z której korzystamy ma HSUPA?
Jeśli miałaby (tylko do wysyłania) tylko UMTS to przy wysyłaniu jakiegoś pliku dioda sygnalizująca pracę w modemach Huawei powinna świecić ciemno niebieskim kolorem, a przy dostępności HSUPA jasnym kolorem, mimo, że modem nie obsługuje prędkości uplink większej niż 384kb/s. Czy dobrze myślę?
Jeśli miałaby (tylko do wysyłania) tylko UMTS to przy wysyłaniu jakiegoś pliku dioda sygnalizująca pracę w modemach Huawei powinna świecić ciemno niebieskim kolorem, a przy dostępności HSUPA jasnym kolorem, mimo, że modem nie obsługuje prędkości uplink większej niż 384kb/s. Czy dobrze myślę?
-
- Guru bezprzewodowy
Źle myślisz.Charper pisze:Czy dobrze myślę?
Ciemnoniebieska dioda oznacza, że modem aktualnie pracuje w technologii UMTS (WCDMA). Jasnoniebieska oznacza natomiast, że aktualnie odbywa się transmisja danych po HSDPA/HSPA. Plus terminale które nie transmitują danych automatycznie przerzuca do UMTS.
Mając modem, telefon HSPA.Charper pisze:W jaki sposób rozpoznać, czy stacja, z której korzystamy ma HSUPA?
Nie ma żadnej logiki odnośnie upgrade stacji HSDPA, HSPA 3,6/2.0, HSPA 7,2/2.0 czy wyżej.
Chociaż raczej nie powinno być problemu z dostępnością HSPA.
To są teoretyczne dywagację.covo pisze:max UP tego modemu i dla miejsca gdzie jestem = 2.4 Mb/s.
Faktyczna prędkość upladu zależy od bardzo wielu czynników: obciążenie sieci, poziom sygnału, pogoda, radiolinia do stacji etc.
Teoretycznie od profilu QOS i od umowy.
Niby uploadu nie przycinają, ale kto wie kiedy zaczną.
-
- Mistrz bezprzewodowy
W Orange nie ma żadnych problemów z dostępnością pełnego HSPA. Za to w Plusie mam wrażenie, że połowa stacji ma samo HSDPA 3,6Chociaż raczej nie powinno być problemu z dostępnością HSPA.

-
- Guru bezprzewodowy
Orange ma w 99% HSPA i EDGE.Maciek764 pisze:W Orange nie ma żadnych problemów z dostępnością pełnego HSPA
Dokładnie to mam na myśli.Maciek764 pisze:HSPA+ wepchnięte mam wrażenie na zasadzie "a tutaj sobie walniemy"
Plus wyprzedza Orange w 2G, natomiast Orange Plusa w 3G.Orange przynajmniej wszystko robi w sposób bardziej przemyślany.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A to jest bardzo ciekawe. Bo mi osobiście na EDGE udało się spokojnie osiągnąć takie dane:covo pisze:Wlasnie z iplusa dostalem info:
"(....) Maksymalna prędkość transmisji przy pobieraniu:
- GPRS: do 53,6 kb/s;
- EDGE: do 236,8 kb/s;
- UMTS: do 384 kb/s;
- HSDPA: do 1,8 Mb/s, do 3,6 Mb/s, do 7,2 Mb/s;
- HSPA+: do 21 Mb/s.
(uwaga!) Udostępnione zasoby na upload wynoszą 1/3 zasobów download. (...)."
DL: 230kb/s
UL: 200kb/s.
Analogicznie GPRS.
Więc coś takiego może się tyczy UL w stosunku do maksymalnej technologii?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
zdawalo mi sie,ze wszystko wyjasnionecompile pisze:W twoim wypadku wynika to ze specyfikacji modemu.
-sierra 306,307,
-zte mf637,mf668,
-icon505...

"(...) posiadany przez Pana modem pozwala na uzyskanie maksymalnej prędkości pobierania danych do 3,6 Mb/s w technologii HSDPA (...)"
- i co z ta informacja zrobic wobec tego, co tutaj bylo pisane o modemie, ktory mam ->
http://forum.optinex.pl/viewtopic.php?t ... 9830270bbb
gdzie jak żywo jest napisane: Technologia HSDPA: Maksymalna prędkość: 7,2 Mb/s.
Dlaczego - jesli z iplusa pisza prawde - mam przycieta max mozliwosc modemu, skoro w umowie ani slowa o tym, ze jest takie ograniczenie?
Co prawda wczesniej mi napisali, że "(...) HSDPA: do 1,8 Mb/s, do 3,6 Mb/s, do 7,2 Mb/s (...)", ale czy z tego wynika, że wszyscy w PL dostali od nich ten modem z max DL = 3.6?
-
- Stały użytkownik forum
Wejdź w menedżer zadań w kartę sieć i sprawdź jaka prędkość maksymalna tam widnieje. Oczywiście połącz się przez HSDPA.
-
- Stały użytkownik forum
? ja sie po prostu łączę.Charper pisze:Wejdź w menedżer zadań w kartę sieć i sprawdź jaka prędkość maksymalna tam widnieje. Oczywiście połącz się przez HSDPA.
1.
Jak moge sie polaczyc nie przez hsdpa?
2.
tak btw: łącze sie nie aplikacja iplusa, ale "połączeniem", by nie zasmiecac systemu zbednym softem.
W tej akurat chwili (z juz czynnym polaczeniem, po odpaleniu jednak tej aplikacji, zeby zobaczyc jak "sie polaczylo" ) - widze hsdpa; ale b. czesto bywa np. edge i moze cos jeszcze.
W managerze zadan - 7 Mb/s.
3.
w aplikacji iplus manager mam do wyboru skonfigurowanie domyslnego polaczenia m.in jako:
APN Internet,
APN Internet 2G,.
APN Internet 3G,
Czytam tu i tam, jakos nie moge zaskoczyc - czym sie roznia, oraz ktore dla optymalnosci polaczenia powinno byc na stale ustawione? (po napisaniu tego: juz wiem, spojrzalem do opcji iplus managera)
U mnie: APN Internet (preferuj hspa/3g). Opcjonalnie, "od zawsze".
4.
wiec na jakich warunkach lacze sie poprzez samo "polaczenie", bez iplus managera?
lączenie poprzez samo "polaczenie" wybierze "preferuj hspa/3g", czy teraz to tylko przypadek i jednak powinienem laczyc sie poprzez iplus managera?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Musisz wymusić w modemie łączenie się po 2G, a możesz to zrobić wysyłając odpowiednią dla niego komendę AT, po więcej odsyłam do FAQ.covo pisze:Jak moge sie polaczyc nie przez hsdpa?
Bo masz ustawione preferowane 3G, a nie tylko 3G.covo pisze:widze hsdpa; ale b. czesto bywa np. edge i moze cos jeszcze.
Na takich na jakich ostatnio łączyłeś się przez iPlus Menedżera. Modem zapamiętuje wymuszanie technologii.covo pisze:wiec na jakich warunkach lacze sie poprzez samo "polaczenie", bez iplus managera?
Wystarczy z palca wysłać komendę AT i będziesz miał spokój.covo pisze:czy teraz to tylko przypadek i jednak powinienem laczyc sie poprzez iplus managera?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Najwyraźniej Pan Konsultant się pomylił, Twój modem może pobierać z maksymalną prędkością 7mb/s.covo pisze:"(...) posiadany przez Pana modem pozwala na uzyskanie maksymalnej prędkości pobierania danych do 3,6 Mb/s w technologii HSDPA (...)";
W managerze zadan - 7 Mb/s.
-
- Stały użytkownik forum
Tak tylko zapytalem o laczenie sie nie przez hsdpa. W sumie, to bez sensu, jesli hsdpa jest technicznie mozliwe: i modemowo, i terytorialnie. Po co samemu obcinac to, co jest mozliwe. Jesli dobrze wszystko rozumiem.YaHooo pisze:Musisz wymusić w modemie łączenie się po 2G, a możesz to zrobić wysyłając odpowiednią dla niego komendę AT, po więcej odsyłam do FAQ.covo pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Co do komend AT w ogole:
az do takiego dlubania nie zmierzam (chyba, że jest to konieczne), wole nie ruszac tego co dziala OK technika, ktorej nie czuje/nie znam. A modem dziala u mnie ok.
Nie za bardzo wiem, jakie/gdzie wklepywac wlasciwe komendy AT. Czesc faq o tym - malo dla mnie jasna.
Teraz w iplus manager utworzylem nowe polaczenie APN: "tylko HSPA/3G" - jest odtąd domyslnym polaczeniem.
I wazne pytanie:
czy jesli przy powyzszym optymalnym ustawieniu "tylko HSPA/3G" jako domyslnym, sprawnosc/mozliwosc łącza nagle spadnie do poziomu wlasciwego np. dla EDGE (wahanie w sieci, co dotychczas widzialem w panelu iplus managera), to polaczenie zostanie zerwane, bowiem jest na poziomie EDGE, a ma byc tylko na poziomie HSPA/3G?
[ Dodano: 2011-07-24, 04:19 ]
tak podejrzewalem, że sie rąbnął; czyli, że guzik zna sie na sprawie.Charper pisze:Najwyraźniej Pan konsultant się pomylił, Twój modem może pobierać z maksymalną prędkością 7mb/s.covo pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ostatnio zmieniony 2011-07-24, 21:27 przez covo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stały użytkownik forum
Jeśli spadnie prędkość Internetu a modem nadal będzie w zasięgu to nie zerwie połączenia.czy jesli przy powyzszym optymalnym ustawieniu "tylko HSPA/3G" jako domyslnym, sprawnosc/mozliwosc łącza nagle spadnie do poziomu wlasciwego np. dla EDGE (wahanie w sieci, co dotychczas widzialem w panelu iplus managera), to polaczenie zostanie zerwane, bowiem jest na poziomie EDGE, a ma byc tylko na poziomie HSPA/3G?
Każdy może się pomylić, zwłaszcza gdy odpowiada "w locie" i nie ma czasu się upewnić.tak podejrzewalem, że sie rąbnął; czyli, że guzik zna sie na sprawie.
To tylko konsultant, nie musi znać specyfikacji wszystkich modemów

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No czasem jak HDSPA ma awarię i modem się uparcie łączy po 3G to trzeba mu ręcznie wymusić łączenie po 2G.covo pisze:W sumie, to bez sensu, jesli hsdpa jest technicznie mozliwe: i modemowo, i terytorialnie. Po co samemu obcinac to, co jest mozliwe. Jesli dobrze wszystko rozumiem.
Czytałeś to <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38083#38083">»HyperTerminal«</a>?covo pisze:Nie za bardzo wiem, jakie/gdzie wklepywac wlasciwe komendy AT.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
dopytalem wiec w iplusie, czy aby pan nie pomylil sie, ale odpowiedzial tak:Charper pisze:Każdy może się pomylić, zwłaszcza gdy odpowiada "w locie" i nie ma czasu się upewnić.tak podejrzewalem, że sie rąbnął; czyli, że guzik zna sie na sprawie.
To tylko konsultant, nie musi znać specyfikacji wszystkich modemów
"(...) sprzedawany modem (Option Icon 225 HSDPA 7,2 Ready) w sieci Plus miał zainstalowaną pierwszą wersję oprogramowania i obsługiwał prędkość do 3,6 Mb/s. (...)"
(modem z kwietnia 2010 roku)
Czyli co teraz jest pewne w sprawie tego akurat modemu?

W sumie, to powaznie pytam, bo w "manager urzadzen > siec > urzadzenie iplus" przy polaczeniu skonfigurowanym w iplus manager jako "tylko HSPA", uparcie pokazuje 7 Mb/sek - wiec jest pytanie: z czego sczytuje system tę wielkosc, że mozna byc na 100% pewnym, że posiada firmware/oprogramowanie zapewniajace 7 Mb/s?
[ Dodano: 2011-07-25, 02:22 ]
1.YaHooo pisze:No czasem jak HDSPA ma awarię i modem się uparcie łączy po 3G to trzeba mu ręcznie wymusić łączenie po 2G.covo pisze:W sumie, to bez sensu, jesli hsdpa jest technicznie mozliwe: i modemowo, i terytorialnie. Po co samemu obcinac to, co jest mozliwe. Jesli dobrze wszystko rozumiem.
Czytałeś to »HyperTerminal«?covo pisze:Nie za bardzo wiem, jakie/gdzie wklepywac wlasciwe komendy AT.
czy jesli wybiore jako domyslne w iplus managerze polaczenie typu "tylko hspa/3g" (tak ustawilem w tej chwili), to jesli jest awaria, czy jakas przeszkoda dla tego typu polaczenia, to modem nie zejdzie sam na maksymalne jakosciowo,ale dostepne w tej akurat chwili polaczenie (np EDGE), tylko elegancko zerwie polaczenie (bo ma "tylko...")?
Wiec moze jednak dla bezpieczenstwa, by nigdy z takich powodow nie zrywalo, powinno byc ustawione domyslnie co najwyzej "preferuj hspa/3g"?
No i w ogole pytanie: po co ustawianie na opcje "tylko...."? Czy modem sam nie wybierze maksymalnie wydajnego polaczenia (do gornej granicy narzuconego ograniczenia w iplus managerze)?
2.
hyper termianala domyslalem sie,ale nie bylem pewien; poczytam. thx
-
- Stary wyga bezprzewodowy
covo, <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
"Kiedy ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca."
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)
-
- Stały użytkownik forum
Zapewne wykrywa prędkość sieci. Tutaj mogę się mylić, ale jedno wiem <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font>. Jeśli Twój modem mógłby osiągnąć jedyne 3,6Mb/s to z pewnością w menedżerze zadań nie wskazywałoby 7,2Mb/s.covo pisze:z czego sczytuje system tę wielkosc, że mozna byc na 100% pewnym, że posiada firmware/oprogramowanie zapewniajace 7 Mb/s?
Ze swojego doświadczenia wiem, że jeśli modem huawei (bynajmniej mój) zgubi HSDPA i przełączy się na EDGE to utnie pobierane pliku, więc da Ci to tyle, że jak padnie Ci HSDPA to nadal będziesz miał zasięg.covo pisze:Wiec moze jednak dla bezpieczenstwaby nigdy z takich powodow nie zrywalo, powinno byc ustawione domyslnie co najwyzej "preferuj hspa/3g"?
Wybrać musisz sam, ze względu na to który z rodzajów sieci jest akurat dostępny w miejscu z którego używasz Internetu i który jest stabilniejszy (zasięg, prędkość).covo pisze:No i w ogole pytanie: po co ustawianie na opcje "tylko...."?
-
- Stały użytkownik forum
komus musze wierzycCharper pisze:wiem »»na pewno««. Jeśli Twój modem mógłby osiągnąć jedyne 3,6Mb/s to z pewnością w menedżerze zadań nie wskazywałoby 7,2Mb/s

no dobrze, ale sam fakt mozliwosci przelaczania sie modemu jest chyba mozliwy tylko (?) przy konfiguracji domyslnego polaczenia w iplus managerze jako "preferuj...", a nie "tylko...". Nie jest tak?Charper pisze:jeśli modem huawei (bynajmniej mój) zgubi HSDPA i przełączy się na EDGE to utnie pobierane pliku, więc da Ci to tyle, że jak padnie Ci HSDPA to nadal będziesz miał zasięg.
To raz.
A dwa:
gdy mialem dotąd "preferuj hspa/3g" to faktycznie modem przelaczal sie samodzielnie np. na EDGE, potem znow na cos innego, ale nigdy nie ucinal przy tym pobierania pliku. Sciagal bez problemu. To jak jest z tym ucinaniem pliku - ucina, czy nie?

z mapy wynika, że u mnie jest hsdpa, ale tez gdy mialem dotad ustawione polaczenie domyslne na "preferuj hspa/3g", a nie "tylko hspa/3g?, to modem zmienial np. na EDGE, wiec chodzi mi o to, czy skoro nie jest gwarantowane, ze zawsze w mojej okolicy jest sprawnosc lacza na poziomie "hspa/3g" (chociaz z mapy wynika, że tkwię w hsdpa), to czy bedzie zrywal, skoro modemowi nakażę "tylko hspa/3g"Charper pisze:Wybrać musisz sam, ze względu na to który z rodzajów sieci jest akurat dostępny w miejscu z którego używasz Internetu i który jest stabilniejszy (zasięg, prędkość)
[ Komentarz dodany przez: Grzech: 2011-07-25, 16:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a> Ostatnie ostrzeżenie, i nie usuwaj komentarzy moderatora.
Ostatnio zmieniony 2011-07-25, 15:12 przez covo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stały użytkownik forum
Menedżer zadań nie kłamiecovo pisze:komus musze wierzyczakladam wiec, ze pan z iplusa źle mowi i skoro mam wymalowane w man. zadan 7,2 to modem jest 7,2

Dokładnie tak jak myślisz.covo pisze:no dobrze, ale sam fakt mozliwosci przelaczania sie modemu jest chyba mozliwy tylko (?) przy konfiguracji domyslnego polaczenia w iplus managerze jako "preferuj...", a nie "tylko...". Nie jest tak?
Tobie najwyraźniej niecovo pisze:ucina, czy nie?

jeśli będziesz w zasięgu i zasięg będzie stabilny to nie powinno.covo pisze:czy bedzie zrywal
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie modem wybierze stację która ma najlepszy zasięg. Dlatego czasem trzeba wymusić połączenie po samym 3G.covo pisze:No i w ogole pytanie: po co ustawianie na opcje "tylko...."? Czy modem sam nie wybierze maksymalnie wydajnego polaczenia (do gornej granicy narzuconego ograniczenia w iplus managerze)?
Pozdrawiam YaHooo