huawei E173 - mały problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blankNaME
Stały użytkownik forum

huawei E173 - mały problem

Post autor: blankNaME »

jakiś miesiąc temu zakupiłem modem - Huawei E173 - z anteną zewnętrzną "dziewiątką" na kablu 5-metrowym. do tego walnąłem sobie starter Plusa. zasięg - HSPA (40-70%). przez pierwsze kilka dni żadnych problemów i byłem wręcz wniebowzięty z szybkości (przesiadłem się z EDGE Orange->Era(T-mobile)->Plus) i pingów. po tych kilku dniach zaczęły się drobne problemy. co prawda da się je jakoś obejść, ale są dosyć denerwujące bo wymagają działania oprogramowania podtrzymującego połączenie - nie chodzi tu o program dorzucony do modemu, ale np TeamSpeak 3.
oto opis problemu: jeśli połączenie z internetem nie jest w żaden sposób podtrzymywane (chwila braku aktywności), połączenie zostaje jakby "zawieszone", ale nie dostaję o tym żadnej informacji. aby odblokować łącze, trzeba zacząć dosłownie spamować sieć np przytrzymując klawisz odpowiadający za odświeżanie strony w przeglądarce. po prostu żadne dane nie są odbierane mimo zasięgu, o którym wspomniałem wcześniej.
kontaktowałem się z pomocą techniczną plusa, ale do tej pory nie odpowiedzieli, a jak zadzwoniłem przedwczoraj to mi babka powiedziała, że mają 30 dni na sprawdzenie, co się dzieje.
jakieś pomysły?

//btw: EDGE działa bez problemów. są one tylko przy HSPA.
//btw2: sorry za offtop: czy cyfrowy polsat ma ofertę internetu na kartę? bo plus i cp (bo to chyba cp - jak wykrywam zasięg 3G to mi pokazuje 2 sieci: PLUS i PL17) są jedynymi sieciami, które mają stabilny zasięg 3G w mojej okolicy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: huawei E173 - mały problem

Post autor: YaHooo »

blankNaME pisze:są one tylko przy HSPA.
Typowe w przypadku Huawei'ów. Modem w trybie bezczynności przechodzi z HSDPA/HSPA+ na UMTS. Huawei w tym czasie się zawiesza. No i ponowny powrót na HSDPA nie jest możliwy. Jedyny sposób to tak jak zauważyłeś wymuszanie transferu. Ja używałem polecenia:

Kod: Zaznacz cały

ping google.pl -t -l 100
Przy czym Ty musisz sobie dobrać taki parametr -l (zmieniając liczbę zmieniasz wielkość pakietu danych) aby modem przy braku transferu danych nie schodził na UMTS.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

mam podobny kłopot z tym samym modemem - patrz mój wątek "zrzucanie do umts = przywieszanie"
Doraźnym rozwiązaniem okazało się wyłączenie HSUPA, wtedy modem łączy się przez HSDPA nie HSPA i radzi sobie ze zrzucaniem do UMTS. Albo wina modemu/firmware albo sprzętu po stronie operatora, bo jak ustawię antenę na inny bts to tego problemu nie mam ( ale tam jest gorszy sygnał więc to rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje ).
blankNaME
Stały użytkownik forum

hmm... jeśli to, co mówicie jest prawdą, to spróbuję. dzięki :)

ale dziwna jest jedna kwestia:
Modem w trybie bezczynności przechodzi z HSDPA/HSPA+ na UMTS
- on u mnie przy tych zwisach nie przechodzi na UMTS, bo cały czas miga tym jasnym niebieskim kolorem (co znaczy, że jednak zostaje przy HSPA)...
(tak, właśnie doczytałem to w wyżej wymienionym temacie)

//edit: czy zmiana trybu pracy z NDIS na RAS mogłaby coś zmienić?
//edit: po wyczytaniu niektórych informacji z tamtego wątku, stwierdzam, że dobrą rzeczą byłoby zmienić modem. czy Sierra Wireless USB 307 byłby dobrym wyborem? on chyba ma wejście na antenę zewnętrzną...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

blankNaME pisze:on u mnie przy tych zwisach nie przechodzi na UMTS, bo cały czas miga tym jasnym niebieskim kolorem (co znaczy, że jednak zostaje przy HSPA)...
Nie napisałem tego jawnie, ale modem zawieszając się pozostaje na HSDPA. Po pewnym czasie (u mnie na E630) po około 30s modem schodził na UMTS i wtedy możliwa była ponowna transmisja. Ale co to za czekanie aż Ci się zacznie ładować strona.
blankNaME pisze:czy zmiana trybu pracy z NDIS na RAS mogłaby coś zmienić?
Moim zdaniem nie.
blankNaME pisze:czy Sierra Wireless USB 307 byłby dobrym wyborem? on chyba ma wejście na antenę zewnętrzną...
Bardzo dobry wybór :ok: Ten modem ma złącze anteny zewnętrznej.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
blankNaME
Stały użytkownik forum

ok. czyli pozostaje mi załatwić fundusze na Sierrę :D
sposób z wyłączeniem HSUPA odpada, bo nie chcę sobie ograniczać modemu (chociaż i tak już jest ograniczony :D)
póki co jeszcze go trochę wyeksploatuję a później sprzedam :D
dzięki za rady i informacje.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

blankNaME pisze:czyli pozostaje mi załatwić fundusze na Sierrę :D
Na razie możesz pingować jakikolwiek serwer w internecie ;)
blankNaME pisze: dzięki za rady i informacje.
Nie ma za co :)
bezkit
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bezkit »

Mam podobny problem

modem: huawei E160G

net; orange free

Przez niemal pół roku wszystko ok. Wszystko działało jak należy i ostatnim czasem modem zaczyna pracować i po ok 1-2min robi się "bezczynny"

Widzę w statystykach ze jest wysylanie, ale pobierania nie ma...

Czasem dostanie przeblysku i pobiera by zaraz znow przestac...

Wrzuciłem karte sim z multimedii i nie ma z tym problemu, jedynie w orange.

Czy zmiana operatora będzie jakimś rozwiązaniem?
Nowsze sterowniki?

z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie, bo z takim netem nie da się pracować :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bezkit pisze:z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie
A zrobiłeś to co padło w tym wątku?
bezkit
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bezkit »

Nie. Bo nie kojarze o co chodzi z tymi pingami. Pomodziłem w opcjach i w mobile partner w opcjach wybrałem połączenie:
typ sieci na "only gsm"

i robi.

Teraz mam tylko edge orange, ale przynajmniej komfort pracy.

Domyślam się, że teraz nie mam max transferu na edge ale z czasem dojdę o czym tu piszecie i naprawię

dzięki za informacje
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bezkit pisze:Nie. Bo nie kojarze o co chodzi z tymi pingami.
Wchodzisz w Start -> Uruchom -> wpisujesz cmd -> Enter. W wierszu polecenia wpisujesz

Kod: Zaznacz cały

ping google.pl -t -l 1000
Jak działa to stopniowo zmniejszasz wartość 1000 tak aby wybrać jakąś mniejszą przy której jeszcze internet nie zawiesza się. Oczywiście musisz przywrócić ustawienie tylko 3G, albo preferowane 3G.
ODPOWIEDZ