[NEWS] Komercyjna oferta HSPA+/LTE Cyfrowego Polsatu

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

[NEWS] Komercyjna oferta HSPA+/LTE Cyfrowego Polsatu

Post autor: Maciek764 »

No i mamy pierwsze szczegóły dotyczące oferty. Źródłem danych jest www.gsmonline.pl więc raczej są wiarygodne.

http://gsmonline.pl/portal/news/news.js ... go,Polsatu

Pokrótce: 25GB w dzień za 99zł i 10GB w dzień za 69zł. Do tego 50GB w nocy. Jak na chwilę obecną to nie wiem co mam o tym myśleć.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: [NEWS] Komercyjna oferta HSPA+/LTE Cyfrowego Polsatu

Post autor: ra-v »

Przyzwoicie, tylko że trzeba uważać żeby się nie rozbujać. Ciekawe czy będą limity jak w Play, bo to by było trochę śmieszne. Jeśli ktoś korzysta tylko z przeglądania Internetu to ważne zęby miał dobry ping, bo transfer to nawet z 2 Mbit spokojnie wystarczy.

Cyfrowy Polsat - informacja o końcu testów
Czyli 1 września coś musi się stać. Mnie dziwi dlaczego nie widzę żadnej kampanii promującej LTE w TV.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
kamszoooo
Użytkownik forum

Post autor: kamszoooo »

zgodzę się z poprzednikiem, ustawienie limitu było by niepoważne, mowa o LTE i np limicie 20 MB było by śmiesznym przedsięwzięciem, myślę że limity są na dobrym poziome chociaż mogłyby być znaczne lepsze, np za każdą złotówkę abonamentową 1 GB, abonament za 29 zł mc - 29 GB limitu w dzień, a np. za 99 zł mamy 100 GB w dzień, taka oferta na pewno zyskałaby lepsze recenzje niż obecna. na plus zyskuje 50 GB w nocy w każdym abonamencie, nawet w tym najniższym, tu plus dla Polsatu i to że każdy 1 GB za 1 zł, hmm myślę że jak na razie polska infrastruktura nie jest jeszcze gotowa na bezlimitowy internet. zastanawia mnie fakt czemu Internetu nie połączyli z iPlusem ale na jego warunkach bo są o niebo lepsze ...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Powinni dać za każdą złotówkę 100 GB i konto Rapidshare gratis.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Powinni dać za każdą złotówkę 100 GB i konto Rapidshare gratis.
Ino tyle? :rotfl:

No branie takiego czegoś z 10GB limitu to niepoważna propozycja, ledwo co klikniesz i po limicie. Wpuście kochane córki i inne młode panny na taki internet to chwila i po limicie. Na UMTSie idzie po 500MB / godzinę.

Swoją drogą ciekawe co po przekroczeniu limitu - rachunki jak w Playu (czyli 600-1000zł za to że co niektórzy dostali rachunek na Internet w Androidzie, jakby nie wiedzieli że on jest "internetowy"),ograniczenie + dokupywanie pakietów za horrendalne stawki czy brak neta?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

rachunki jak w Playu
Nie tylko w Playu - ostatnio ktoś na Elektrodzie prosił o pomoc co zrobić z rachunkiem na 11 tysięcy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ra-v pisze:ledwo co klikniesz i po limicie.
Ciekawe na co Ty klikasz :]

[ Dodano: 2011-08-29, 16:40 ]
ra-v pisze:Wpuście kochane córki i inne młode panny na taki internet to chwila i po limicie. Na UMTSie idzie po 500MB / godzinę.
To nie wpuszczać albo wychować w poszanowaniu dla transferu.
Awatar użytkownika
Linuxiarz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Linuxiarz »

Patryk pisze:To nie wpuszczać albo wychować w poszanowaniu dla transferu.
Pytanie co one oglądają, że taki limit transferu im zjada? Rozumiem chłopi dziewczynki te rzeczy, Country Strike itp; :hyhy:
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Linuxiarz pisze: Pytanie co one oglądają, że taki limit transferu im zjada?
Hmm pokazy mody na youtube w HD ? :D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Patryk pisze:No branie takiego czegoś z 10GB limitu to niepoważna propozycja, ledwo co klikniesz i po limicie.
Nie przesadzajmy. Aż tak 10GB nie backupując internetu nie da się wykorzystać.
ra-v pisze:Wpuście kochane córki i inne młode panny na taki internet to chwila i po limicie. Na UMTSie idzie po 500MB / godzinę.
Jak przez tydzień wykorzystają limit i przez pozostałe 3 będą jechać z prędkością polimitową to się nauczą i następnym razem będą uważać :]
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Linuxiarz

Post autor: Linuxiarz »

YaHooo pisze:przez pozostałe 3 będą jechać z prędkością po limitową to się nauczą i następnym razem będą uważać
Ewentualnie zmienią dostawce który daję No Limit 24/7, jak będą zdesperowane aż nadto. :rotfl:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Linuxiarz pisze: Ewentualnie zmienią dostawce który daję No Limit 24/7, jak będą zdesperowane aż nadto. :rotfl:
Jak pokryją koszta zerwania umowy proszę bardzo niech sobie zmieniają opa :cwaniak:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zimplusowany

Post autor: zimplusowany »

Ja poczekam sobie do świąt. Na gwiazdkę będzie zmiana oferty i wtedy może limity ruszą w górę. Na razie to najciekawiej z tego wszystkiego wygląda modem. A ekstesterzy jadą dalej na Speed 1000.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Nie tylko w Playu - ostatnio ktoś na Elektrodzie prosił o pomoc co zrobić z rachunkiem na 11 tysięcy.
No to nawet jak jest dobrze ustawiony to go zabolało.
Ciekawe na co Ty klikasz
WWW, YT, SSH, SFTP, przeciąganie plików, wtchodzi 12-16GB a jak znajdę czas to i więcej.
Jak przez tydzień wykorzystają limit i przez pozostałe 3 będą jechać z prędkością polimitową to się nauczą i następnym razem będą uważać
2 dni a nie tydzień :rotfl:

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-09-01, 11:44 ]
Polityki do forum nie mieszamy!
Ostatnio zmieniony 2011-09-01, 10:44 przez ra-v, łącznie zmieniany 2 razy.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

YaHooo pisze:Nie przesadzajmy. Aż tak 10GB nie backupując internetu nie da się wykorzystać.
Spokojnie 15GB idzie wykorzystać na samo www

dla przykładu zwykła gra przegladarkowa w która gra moja zona pobiera 400mb dziennie ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

atento pisze: Spokojnie 15GB idzie wykorzystać na samo www
Zależy co się ogląda.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

No branie takiego czegoś z 10GB limitu to niepoważna propozycja, ledwo co klikniesz i po limicie.
Z pewnością nie jest to zła oferta, nawet w wielu regionach będzie konkurencyjna ze względu na przeciążenie BTS-ów konkurencji, nie którzy oprócz pobierania filmów z sieci korzystają z platform cyfrowych z kanałami HD. Nie jest to taki przełom jak gdy startował Play z ofertą mobilnego internetu-w Plusie miałem za 60zł limit 1GB, a oni wyskoczyli 5GB za 45,roczne umowy i tanie modemy, które wówczas były droższe w abonamencie na 24mc niż są teraz na wolnym rynku-od ok 200 w górę :D
jareq
piotrek2308

Post autor: piotrek2308 »

Myślę, że 10 Gb na jedną osobę korzystającą z sieci powinno wystarczyć.
Umówmy się, to jest internet z przeznaczaniem na użytek dodatkowy a nie jako główne łącze i najlepiej do laptopów a nie komputerów stacjonarnych. Zasięg to wyłącznie miasta gdzie internet po kablu to podstawa. Reklamują że można oglądać filmu HD na żywo, ciekawe jak długo.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

piotrek2308 pisze:Reklamują że można oglądać filmu HD na żywo, ciekawe jak długo.
Reklamują, bo technologicznie jest to możliwe. Ale, że dla abonentów kompletnie nieopłacalne, to już sprawa z punktu widzenia operatora drugorzędna.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Umówmy się, to jest internet z przeznaczaniem na użytek dodatkowy a nie jako główne łącze
Jesteś w błędzie jest to internet adresowany jako główne łącze-gdyby był adresowany jako opcja dodatkowa to nie spieralibyśmy się o limity
i najlepiej do laptopów a nie komputerów stacjonarnych.
Nie widzę takiego rozgraniczenia bo ww wymienione urządzenia nie są sprzedawane z wbudowanymi modemami do jego obsługi :roll:
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:Jesteś w błędzie jest to internet adresowany jako główne łącze-gdyby był adresowany jako opcja dodatkowa to nie spieralibyśmy się o limity
Spieramy się o limity, bo to jest dla niektórych ważna rzecz. Ale taka prawda i z tym się trzeba pogodzić. Internet komórkowy generalnie nie jest przeznaczony jako główne łącze. Chyba, że ktoś godzi się na ograniczenia jakie ma takie łącze. Ale wtedy nie będzie pisać, ze 10GB to mało ;) Czy tam ile.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

UMTS nie można zaliczać jako główne złącze, chodź w naszym kraju to mus. Ale co do LTE myślałem że będzie inaczej, prędkości i technologia wyglądały obiecująco wyprzedzając co niektóre kable. Ale polsat co było do przewidzenia zrobił lipę, limit dzienny rzecz potrzebna i jestem za, ale nocny to duży błąd.
piotrek2308

jarek999 pisze:Jesteś w błędzie jest to internet adresowany jako główne łącze-gdyby był adresowany jako opcja dodatkowa to nie spieralibyśmy się o limity
Dla mnie intenret który mam mniejszy limit niż 10 Gb nie jest internetem głównym. Jak ma więcej to możemy o tym pomyśleć.
Nie widzę takiego rozgraniczenia bo ww wymienione urządzenia nie są sprzedawane z wbudowanymi modemami do jego obsługi
Dla mnie internet mobilny (a takim jest LTE) kojarzy się z możliwością skorzystania z zasobów internetowych w każdym miejscu. Ni wyobrażam sobie ciąganie komputer stacjonarnego wszędzie tam gdzie jest zasię lte, do tego służą właśnie laptopy. Wcale bym się nie zdziwił jak CP zamiast modemu/routeru wprowadzi do swojej oferty netbook'a z modemem, tak jak jest to w innych sieciach komórkowych.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Dla mnie internet mobilny (a takim jest LTE) kojarzy się z możliwością skorzystania z zasobów internetowych w każdym miejscu.
Wg tego kryterium to do takowego można było by zaliczyć jedynie CDMA-Orange i to też nie bez warunkowo bo nie ma idealnego pokrycia. Polecam lekturę tego artykułu http://www.spidersweb.pl/2011/08/mamy-w ... dobno.html :D
jareq
BillyBibbit
Początkujący użytkownik forum

Post autor: BillyBibbit »

Gorąco polecam tę innowacyjną usługę oferowaną przez Cyfrowy Polsat. Warto jednak zaznaczyć, że wyjątkowe korzyści płyną z niej tylko w przypadku bliskości nadajnika LTE. Jestem szczęściarzem, który mieszka w pobliżu dwóch (w Warszawie, gdzie aż się od nich roi) i w speedteście osiągnąłem blisko 40 Mb/s przy pobieraniu oraz ok. 4,8 Mb/s przy wysyłaniu danych. Ściąganie plików jest 2-3 razy szybsze niż przy najlepszym łączu kablowym oferowanym obecnie na naszym rynku.

Czekałem na tę ofertę i nie żałuję tego. Nie jest idealna (limity+cena), a 100 Mb/s to tylko pobożne życzenie. Jednak uważam, że to obecnie najlepsza opcja na rynku, a ponadto bardzo przyszłościowa. Mam nadzieję, że za miesiąc nie będę musiał odwoływać swojej rekomendacji.

Pozdrawiam,
Wojciech
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

BillyBibbit pisze:100 Mb/s to tylko pobożne życzenie
Ja mam mieszane uczucia jak na środek nocy, przy bardzo dobrych warunkach radiowych i bliskiej odległości od stacji bazowej (1km, -79dBm)

LTE
Obrazek
HSPA+
Obrazek
BillyBibbit pisze:Nie jest idealna (limity+cena)
Pod tym względem nie jest najgorzej, choć mogłoby być lepiej.

Trochę przerobiłbym Pakiet 1GB Na Raz (za 15zł). Jeśli wykorzystamy limit dzienny i odnowimy go tym pakietem wychodzi na to, że w nocy też z niego schodzi w pierwszej kolejności zamiast wykorzystywać transfer nocny, albo naliczać 1GB/1zł

•w pierwszej kolejności - Jednorazowy pakiet danych
•następnie - pakiet cykliczny / Darmowe Noce
•na koniec - pakiet danych dostępny w ramach opłaty abonamentowej
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

BillyBibbit pisze:w speedteście osiągnąłem blisko 40 Mb/s przy pobieraniu oraz ok. 4,8 Mb/s przy wysyłaniu danych
Bo byłeś w tym momencie sam lub jednym z kilku zalogowanych, zobaczymy za pół roku.
Może jak stacja była by 3 metry obok mnie i brak nocnego limitu to może bym się skusił, chodź też pewny nie jestem :hyhy: bo jako były klient uprzedzony mocno do tej "firmy" jestem
piotrek2308

jarek999 pisze:Wg tego kryterium to do takowego można było by zaliczyć jedynie CDMA-Orange i to też nie bez warunkowo bo nie ma idealnego pokrycia. Polecam lekturę tego artykułu http://www.spidersweb.pl/...et-podobno.html
Dla mnie największym skokiem w możliwościach dostępu do internetu (chodzi o szybkość) w ostatnich, powiedzmy 5 latach nie było wprowadzenie LTE, HSDPA, HSPA+ i pochodnych, czy 1Gb/s w dialogu tylko właśnie cdma. Co z tego jak w Warszawie czy w innych dużych miastach mają neta jak marzenie jak ja musiałem siedzieć na EDGE(i na pewno nie jeden jeszcze z tego korzysta). Cdma ma duże pokrycie, może i bts są przeciążone ale dlaczego, bo niema innych możliwości. Tp nie pociągnie kabla bo się nie opłaca(brak możliwości technicznych). Ja się pytam co oni zrobili przez te 10 lat jak to u nich zgłosiłem. Ma podobno przyspieszyć CDMA i to mnie cieszy a nie LTE do 100Mb/s. Na wsiach nie opłaca się nic robić bo za mało ludzi na m2. No i to normalne liczy się strona ekonomiczna która na wsi jest ujemna. I to szybko się nie zmieni :(
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Ma podobno przyspieszyć CDMA i to mnie cieszy a nie LTE do 100Mb/s. Na wsiach nie opłaca się nic robić bo za mało ludzi na m2. No i to normalne liczy się strona ekonomiczna która na wsi jest ujemna. I to szybko się nie zmieni
@piotrek2308 trudno się nie zgodzić z tym co napisałeś wyżej, a co do przyśpieszenia CDMA Orange to nie spodziewam się szału-gdyż coraz więcej mobilnych użytkowników usługi Orange Free bierze dualne modemy i usługa ta będzie z miesiąca na miesiąc bardziej obłożona. A LTE ścigać się będzie z opóźnioną i nie doinwestowaną Neostradą w miastach 20.000-100.000 mieszkańców gdzie TP-częto świadczy tą usługę na poziomie 512kb/s do 2Mb/s lub w ogóle nie może jej zaoferować ;)
jareq
piotrek2308

jarek999, Może i szału nie będzie, ale to zawsze jakiś plus, ważne że technologia się rozwija czego nie można powiedzieć np. o WiMax. U mnie nie jest najgorzej z obciążenie sieci i sądzę że drastycznie ono nie wzrośnie. Coraz więcej osób myśli o tym necie ale pojawiają się alternatywy, bez limitów, mam na myśli np. dostawców wi-fi. To prawda że biorądualne karty bo innych niema, ale nie zawsze biorą modemy dualne które są trochę droższe.
Jeśli LTE zwiększy zasię, przy zachowaniu odpowiedniej pojemności to OK. Ale teraz te wyniki nie są zadowalające jeśli na razie użytkowników LTE jest stosunkowo mało. Co to 10Mb/s na pustym nadajniku, no żenada ;)
ODPOWIEDZ