E122 - przy sciąganiu/aktywności przechodzi z HSPA do HSDPA

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

E122 - przy sciąganiu/aktywności przechodzi z HSPA do HSDPA

Post autor: Pijo »

Hejka.

Kilka dni temu podłączyłem antenę panelową do swojego E122 i mogę w końcu korzystać z zasięgu 3G z odległości ~17 km . Trapi mnie jednak jedna rzecz, gdy tylko modem nawiąże połączenie aktywne jest HSPA. Wykonując tylko polecenie ping bez dodatkowego obciążania ściąganiem czy wysyłaniem trzyma się HSPA :

Obrazek

Gdy tylko zacznę ściąganie czy też wejdę na większą stronę WWW następuje automatyczne przejście z HSPA na HSDPA , co skutkuje większym pingiem, ale jednocześnie upload jest ograniczony do 50-60 kbit/s - i ten niski upload trochę mnie denerwuje .

Obrazek

Na początku myślałem,że to przez przedłużacz USB, ale po podpięciu bezpośrednio do USB w pececie nic nie zmieniło.

Żeby uniknąć nieporozumień - moim problemem nie jest przechodzenie do HSPA/HSDPA -> UMTS !

Obrazek

Poziom sygnału:
idle
Obrazek

load

Obrazek

Co może być powodem takiego zachowania modemu?
Ostatnio zmieniony 2011-08-06, 19:31 przez Pijo, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: E122 - przy sciąganiu/aktywności przechodzi z HSPA do HSDPA

Post autor: wojteks »

Pijo pisze:Co może być powodem tego zachowania modemu?
Pijo pisze:Poziom sygnału: -105 dBm , CSQ 4
Za niski sygnał aby utrzymać HSPA
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

wojteks pisze:Za niski sygnał aby utrzymać HSPA
Dziwi mnie to, że przy negocjacji połączenia z automatu nie jest HSDPA tylko po wrzuceniu loadu następuje przejście do HSDPA . Niewydolność prądowa była moja pierwszym przypuszczeniem - ale jak napisałem wyżej po podpięciu bezpośrednio do portu USB nic się nie zmieniło.

Dziwi mnie też to , że nawet w HSDPA downlink mam na poziomie 2,5-3mbit , a uplink jest rzędu 50- 60 kbit. Gdyby ten uplink był na poziomie 200-300kbit to sobie i Wam nie zawracałbym głowy.
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: compile »

wojteks pisze:Pijo napisał/a:
Poziom sygnału: -105 dBm , CSQ 4

Popieram i proponuję zakończyć dyskusję na tym stwierdzeniu!
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Pijo, a gdy wrzucasz plik na serwer, to jaką masz prędkość?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

To jest kwestia konfiguracji sieci/obciążenia? Bo u mnie nawet przy -110dBm trzyma HSPA+.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Pijo, a gdy wrzucasz plik na serwer, to jaką masz prędkość?
Przy uploadzie na Chomika lub Dropbox mam 7KB per sec.

Gdy tylko się połączę i mam jeszcze HSPA wtedy przez pierwsze 3-4 sec zanim zrzuci mnie do HSDPA upload jest na poziomie 30-40KB ,ale tego raczej nie można uznać za miarodajne - za krótki pomiar.

Co do zasięgu - Panowie wiem ,że zasięg jest słaby. Ale zasięg nie jest akurat najważniejszy do tego z jakiej technologii bedzie mógł korzystać modem . Parametr EC/IO ma większe znaczenie , a ten przy idle jest dobry , słabnie wraz z wzrostem loadu.

Za tydzień będę miał E173 do testów, zobaczymy jak będzie zachowywał się na tej "linii" .
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Raczej wina modemu...choć dziwne są transfery w górę na poziomie 7 KB/s, skoro twierdzisz, że Ec jest przyzwoite.
Trzeba by na innej stacji sprawdzić.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Patryk pisze:skoro twierdzisz, że Ec jest przyzwoite.
Patryk, z ECIO to dokładnie nie wiem jak to czytać. Na screenach powyżej masz podane te parametry . Mógłbyś coś powiedzieć na ten temat. Ja wzoruję się tych danych z Mobile Partnera i tam jest podane EcIo.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Pijo pisze: Mógłbyś coś powiedzieć na ten temat.
Składniki siły sygnału RSSI to RSCP+Ec/Io, więc Mobile Partner coś fałszuje.
Tak to powinno wyglądać (przykład):
Obrazek

Screeny z biedrony które dawałeś niedawno w innym wątku i które komentowałem są z tej właśnie lokalizacji ?
Jak tak, to na prawdę nieźle jest, i nie mam pomysłu, czemu pojawiają sie takie problemy.
Ostatnio zmieniony 2011-07-31, 19:28 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Patryk pisze:Screeny z biedrony które dawałeś niedawno w innym wątku i które komentowałem są z tej właśnie lokalizacji ?
Tak, ta sama lokalizacja.

Dobra , zostaje mi test na innym modemie, aby wykluczyć awarię/błędne działanie E122.

Dzięki Wszystkim za pomoc.
Modem
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Modem »

Ja mam taki sam problem w sieci Orange.
D. wysoko U. jak u kolegi niezależnie od zasięgu, obciążenia itd.
Jest tak ale tylko na Jednym BTE-sie na innych z Orange jest o.k
Może i u Ciebie jest ten sam ból.
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Post autor: sokoleokoo2 »

No pięknie u mnie w krk przy sygnale >99 to nawet się nie połączy ;) a tu proszę 105dB i taka prędkość.

Mam kolego dokładnie ten sam modem
Pijo pisze:dy tylko zacznę ściąganie czy też wejdę na większą stronę WWW następuje automatyczne przejście z HSPA na HSDPA
Mam identycznie, dopiero jak wystawiam antenę za okno i zasięg mam na poziomie 87-91 problem znika. Wina sieci/sygnału.

Jak czytam te wasze transfery to mnie krew zalewa do nadajnika 1,5 km sygnał 85dB a max to może 1mbit - dobrze że już wieje z Orange.
Pijo pisze:Dziwi mnie też to , że nawet w HSDPA downlink mam na poziomie 2,5-3mbit , a uplink jest rzędu 50- 60 kbit
--------- zazdroszczę :(

Szkoda tylko że E122 nie ma 900Mhz (HSDPA+) - oj brakuje tego, brakuje
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Jak czytam te wasze transfery to mnie krew zalewa do nadajnika 1,5 km sygnał 85dB a max to może 1mbit - dobrze że już wieje z Orange.
To sieć chyba jest obciążona i nie pozwala zestawić porządnego połączenia z dalszej odległości - ja aktualnie przy -104dBm mam download równo 1.6Mbit/s.
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Post autor: sokoleokoo2 »

Maciek764 pisze:To sieć chyba jest obciążona i nie pozwala zestawić porządnego połączenia z dalszej odległości - ja aktualnie przy -104dBm mam download równo 1.6Mbit/s.
No właśnie kolego takie to już orange jest cwane, mam 4 właściwie 5 nadajników w odległości max 2,5 km + Panel 15 dB i lipa każdy obciążony na maxa, przy 99 połączysz się ale max to 30-60 kB download(serio) dopiero przy 85-90 dB zaczyna to jako tako chodzić.

Ręce opadają, obsługa fatalna w dodatku co chwila się dochodzie się z fakturami, szkoda gadać. :cwaniak: aż mi ulżyło
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Taki u mnie urok Orange że jego prędkość gwałtownie spada przy słabym zasięgu. I na nic tutaj HSPA+ nawet się nie zda. Przy Plusie mimo przestarzałej infrastruktury, dziwnych stacji bez HSUPA i totalnie chaotycznej i bezsensownej budowie sieci to przy słabym zasięgu jednak działa to o wiele lepiej, ale po prostu nie opłaca mi się w przeliczeniu na 1GB. Dlatego zostaje przy Orange (a przy dobrym zasięgu jest ogień - 5-10Mb/s to norma przy dobrym zasięgu w mieście - szkoda tylko że Orange u mnie ma żałosne zagęszczenie stacji i 90% połączeń realizuje przy zasięgu poniżej -100dBm)
janekiwan
Początkujący użytkownik forum

Post autor: janekiwan »

mam podobny problem, tylko dziwniejszy...
korzystam z modemu sierra 307 usb, modem łapie hspa+ z playa, przy dobrych wiatrach -93 dbm, przy gorszych -95 dbm, pingi są w miarę ok, ale bez szału (poniżej 100 ms. ale niewiele), natomiast prędkość to maks 180 kb/s (przy czym wygląda to tak, jakby prędkość była zablokowana na tej wartości bo nie ma skoków wyżej). Natomiast gdyż rzucę modem byle jak na biurko, to też niby loguje się do hspa+, -100 dbm, ale po chwili przełącza się na hsdpa i wtedy prędkość leci na maksa, czyli te 4 MB Playowe, z tym, że z kolei pingi są do niczego, jak to przy hsdpa.
I teraz pytanie, jak sprawdzić z którego pasma korzysta mój modem? czy to możliwe, że to hspa+ łapie z 900 MHZ, a hsdpa łapie na 2100?? bo jak wytłumaczyć te różnice w prędkości? czy w takim razie warto byłoby zainwestować w antenę, by stabilnie załapało hspa+ z pasma 2100?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

I teraz pytanie, jak sprawdzić z którego pasma korzysta mój modem?
Sprawdź programem TopNetInfo CID i LAC i podaj na forum/wrzuć na btsearch.pl.
A całkiem przy okazji - Sierra Watcher pokazuje ci HSPA+ czy HSPA?
janekiwan

niestety teraz nie podam, bo jestem poza domem, ale jak wrócę od razu wrzucę, jednak nie wiem, czy to coś pomoże, bo btsu playa w Korszach z którego łapie sygnał, nie ma w ogóle w bazie BTSearch.
a mam w Watcherze HSPA, nawet nie wiedziałem, że on może wyświetlać +, teraz jestem w Bielsku Podlaskim, pingi maks 60 ms. (a większość poniżej 50 ms.) i też na Watcherze hspa, bez plusika.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

mam w Watcherze HSPA, nawet nie wiedziałem, że on może wyświetlać +
Bo nie może, chciałem się tylko upewnić, że u wszystkich tak jest :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

janekiwan pisze:I teraz pytanie, jak sprawdzić z którego pasma korzysta mój modem?
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> plus komenda AT

Kod: Zaznacz cały

at!getband?           
!GETBAND: IMT2000                 

OK 

janekiwan pisze:bo jak wytłumaczyć te różnice w prędkości?
Masz dość słaby zasięg i temu tak może być. Bo HSPA+ potrzebuje lepszych parametrów sygnału do osiągania dobrych wyników.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
janekiwan

dzięki za pomoc. ale tak myślę, że gdyby to była wina słabego zasięgu, to wydawało mi się, że ściąganie powinno skakać, a ta granica 180 kb/s jest jak ściana na hspa+, bez różnicy czy jest np -95 dbm czy -93 dbm.
czy hspa+ na paśmie 2100 pozwala na lepsze osiągi niż to na paśmie 900??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

janekiwan pisze:ciąganie powinno skakać, a ta granica 180 kb/s jest jak ściana na hspa+, bez różnicy czy jest np -95 dbm czy -93 dbm.
Nie znam dokładnie się na tym, ale widocznie modem używa bardzo słabego kodowania ze względu na słaby sygnał i temu może tak się dziać.
janekiwan pisze:czy hspa+ na paśmie 2100 pozwala na lepsze osiągi niż to na paśmie 900??
Raczej to nie ma znaczenia. Różnica może wynikać z różnego obciążenia sieci. Raczej jest o wiele mniej klientów obsługujących 900MHz. Tak więc trudno tu cokolwiek przewidzieć.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

No więc dorwałem E173u-2 i sytuacja nie uległa zmianie . Dzieje się dokładnie to samo co w pierwszym poście tego wątku. Ba, transfery na E122 miałem w nocy na poziomie 450kB , na E173 nie przekraczają 400kB , a średnio to 350 kB, czyli zamiana na gorzej. Niestety gniazdo w E122 uległo wyrwaniu ,przy wyciąganiu konektora wyszła razem z nim ta pozłacana cześć złącza antenowego modemu. Awarię można zatem wykluczyć zostaje mi już ostatnia rzecz do sprawdzenia - podjechanie pod NodeB i sprawdzanie czy przy silnym sygnale dzieje się to samo(innymi słowy czy to Play ma coś nie tak z NodeB). Jak nie, to niestety najwidoczniej sygnał jest za słaby aby trzymać te HSPA - ale te niskie prędkości na uploadzie nawet jak na HSDPA są największa niewiadoma

Sprawdzałem zasięg U900 za pomocą 6220cls w tej miejscu gdzie znajduje się antena za pomocą biedrony . Intra RSSI jest na poziomie 980-990 , EC 10-12 w idle.

Chyba pozostaje zakup ATK-20 i próbowanie szczęścia z U900.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Dorwałem już ATK-20. Montaż na szybko i pierwsze testy :
http://dl.dropbox.com/u/9521484/Pomiary ... /pu900.JPG

http://www.speedtest.net/result/1444681376.png

Jak widać upload jest taki jak powinien. Trzyma HSPA .

Ping też taki jaki powinien być przy HSPA:

http://dl.dropbox.com/u/9521484/Pomiary ... ngu900.JPG

ATK-20 "majta się" na razie na tanim uchwycie od Cybertecha na 2 kołki rozporowe - ale jutro idzie do wymiany na jaki porządny uchwyt . Zobaczymy co uda się jeszcze coś z tego wydusić .

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-08-22, 18:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-22, 17:08 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Pijo pisze:Zobaczymy co uda się jeszcze coś z tego wydusić .
A jaki masz zasięg?
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:A jaki masz zasięg?
Zasięg jest na pierwszym screenie. Nie widać zdjęcia? Może Dropbox nawala . Link ISh:

Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Pijo pisze:Nie widać zdjęcia?
No właśnie coś mi się nie załadował obrazek w Twoim poście (chyba wina mojego iPlusa, bo dziś coś słabiej działa). Ale już widzę. Moim zdaniem ładny wynik jak na zasięg koło -93dBm :ok:
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:Moim zdaniem ładny wynik jak na zasięg koło -93dBm
A moim zdaniem nie bardzo ;) . NA u2100 miałem lepsze osiągi przy znacznie słabszym sygnale (-103dBm - 107dBm) rzedu 350-450kB/s (ale to w nocy). Dzis w nocy zobaczę czy uda mi się dobić do 500kB/s :) . Do stacji jest link 20 Mbit , więc teraz zapewne jest obciążona , a w nocy będzie luźniej.

Sprawdzałem przed sekundą ISO debiana z debian.org sciągane przez IDM : 290kB per sec. Na prędkości nie narzekam, najważniejsze, że problem zrzutów do HSDPA i tragicznego uploadu mam już za sobą.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Pijo pisze:A moim zdaniem nie bardzo ;) . NA u2100 miałem lepsze osiągi przy znacznie słabszym sygnale (-103dBm - 107dBm) rzedu 350-450kB/s (ale to w nocy).
Nie potrafię tego niestety wyjaśnić... ;) Być może 900MHz jest bardziej wrażliwe na zakłócenia i wymaga silniejszego zasięgu aby mieć sprawniejsze kodowanie?
Pijo pisze:Na prędkości nie narzekam, najważniejsze, że problem zrzutów do HSDPA i tragicznego uploadu mam już za sobą.
:ok:
ODPOWIEDZ