NORDISK [pytania] Koniec z OFP.

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Xelidrus
Stały użytkownik forum

NORDISK [pytania] Koniec z OFP.

Post autor: Xelidrus »

Witam, internet z OFP zakupiłem 2 lata temu w czerwcu, nie przedłużałem umowy (zrobili to pewnie samoistnie nie dzwonili pewnie czekają az zrezygnuję albo przedłuże), mniejsza z tym. Pisałem z 4 razy e-maila do Nordisk w celu dowiedzenia się czy istnieje u mnie możliwośc podłączenia internetu z orange, zawsze odpowiedz była negatyna, dziś natomiast patrzę na moją skrzynkę a tutaj niespodzianka.
Witamy,

Na wstępie dziękujemy za zainteresowanie naszymi usługami.

Odpowiadając na zapytanie kierowane z naszej strony internetowej, dotyczące sprawdzenia możliwości świadczenia usług w lokalizacji Brzozie informujemy, że znajduje się ona w zasięgu naszej sieci, a tym samym istnieje możliwość skorzystania z naszych usług.

Informacje na temat oferty (wraz z możliwością zamówienia) można uzyskać w naszym Telefonicznym Biurze Obsługi Klienta pod numerem 22 376 40 00 od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 do 17:00 lub też na naszej stronie www.nordiskpolska.pl.

Zapraszamy do kontaktu

MOJE PYTANIA:
-Czy warto podpisywac umowę jeśli tak to jaką taryfę polecacie.
-Jaki jest koszt kupna modemy anten itp. Czy istnieje możliwośc wypróbowania i oddania jeżeli nie spełni oczekiwań? Jeżeli mi się nie spodoba to sam musze odesłac, pisac jakies wnioski?
-Czy internet ten jest stabilny ?
-Zależy mi zwłaszcza na niskim pingu, na jaki mogę liczyc z nordiskiem?

Na OFP nie był zły.

Kod: Zaznacz cały

Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
Remake OS by SilenS (c) 2011

C:\Users\Kuba>ping www.wp.pl

Badanie www.wp.pl [212.77.100.101] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=55ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=54ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=63ms TTL=247
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=54ms TTL=247

Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
             (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 54 ms, Maksimum = 63 ms, Czas średni = 56 ms

C:\Users\Kuba>
Chociaż na CS'ie miałem ping ok. 100.

Pozdrawiam proszę o szybką pomoc.[/code]
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: NORDISK [pytania] Koniec z OFP.

Post autor: jarek999 »

-Czy warto podpisywac umowę jeśli tak to jaką taryfę polecacie.
Technologia jest identyczna-czyli z założenia parametry tech. będą podobne, w realu może być różnie to zależy od obciążenia sieci, uogólniając oferty Nordiska i Plusa są bardziej korzystne ale nie ma gwarancji w umowach na jakość tej usługi
-Jaki jest koszt kupna modemy anten itp. Czy istnieje możliwośc wypróbowania i oddania jeżeli nie spełni oczekiwań? Jeżeli mi się nie spodoba to sam musze odesłac, pisac jakies wnioski?
Koszty na start są w przypadku modemu symboliczne 1zł, nie wiem jak jest w Plusie, ale w Nordisku można bez problemu zrezygnować (po kosztach przesyłki)
-Czy internet ten jest stabilny ?
To zależeć będzie od ilości użytkowników, większą teoretyczną można uzyskać w Nordisku i Plusie do 3,1Mb/s (np. w Łodzi gdzie jest wiele alternatyw to miałem pred. 2-2,5Mb/s, 100km od miasta 1,2-1,5Mb/s)
-Zależy mi zwłaszcza na niskim pingu, na jaki mogę liczyc z nordiskiem?
Będzie podobny przy podobnym obciążeniu sieci :)
jareq
Xelidrus
Stały użytkownik forum

Post autor: Xelidrus »

Przeglądałem oferty w nordisku, i chyba najlepszą jest umowa z modemem za 300zł i abonamentem 35zł bez umowy?

Jeżeli jednak mi się nie spodoba, nie będe widział różnicy to zwrócą mi pieniądze za modem?A ja płacę tylko za odesłanie modemu? Sam musze go zapakowac? Trzeba pisac jakies pisma o oddanie modemu itp, czy tylko odsyłam?

Jest jeszcze oferta z modemem za 1zł, ale abonament 80zł i umowa na 12 miesięcy? jest tam napisane max prędkośc 1mb, a na ofercie wakacyjnej, 3,1 czyli na tej supernowej 10GB, nie osiągne większej prędkosci niz 1mb? a na wakacyjnej do 3mb?

Co polecacie?

EDIT:

Ciekawą ofertą jest jeszcze Supernowa więcej.
Dostajemy 8gb limitu, za 50zł. LEcz nie widzę tu kosztu modemu? Czy jest on za darmo?
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Przecież w regulaminie supernowa więcej stoi jak byk,że cena terminala to 1 zł
Cypis
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Cypis »

Czy w Nordisk-u jest zewnętrzne IP ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Niestety nie ma zewnętrzego IP, w Plusie również nie jest oferowana ta usługa na CDMA (w sieci jesteśmy zalogowani pod zewnętrznym IP, ale komunikacja z zewnątrz jest blokowana przez serwer proxy operatora). :(
jareq
ODPOWIEDZ