huawei E173 - mały problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
huawei E173 - mały problem
jakiś miesiąc temu zakupiłem modem - Huawei E173 - z anteną zewnętrzną "dziewiątką" na kablu 5-metrowym. do tego walnąłem sobie starter Plusa. zasięg - HSPA (40-70%). przez pierwsze kilka dni żadnych problemów i byłem wręcz wniebowzięty z szybkości (przesiadłem się z EDGE Orange->Era(T-mobile)->Plus) i pingów. po tych kilku dniach zaczęły się drobne problemy. co prawda da się je jakoś obejść, ale są dosyć denerwujące bo wymagają działania oprogramowania podtrzymującego połączenie - nie chodzi tu o program dorzucony do modemu, ale np TeamSpeak 3.
oto opis problemu: jeśli połączenie z internetem nie jest w żaden sposób podtrzymywane (chwila braku aktywności), połączenie zostaje jakby "zawieszone", ale nie dostaję o tym żadnej informacji. aby odblokować łącze, trzeba zacząć dosłownie spamować sieć np przytrzymując klawisz odpowiadający za odświeżanie strony w przeglądarce. po prostu żadne dane nie są odbierane mimo zasięgu, o którym wspomniałem wcześniej.
kontaktowałem się z pomocą techniczną plusa, ale do tej pory nie odpowiedzieli, a jak zadzwoniłem przedwczoraj to mi babka powiedziała, że mają 30 dni na sprawdzenie, co się dzieje.
jakieś pomysły?
//btw: EDGE działa bez problemów. są one tylko przy HSPA.
//btw2: sorry za offtop: czy cyfrowy polsat ma ofertę internetu na kartę? bo plus i cp (bo to chyba cp - jak wykrywam zasięg 3G to mi pokazuje 2 sieci: PLUS i PL17) są jedynymi sieciami, które mają stabilny zasięg 3G w mojej okolicy.
oto opis problemu: jeśli połączenie z internetem nie jest w żaden sposób podtrzymywane (chwila braku aktywności), połączenie zostaje jakby "zawieszone", ale nie dostaję o tym żadnej informacji. aby odblokować łącze, trzeba zacząć dosłownie spamować sieć np przytrzymując klawisz odpowiadający za odświeżanie strony w przeglądarce. po prostu żadne dane nie są odbierane mimo zasięgu, o którym wspomniałem wcześniej.
kontaktowałem się z pomocą techniczną plusa, ale do tej pory nie odpowiedzieli, a jak zadzwoniłem przedwczoraj to mi babka powiedziała, że mają 30 dni na sprawdzenie, co się dzieje.
jakieś pomysły?
//btw: EDGE działa bez problemów. są one tylko przy HSPA.
//btw2: sorry za offtop: czy cyfrowy polsat ma ofertę internetu na kartę? bo plus i cp (bo to chyba cp - jak wykrywam zasięg 3G to mi pokazuje 2 sieci: PLUS i PL17) są jedynymi sieciami, które mają stabilny zasięg 3G w mojej okolicy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: huawei E173 - mały problem
Typowe w przypadku Huawei'ów. Modem w trybie bezczynności przechodzi z HSDPA/HSPA+ na UMTS. Huawei w tym czasie się zawiesza. No i ponowny powrót na HSDPA nie jest możliwy. Jedyny sposób to tak jak zauważyłeś wymuszanie transferu. Ja używałem polecenia:blankNaME pisze:są one tylko przy HSPA.
Kod: Zaznacz cały
ping google.pl -t -l 100
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
mam podobny kłopot z tym samym modemem - patrz mój wątek "zrzucanie do umts = przywieszanie"
Doraźnym rozwiązaniem okazało się wyłączenie HSUPA, wtedy modem łączy się przez HSDPA nie HSPA i radzi sobie ze zrzucaniem do UMTS. Albo wina modemu/firmware albo sprzętu po stronie operatora, bo jak ustawię antenę na inny bts to tego problemu nie mam ( ale tam jest gorszy sygnał więc to rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje ).
Doraźnym rozwiązaniem okazało się wyłączenie HSUPA, wtedy modem łączy się przez HSDPA nie HSPA i radzi sobie ze zrzucaniem do UMTS. Albo wina modemu/firmware albo sprzętu po stronie operatora, bo jak ustawię antenę na inny bts to tego problemu nie mam ( ale tam jest gorszy sygnał więc to rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje ).
-
- Stały użytkownik forum
hmm... jeśli to, co mówicie jest prawdą, to spróbuję. dzięki 
ale dziwna jest jedna kwestia:
(tak, właśnie doczytałem to w wyżej wymienionym temacie)
//edit: czy zmiana trybu pracy z NDIS na RAS mogłaby coś zmienić?
//edit: po wyczytaniu niektórych informacji z tamtego wątku, stwierdzam, że dobrą rzeczą byłoby zmienić modem. czy Sierra Wireless USB 307 byłby dobrym wyborem? on chyba ma wejście na antenę zewnętrzną...

ale dziwna jest jedna kwestia:
- on u mnie przy tych zwisach nie przechodzi na UMTS, bo cały czas miga tym jasnym niebieskim kolorem (co znaczy, że jednak zostaje przy HSPA)...Modem w trybie bezczynności przechodzi z HSDPA/HSPA+ na UMTS
(tak, właśnie doczytałem to w wyżej wymienionym temacie)
//edit: czy zmiana trybu pracy z NDIS na RAS mogłaby coś zmienić?
//edit: po wyczytaniu niektórych informacji z tamtego wątku, stwierdzam, że dobrą rzeczą byłoby zmienić modem. czy Sierra Wireless USB 307 byłby dobrym wyborem? on chyba ma wejście na antenę zewnętrzną...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie napisałem tego jawnie, ale modem zawieszając się pozostaje na HSDPA. Po pewnym czasie (u mnie na E630) po około 30s modem schodził na UMTS i wtedy możliwa była ponowna transmisja. Ale co to za czekanie aż Ci się zacznie ładować strona.blankNaME pisze:on u mnie przy tych zwisach nie przechodzi na UMTS, bo cały czas miga tym jasnym niebieskim kolorem (co znaczy, że jednak zostaje przy HSPA)...
Moim zdaniem nie.blankNaME pisze:czy zmiana trybu pracy z NDIS na RAS mogłaby coś zmienić?
Bardzo dobry wybórblankNaME pisze:czy Sierra Wireless USB 307 byłby dobrym wyborem? on chyba ma wejście na antenę zewnętrzną...

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
ok. czyli pozostaje mi załatwić fundusze na Sierrę 
sposób z wyłączeniem HSUPA odpada, bo nie chcę sobie ograniczać modemu (chociaż i tak już jest ograniczony
)
póki co jeszcze go trochę wyeksploatuję a później sprzedam
dzięki za rady i informacje.

sposób z wyłączeniem HSUPA odpada, bo nie chcę sobie ograniczać modemu (chociaż i tak już jest ograniczony

póki co jeszcze go trochę wyeksploatuję a później sprzedam

dzięki za rady i informacje.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Na razie możesz pingować jakikolwiek serwer w internecieblankNaME pisze:czyli pozostaje mi załatwić fundusze na Sierrę![]()

Nie ma za coblankNaME pisze: dzięki za rady i informacje.

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Początkujący użytkownik forum
Mam podobny problem
modem: huawei E160G
net; orange free
Przez niemal pół roku wszystko ok. Wszystko działało jak należy i ostatnim czasem modem zaczyna pracować i po ok 1-2min robi się "bezczynny"
Widzę w statystykach ze jest wysylanie, ale pobierania nie ma...
Czasem dostanie przeblysku i pobiera by zaraz znow przestac...
Wrzuciłem karte sim z multimedii i nie ma z tym problemu, jedynie w orange.
Czy zmiana operatora będzie jakimś rozwiązaniem?
Nowsze sterowniki?
z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie, bo z takim netem nie da się pracować
modem: huawei E160G
net; orange free
Przez niemal pół roku wszystko ok. Wszystko działało jak należy i ostatnim czasem modem zaczyna pracować i po ok 1-2min robi się "bezczynny"
Widzę w statystykach ze jest wysylanie, ale pobierania nie ma...
Czasem dostanie przeblysku i pobiera by zaraz znow przestac...
Wrzuciłem karte sim z multimedii i nie ma z tym problemu, jedynie w orange.
Czy zmiana operatora będzie jakimś rozwiązaniem?
Nowsze sterowniki?
z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie, bo z takim netem nie da się pracować

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A zrobiłeś to co padło w tym wątku?bezkit pisze:z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Początkujący użytkownik forum
Nie. Bo nie kojarze o co chodzi z tymi pingami. Pomodziłem w opcjach i w mobile partner w opcjach wybrałem połączenie:
typ sieci na "only gsm"
i robi.
Teraz mam tylko edge orange, ale przynajmniej komfort pracy.
Domyślam się, że teraz nie mam max transferu na edge ale z czasem dojdę o czym tu piszecie i naprawię
dzięki za informacje
typ sieci na "only gsm"
i robi.
Teraz mam tylko edge orange, ale przynajmniej komfort pracy.
Domyślam się, że teraz nie mam max transferu na edge ale z czasem dojdę o czym tu piszecie i naprawię
dzięki za informacje
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wchodzisz w Start -> Uruchom -> wpisujesz cmd -> Enter. W wierszu polecenia wpisujeszbezkit pisze:Nie. Bo nie kojarze o co chodzi z tymi pingami.
Kod: Zaznacz cały
ping google.pl -t -l 1000
Pozdrawiam YaHooo