Awaria Play

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kogutov
Użytkownik forum

Awaria Play

Post autor: kogutov »

Nie wiem, gdzie napisać ten temat, w razie czego przenieście.

Mam pytanie do użytkowników Play Online korzystających z częstotliwości 900MHz w Rejowcu Fabrycznym: Czy u Was też nie ma sygnału? Bo przyszedłem z pracy i szok.. zero zasięgu, sprawdzałem instalację wszystko jest w porządku.. :/
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Awaria Play

Post autor: Yanusz »

No coś chyba jest nie tak, bo ja również nic nie odbieram na częstotliwości 900MHz. Co ciekawe na ATK 20 odbieram szczątkowy sygnał (CSQ3-5) z nodeB 2100MHz, ciekaw jestem, czy jest to możliwe, żeby ta antena pracowała w tym paśmie..
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Yanusz pisze:ciekaw jestem, czy jest to możliwe, żeby ta antena pracowała w tym paśmie..
Każda antena pracuje w całym paśmie tylko, że na jego większości jest tłumikiem. Widać sygnał 2100 masz w miejscu dość mocny sygnał, że mimo tłumienia anteny i kabla jeszcze coś zostaje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:Widać sygnał 2100 masz w miejscu dość mocny sygnał
No o to chodzi, że nie. Wcześniej, żeby uzyskać 32-35% zasięgu 2100, musiałem użyć panelówki Cybertecha 17dB, która była na zewnątrz. Teraz mam 12% na ATK20, tyle że antena jest pod dachem. I to mnie zadziwia.

PS. Nie wiem czemu nie ma sygnału na częstotliwości 900MHz z tego nodeB. Próbowałem się czegoś dowiedzieć u konsultanta Play. Błąd. Szkoda kasy na telefon. Następnym razem pójdę do wróżki.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Yanusz pisze: Teraz mam 12% na ATK20, tyle że antena jest pod dachem. I to mnie zadziwia.
A nie odpalili czegoś bliżej Ciebie?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:A nie odpalili czegoś bliżej Ciebie?
Nie, TNI pokazuje te same CID'y, które miałem jak używałem anteny na 2100.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

No o to chodzi, że nie. Wcześniej, żeby uzyskać 32-35% zasięgu 2100, musiałem użyć panelówki Cybertecha 17dB, która była na zewnątrz. Teraz mam 12% na ATK20, tyle że antena jest pod dachem. I to mnie zadziwia.
Miałem jeszcze ciekawszy przypadek na panelu produkcji ala yagi.pl (dokł. taki jak na tej aukcji: http://allegro.pl/antena-panelowa-i1840879014.html ) 14dB 2,4GHz- podłączyłem do modemu CDMA Nordiska 420MHz i sygnał łapała bdb, do nadajnika 6-7km przez lasy, gdybym nie miał oporów co do szczelności to bym ją zostawił, ale dla porównania sprawdziłem Mars-a 17dB-2,4GHz ( http://www.mars-antennas.com/item/g_ant ... _1-29.html ) i sygnał z niej w tym paśmie był na poziomie zbliżonym do 0. ;)
Ostatnio zmieniony 2011-09-29, 00:35 przez jarek999, łącznie zmieniany 4 razy.
jareq
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Czyli okazuje się, że anteny yagi są bardziej szerokopasmowe, niż mi się dotąd wydawało...
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:na panelu ala yagi 14dB 2,4GHz
To zdecyduj się chłopie panelu czy yagi, chyba że panelu od yagi co by wszystko tłumaczyło.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

A sytuacja jest nadal, jak była. Próbowałem zgłosić problem u technicznego, ale prośby i groźby nie pomogły. Nie przyjęli zgłoszenia, bo nie jestem w obszarze gwarantowanego zasięgu Play Online (czyt. w zasięgu wewnątrz budynków). Co za ludzie..

[ Dodano: 2011-09-29, 10:23 ]
Sytuacja wróciła do normy, zasięg 900MHz powrócił. Ale niesmak z rozmowy konsultantem play pozostał.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Ale niesmak z rozmowy konsultantem play pozostał.
Też miałem takie doświadczenia mając kiedyś Play-on-line, a teraz abonament telefoniczny-oni tam mają płacone od "łebka", mino że rozmowy do BOK mam za grosze z VOIP to nie dzwonie, piszę e-mail i czekam na odpowiedz, poszli w kierunku Orange-ale tam chociaż jak nic nie wiedzą to chociaż się nie śpieszą. ;)
jareq
ODPOWIEDZ