Witam, mam dziwną sytuację z moim internetem w sieci orange:
Posiadam modem ze zdjętym simlockiem( w salonie ery po zakończeniu umowy) huwei e160, do tego jest antena zewnętrzna 9Dbi, mieszkam w miejscu gdzie zasięg w orange jest dobry- zazwyczaj HSDPA- około 90% czasami UMTS. Łącze się za pomocą starego programu jaki jest zainstalowany w modemie, mam także aplikacje orange- problemy występują niezależnie od programu za pomocą którego się łącze.
Sytuacja wygląda następująco- problem pojawił się jakieś 2 tyg temu:
Poczas połączenia internetowego, zazwyczaj po kilkdziesięciu sekundach nie można wyświetlić żadnej strony, modem pokazuje zasięg i to, że jestem połączony. Po ręcznym rozłączeniu( kliknięciu przycisku "rozłącz") - trwa to bardzo długo połączenie się rozłącza. Czasami udaje sie połączyć ponownie wyświetlić jakąś stronę, lecz za chwilę problem się powtarza.
Sprawdzałem działanie mojego internetu w kilku innych miejscach odległych odemnie o 2 i 5 km i 200km -internet działa prawidłowo , nie ma żadnych problemów.
W odległości około 20metrów odemnie na dachu sąsiedniego budynku są jakieś urządzenia-(jest ich kilka) telekomunikacyjne ( najprawdopodobniej ich właściciel jest dostawcą internetu radiowego).
wychodząc z domu i oddalając się od miejsca w którym są zamontowane te urządzenia na odległość około 50m internet działa wyraźnie lepiej.
Pytanie brzmi czy urządzenia umieszczone na dachu sąsiedniego budynku mogą mieć wpływ na działąnie mojego internetu?.
Gdzie się zgłosić z tym problemem- do jakiej instytucji, gdyż z właścicielem tych urządzeń nie możliwy jest kontakt
Orange free, zakłócenia(?) brak działania
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange free, zakłócenia(?) brak działania
Raczej nie może, chociaż nie można wykluczyć takiej możliwości.PlatiniumBoy pisze: Pytanie brzmi czy urządzenia umieszczone na dachu sąsiedniego budynku mogą mieć wpływ na działąnie mojego internetu?.
Sprawdzałeś czy modem w tych miejscach w których działa lepiej loguje się do tego samego nodeB co u Ciebie? Możesz to sprawdzić odczytując LAC oraz CID za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)