[NEWS] Komercyjna oferta HSPA+/LTE Cyfrowego Polsatu
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
[NEWS] Komercyjna oferta HSPA+/LTE Cyfrowego Polsatu
No i mamy pierwsze szczegóły dotyczące oferty. Źródłem danych jest www.gsmonline.pl więc raczej są wiarygodne.
http://gsmonline.pl/portal/news/news.js ... go,Polsatu
Pokrótce: 25GB w dzień za 99zł i 10GB w dzień za 69zł. Do tego 50GB w nocy. Jak na chwilę obecną to nie wiem co mam o tym myśleć.
http://gsmonline.pl/portal/news/news.js ... go,Polsatu
Pokrótce: 25GB w dzień za 99zł i 10GB w dzień za 69zł. Do tego 50GB w nocy. Jak na chwilę obecną to nie wiem co mam o tym myśleć.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Re: [NEWS] Komercyjna oferta HSPA+/LTE Cyfrowego Polsatu
Przyzwoicie, tylko że trzeba uważać żeby się nie rozbujać. Ciekawe czy będą limity jak w Play, bo to by było trochę śmieszne. Jeśli ktoś korzysta tylko z przeglądania Internetu to ważne zęby miał dobry ping, bo transfer to nawet z 2 Mbit spokojnie wystarczy.
Cyfrowy Polsat - informacja o końcu testów
Czyli 1 września coś musi się stać. Mnie dziwi dlaczego nie widzę żadnej kampanii promującej LTE w TV.
Cyfrowy Polsat - informacja o końcu testów
Czyli 1 września coś musi się stać. Mnie dziwi dlaczego nie widzę żadnej kampanii promującej LTE w TV.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- Użytkownik forum
zgodzę się z poprzednikiem, ustawienie limitu było by niepoważne, mowa o LTE i np limicie 20 MB było by śmiesznym przedsięwzięciem, myślę że limity są na dobrym poziome chociaż mogłyby być znaczne lepsze, np za każdą złotówkę abonamentową 1 GB, abonament za 29 zł mc - 29 GB limitu w dzień, a np. za 99 zł mamy 100 GB w dzień, taka oferta na pewno zyskałaby lepsze recenzje niż obecna. na plus zyskuje 50 GB w nocy w każdym abonamencie, nawet w tym najniższym, tu plus dla Polsatu i to że każdy 1 GB za 1 zł, hmm myślę że jak na razie polska infrastruktura nie jest jeszcze gotowa na bezlimitowy internet. zastanawia mnie fakt czemu Internetu nie połączyli z iPlusem ale na jego warunkach bo są o niebo lepsze ...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Powinni dać za każdą złotówkę 100 GB i konto Rapidshare gratis.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Ino tyle?Powinni dać za każdą złotówkę 100 GB i konto Rapidshare gratis.

No branie takiego czegoś z 10GB limitu to niepoważna propozycja, ledwo co klikniesz i po limicie. Wpuście kochane córki i inne młode panny na taki internet to chwila i po limicie. Na UMTSie idzie po 500MB / godzinę.
Swoją drogą ciekawe co po przekroczeniu limitu - rachunki jak w Playu (czyli 600-1000zł za to że co niektórzy dostali rachunek na Internet w Androidzie, jakby nie wiedzieli że on jest "internetowy"),ograniczenie + dokupywanie pakietów za horrendalne stawki czy brak neta?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie tylko w Playu - ostatnio ktoś na Elektrodzie prosił o pomoc co zrobić z rachunkiem na 11 tysięcy.rachunki jak w Playu
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ciekawe na co Ty klikaszra-v pisze:ledwo co klikniesz i po limicie.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Dodano: 2011-08-29, 16:40 ]
To nie wpuszczać albo wychować w poszanowaniu dla transferu.ra-v pisze:Wpuście kochane córki i inne młode panny na taki internet to chwila i po limicie. Na UMTSie idzie po 500MB / godzinę.
- Linuxiarz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Pytanie co one oglądają, że taki limit transferu im zjada? Rozumiem chłopi dziewczynki te rzeczy, Country Strike itp;Patryk pisze:To nie wpuszczać albo wychować w poszanowaniu dla transferu.

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Hmm pokazy mody na youtube w HD ?Linuxiarz pisze: Pytanie co one oglądają, że taki limit transferu im zjada?

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie przesadzajmy. Aż tak 10GB nie backupując internetu nie da się wykorzystać.Patryk pisze:No branie takiego czegoś z 10GB limitu to niepoważna propozycja, ledwo co klikniesz i po limicie.
Jak przez tydzień wykorzystają limit i przez pozostałe 3 będą jechać z prędkością polimitową to się nauczą i następnym razem będą uważaćra-v pisze:Wpuście kochane córki i inne młode panny na taki internet to chwila i po limicie. Na UMTSie idzie po 500MB / godzinę.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Linuxiarz
Ewentualnie zmienią dostawce który daję No Limit 24/7, jak będą zdesperowane aż nadto.YaHooo pisze:przez pozostałe 3 będą jechać z prędkością po limitową to się nauczą i następnym razem będą uważać

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak pokryją koszta zerwania umowy proszę bardzo niech sobie zmieniają opaLinuxiarz pisze: Ewentualnie zmienią dostawce który daję No Limit 24/7, jak będą zdesperowane aż nadto.![]()

Pozdrawiam YaHooo 

-
Ja poczekam sobie do świąt. Na gwiazdkę będzie zmiana oferty i wtedy może limity ruszą w górę. Na razie to najciekawiej z tego wszystkiego wygląda modem. A ekstesterzy jadą dalej na Speed 1000.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
No to nawet jak jest dobrze ustawiony to go zabolało.Nie tylko w Playu - ostatnio ktoś na Elektrodzie prosił o pomoc co zrobić z rachunkiem na 11 tysięcy.
WWW, YT, SSH, SFTP, przeciąganie plików, wtchodzi 12-16GB a jak znajdę czas to i więcej.Ciekawe na co Ty klikasz
2 dni a nie tydzieńJak przez tydzień wykorzystają limit i przez pozostałe 3 będą jechać z prędkością polimitową to się nauczą i następnym razem będą uważać

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-09-01, 11:44 ]
Polityki do forum nie mieszamy!
Ostatnio zmieniony 2011-09-01, 10:44 przez ra-v, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Spokojnie 15GB idzie wykorzystać na samo wwwYaHooo pisze:Nie przesadzajmy. Aż tak 10GB nie backupując internetu nie da się wykorzystać.
dla przykładu zwykła gra przegladarkowa w która gra moja zona pobiera 400mb dziennie

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zależy co się ogląda.atento pisze: Spokojnie 15GB idzie wykorzystać na samo www
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Z pewnością nie jest to zła oferta, nawet w wielu regionach będzie konkurencyjna ze względu na przeciążenie BTS-ów konkurencji, nie którzy oprócz pobierania filmów z sieci korzystają z platform cyfrowych z kanałami HD. Nie jest to taki przełom jak gdy startował Play z ofertą mobilnego internetu-w Plusie miałem za 60zł limit 1GB, a oni wyskoczyli 5GB za 45,roczne umowy i tanie modemy, które wówczas były droższe w abonamencie na 24mc niż są teraz na wolnym rynku-od ok 200 w góręNo branie takiego czegoś z 10GB limitu to niepoważna propozycja, ledwo co klikniesz i po limicie.

jareq
-
Myślę, że 10 Gb na jedną osobę korzystającą z sieci powinno wystarczyć.
Umówmy się, to jest internet z przeznaczaniem na użytek dodatkowy a nie jako główne łącze i najlepiej do laptopów a nie komputerów stacjonarnych. Zasięg to wyłącznie miasta gdzie internet po kablu to podstawa. Reklamują że można oglądać filmu HD na żywo, ciekawe jak długo.
Umówmy się, to jest internet z przeznaczaniem na użytek dodatkowy a nie jako główne łącze i najlepiej do laptopów a nie komputerów stacjonarnych. Zasięg to wyłącznie miasta gdzie internet po kablu to podstawa. Reklamują że można oglądać filmu HD na żywo, ciekawe jak długo.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Reklamują, bo technologicznie jest to możliwe. Ale, że dla abonentów kompletnie nieopłacalne, to już sprawa z punktu widzenia operatora drugorzędna.piotrek2308 pisze:Reklamują że można oglądać filmu HD na żywo, ciekawe jak długo.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jesteś w błędzie jest to internet adresowany jako główne łącze-gdyby był adresowany jako opcja dodatkowa to nie spieralibyśmy się o limityUmówmy się, to jest internet z przeznaczaniem na użytek dodatkowy a nie jako główne łącze
Nie widzę takiego rozgraniczenia bo ww wymienione urządzenia nie są sprzedawane z wbudowanymi modemami do jego obsługii najlepiej do laptopów a nie komputerów stacjonarnych.

jareq
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Spieramy się o limity, bo to jest dla niektórych ważna rzecz. Ale taka prawda i z tym się trzeba pogodzić. Internet komórkowy generalnie nie jest przeznaczony jako główne łącze. Chyba, że ktoś godzi się na ograniczenia jakie ma takie łącze. Ale wtedy nie będzie pisać, ze 10GB to małojarek999 pisze:Jesteś w błędzie jest to internet adresowany jako główne łącze-gdyby był adresowany jako opcja dodatkowa to nie spieralibyśmy się o limity

Pozdrawiam YaHooo 

-
UMTS nie można zaliczać jako główne złącze, chodź w naszym kraju to mus. Ale co do LTE myślałem że będzie inaczej, prędkości i technologia wyglądały obiecująco wyprzedzając co niektóre kable. Ale polsat co było do przewidzenia zrobił lipę, limit dzienny rzecz potrzebna i jestem za, ale nocny to duży błąd.
-
Dla mnie intenret który mam mniejszy limit niż 10 Gb nie jest internetem głównym. Jak ma więcej to możemy o tym pomyśleć.jarek999 pisze:Jesteś w błędzie jest to internet adresowany jako główne łącze-gdyby był adresowany jako opcja dodatkowa to nie spieralibyśmy się o limity
Dla mnie internet mobilny (a takim jest LTE) kojarzy się z możliwością skorzystania z zasobów internetowych w każdym miejscu. Ni wyobrażam sobie ciąganie komputer stacjonarnego wszędzie tam gdzie jest zasię lte, do tego służą właśnie laptopy. Wcale bym się nie zdziwił jak CP zamiast modemu/routeru wprowadzi do swojej oferty netbook'a z modemem, tak jak jest to w innych sieciach komórkowych.Nie widzę takiego rozgraniczenia bo ww wymienione urządzenia nie są sprzedawane z wbudowanymi modemami do jego obsługi
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wg tego kryterium to do takowego można było by zaliczyć jedynie CDMA-Orange i to też nie bez warunkowo bo nie ma idealnego pokrycia. Polecam lekturę tego artykułu http://www.spidersweb.pl/2011/08/mamy-w ... dobno.htmlDla mnie internet mobilny (a takim jest LTE) kojarzy się z możliwością skorzystania z zasobów internetowych w każdym miejscu.

jareq
-
- Początkujący użytkownik forum
Gorąco polecam tę innowacyjną usługę oferowaną przez Cyfrowy Polsat. Warto jednak zaznaczyć, że wyjątkowe korzyści płyną z niej tylko w przypadku bliskości nadajnika LTE. Jestem szczęściarzem, który mieszka w pobliżu dwóch (w Warszawie, gdzie aż się od nich roi) i w speedteście osiągnąłem blisko 40 Mb/s przy pobieraniu oraz ok. 4,8 Mb/s przy wysyłaniu danych. Ściąganie plików jest 2-3 razy szybsze niż przy najlepszym łączu kablowym oferowanym obecnie na naszym rynku.
Czekałem na tę ofertę i nie żałuję tego. Nie jest idealna (limity+cena), a 100 Mb/s to tylko pobożne życzenie. Jednak uważam, że to obecnie najlepsza opcja na rynku, a ponadto bardzo przyszłościowa. Mam nadzieję, że za miesiąc nie będę musiał odwoływać swojej rekomendacji.
Pozdrawiam,
Wojciech
Czekałem na tę ofertę i nie żałuję tego. Nie jest idealna (limity+cena), a 100 Mb/s to tylko pobożne życzenie. Jednak uważam, że to obecnie najlepsza opcja na rynku, a ponadto bardzo przyszłościowa. Mam nadzieję, że za miesiąc nie będę musiał odwoływać swojej rekomendacji.
Pozdrawiam,
Wojciech
-
- Guru bezprzewodowy
Ja mam mieszane uczucia jak na środek nocy, przy bardzo dobrych warunkach radiowych i bliskiej odległości od stacji bazowej (1km, -79dBm)BillyBibbit pisze:100 Mb/s to tylko pobożne życzenie
LTE

HSPA+

Pod tym względem nie jest najgorzej, choć mogłoby być lepiej.BillyBibbit pisze:Nie jest idealna (limity+cena)
Trochę przerobiłbym Pakiet 1GB Na Raz (za 15zł). Jeśli wykorzystamy limit dzienny i odnowimy go tym pakietem wychodzi na to, że w nocy też z niego schodzi w pierwszej kolejności zamiast wykorzystywać transfer nocny, albo naliczać 1GB/1zł
•w pierwszej kolejności - Jednorazowy pakiet danych
•następnie - pakiet cykliczny / Darmowe Noce
•na koniec - pakiet danych dostępny w ramach opłaty abonamentowej
-
Bo byłeś w tym momencie sam lub jednym z kilku zalogowanych, zobaczymy za pół roku.BillyBibbit pisze:w speedteście osiągnąłem blisko 40 Mb/s przy pobieraniu oraz ok. 4,8 Mb/s przy wysyłaniu danych
Może jak stacja była by 3 metry obok mnie i brak nocnego limitu to może bym się skusił, chodź też pewny nie jestem

-
Dla mnie największym skokiem w możliwościach dostępu do internetu (chodzi o szybkość) w ostatnich, powiedzmy 5 latach nie było wprowadzenie LTE, HSDPA, HSPA+ i pochodnych, czy 1Gb/s w dialogu tylko właśnie cdma. Co z tego jak w Warszawie czy w innych dużych miastach mają neta jak marzenie jak ja musiałem siedzieć na EDGE(i na pewno nie jeden jeszcze z tego korzysta). Cdma ma duże pokrycie, może i bts są przeciążone ale dlaczego, bo niema innych możliwości. Tp nie pociągnie kabla bo się nie opłaca(brak możliwości technicznych). Ja się pytam co oni zrobili przez te 10 lat jak to u nich zgłosiłem. Ma podobno przyspieszyć CDMA i to mnie cieszy a nie LTE do 100Mb/s. Na wsiach nie opłaca się nic robić bo za mało ludzi na m2. No i to normalne liczy się strona ekonomiczna która na wsi jest ujemna. I to szybko się nie zmienijarek999 pisze:Wg tego kryterium to do takowego można było by zaliczyć jedynie CDMA-Orange i to też nie bez warunkowo bo nie ma idealnego pokrycia. Polecam lekturę tego artykułu http://www.spidersweb.pl/...et-podobno.html

-
- Mistrz bezprzewodowy
@piotrek2308 trudno się nie zgodzić z tym co napisałeś wyżej, a co do przyśpieszenia CDMA Orange to nie spodziewam się szału-gdyż coraz więcej mobilnych użytkowników usługi Orange Free bierze dualne modemy i usługa ta będzie z miesiąca na miesiąc bardziej obłożona. A LTE ścigać się będzie z opóźnioną i nie doinwestowaną Neostradą w miastach 20.000-100.000 mieszkańców gdzie TP-częto świadczy tą usługę na poziomie 512kb/s do 2Mb/s lub w ogóle nie może jej zaoferowaćMa podobno przyspieszyć CDMA i to mnie cieszy a nie LTE do 100Mb/s. Na wsiach nie opłaca się nic robić bo za mało ludzi na m2. No i to normalne liczy się strona ekonomiczna która na wsi jest ujemna. I to szybko się nie zmieni

jareq
-
jarek999, Może i szału nie będzie, ale to zawsze jakiś plus, ważne że technologia się rozwija czego nie można powiedzieć np. o WiMax. U mnie nie jest najgorzej z obciążenie sieci i sądzę że drastycznie ono nie wzrośnie. Coraz więcej osób myśli o tym necie ale pojawiają się alternatywy, bez limitów, mam na myśli np. dostawców wi-fi. To prawda że biorądualne karty bo innych niema, ale nie zawsze biorą modemy dualne które są trochę droższe.
Jeśli LTE zwiększy zasię, przy zachowaniu odpowiedniej pojemności to OK. Ale teraz te wyniki nie są zadowalające jeśli na razie użytkowników LTE jest stosunkowo mało. Co to 10Mb/s na pustym nadajniku, no żenada
Jeśli LTE zwiększy zasię, przy zachowaniu odpowiedniej pojemności to OK. Ale teraz te wyniki nie są zadowalające jeśli na razie użytkowników LTE jest stosunkowo mało. Co to 10Mb/s na pustym nadajniku, no żenada