UPC fiber 120 i poprawna konfiguracja po wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matious
Początkujący użytkownik forum

UPC fiber 120 i poprawna konfiguracja po wifi

Post autor: matious »

Witam,

mamy na mieszkaniu zalozony internet z UPC fiber 120. Moj problem polega na tym, że po wifi nie jestem w stanie osiagnąc predkości zbliżonej do oferowanej.

konfiguracja jest przedstawiona na rysnunku zalaczonym do postu.

Sprzet router TP-Link jest polaczony do routera z modemem Cisco kablem ethernetowym.

Po kablu na komputerach stacjonarnych w testach na speedtest.net speed.io itp udaje mi sie uzyskac okolo 100Mb/s z oferowanych 120.

na laptopach z wifi, kazdy z karta dzialajaco w standardzien n, przy zabezpieczeniach sieci WPA2-PSK AES udaje mi sie osiagnac w porywach okolo 80Mb/s

siec wifi w tplinku:

Wireless
Wireless Radio: Enable
Name (SSID): M@ttiS
Channel: Auto (Current channel 6)
Mode: 11n only
Channel Width: 40MHz
Max Tx Rate: 300Mbps
MAC Address: XX-XX-XX-XX-XX-XX
WDS Status: Disable,

Chciałbym uzyskać jakieś rady od was bardziej doświadczonych użytkowników jak najlepiej skonfigurować to połączenie aby w pełni zarówno po kablu jak i po wifi osiągać jak największą przepustowość, w końcu płacimy za pełne 120 a nie mamy możliwości z tego korzystać.

Od czasu do czasu jest jeszcze jeden problem, gdyż dostęp do internetu całkowicie zamiera, mimo iż np w zasobniku systemowym (windows 7) nadal jest ze jest dostep do internetu, trwa to okolo 10-20 sekund i dostep do internetu powraca. w tym czasie testy typu ping itp nie przynosza zadnych wynikow poza timeout.

Pozdrawiam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: UPC fiber 120 i poprawna konfiguracja po wifi

Post autor: key »

matious pisze:w testach na speedtest.net speed.io itp udaje mi sie uzyskac okolo 100Mb/s z oferowanych 120.
Takie testy sa malo wiarygodne - zapusc pobieranie duzych plikow z paru komputerow na raz i zobacz jaka bedzie w sumie szybkosc. Komputery oczywiscie polaczone kablem cat5e lub wyzej, gigabitowe karty? Jaka szybkosc kopiowania miedzy komputerami?
matious pisze:na laptopach z wifi, kazdy z karta dzialajaco w standardzien n, przy zabezpieczeniach sieci WPA2-PSK AES udaje mi sie osiagnac w porywach okolo 80Mb/s
Normalny, a nawet calkiem dobry wynik. Nie oczekiwal bym wiele wiecej. Przy idealnych warunkach, z tylko jednym klientem nie osiagniesz wiecej niz 120Mbps. Tutaj znowu: jaka szybkosc kopiowania po WiFi z komputera w sieci?

Mozliwe ze waskim gardlem jest router sprawdz podlaczajac komputer kablem bezposrednio do modemu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

matious pisze:jak najlepiej skonfigurować to połączenie aby w pełni zarówno po kablu jak i po wifi osiągać jak największą przepustowość
Małe szanse, żeby na WiFi tyle wyciągnąć. 80Mbps to i tak dobrze.

Jak wygląda sprawa jak się podepniesz kompem bezpośrednio pod modem?

[ Dodano: 2011-07-21, 16:24 ]
Kurcze, nie odświeżyłem ;) Ale widzę, że key ma podobne pomysły.
matious

bezposrednio do modemu jest dokladnie tak samo jak do routera. w sumie to od UPC to tez router, ale jak jest podlaczone dwa PC to cos internet przerywa i nie wyrabia, a moj router spokojnie daje rade.

kable mam takie ktore byly w zestawie z modemo-routerem i routerem, wiec nie mam pojecia jakiej klasy sa.

Zastanawia mnie to zanikanie ruchu sieciowego na te 20-30 sekund od czasu do czasu...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

matious pisze:bezposrednio do modemu jest dokladnie tak samo jak do routera.
Czyli po kabli 100Mb/s A jaka jest prędkość połączenia wyświetlana wtedy na karcie ethernet?
matious pisze:wiec nie mam pojecia jakiej klasy sa.
Powinien być nadruk.
matious pisze:Zastanawia mnie to zanikanie ruchu sieciowego na te 20-30 sekund od czasu do czasu...
Dzieje to się tylko po wifi czy na kablu też? Tak czy siak, ustaw kanał wifi ręcznie w routerze (w pierwszym poście masz ustawiony na auto)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matious

krystianb pisze:Czyli po kabli 100Mb/s A jaka jest prędkość połączenia wyświetlana wtedy na karcie ethernet?
Na karcie wyswietla sie 1Gbit.
Dzieje to się tylko po wifi czy na kablu też? Tak czy siak, ustaw kanał wifi ręcznie w routerze (w pierwszym poście masz ustawiony na auto)
jeden komputer jest po kablu drugi po wifi i oba cierpia na chwilowy brak neta.
ODPOWIEDZ