Czy takie chwilowe zawiechy podczas przełączania ( właśnie znów się zatrzymał

Moderator: Moderatorzy
Takie zachowanie na pewno nie jest normalne. Rozumiem zawieszenie się na 1-2-3 sekudy. Ale nie ma 20. Być może ten modem na problem z handoverami? W takim przypadku powinna wystarczyć najsłabsza antena kierunkowa.rufus111 pisze:Czy takie chwilowe zawiechy podczas przełączania ( właśnie znów się zatrzymał) jest to normalne,
Handover to jest przełączanie się pomiędzy stacjami. W tym czasie może nastąpić 2-3 sekundowa przerwa w transmisji danych, ale nie musi. Ale na pewno nie powinna to być 20 sekundowa przerwa.rufus111 pisze:to znaczy że z modemem jest coś nie tak
Też tak może być. A jaki teraz masz zasięg? Może zainstaluj sobie ten program <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i on Ci pokaże siłę sygnału w dBm, bo z kreseczek ciężko cokolwiek powiedzieć sensownego.rufus111 pisze:czy po prostu za słaby zasięg ??
No to bardzo słabo moim zadniem. Nie dziwię się, że może zrywać.rufus111 pisze:przeciętnie mam cos koło 100 dBm ( w swoim pokoju po południowej stronie ).
To może jakaś antena zewnętrzna? Nie musi być jakaś super mocna. Wystarczyłby słaby panel, o ile modem się łączy na częstotliwości 2100MHz.rufus111 pisze:Z Północnej strony mam znacznie leprzy zasięg coś koło 75 dBm następnie przechodze do swojego pokoju po południowej stronie i często staje transmisja
Kup sobie router, podłącz w tym pokoju i obędzie się bez antenyrufus111 pisze:Z Północnej strony mam znacznie lepszy zasięg coś koło -75 dBm
Dokładnie. Moc sygnału nie zawsze przekłada się na prędkość. Ja na CSQ 2-3 bez problemu logowałem się do sieci Play i osiągałem prędkości DL ok 4Mb/s.rufus111 pisze:kurcze, pomimo tego słabego zasięgu osiągam często gęsto 100% transferu czyli 4 Mbps, a te dziwne zastoje dzieją się chyba w zależności od ilości użytkowników
No to wszystko wyjaśnia. Wina leży po stronie sieci.Maciek764 pisze:W Playu handovery przebiegają bardzo nędznie. Jak jadę w busie to nie można niczego na Youtubie pooglądać bo jest około 30 sekund przerwy między stacjami.
Liczy się również modem oraz zakłócenia.Yanusz pisze:oc sygnału nie zawsze przekłada się na prędkość.
Osobiście nie liczyłbym na to, że odpiszą coś konkretnego poza "wszystko działa w normie". Ale jak coś odpiszą daj znać.rufus111 pisze:Zadzwoniłem jeszcze raz do biura obslugi i zgłosilem jeszcze raz problem, dokładnie określiłem czas połączenia z tym nieszczesnym BTS i zobaczymy co odpiszą.
Jak najbardziej. Wydaj polecenie:rufus111 pisze:czy chodzi o pingi na stronie gdzie się testuje prędkość łącza internetowego ??
Kod: Zaznacz cały
ping google.pl -t -l 1000
nie przesadzasz?rufus111 pisze: zwiodłem się troszke na modemie Sierry bo kosztuje 8 x wiecej
No właśnie. I nie bardzo wiem, co antena dookólna (czyli taka sama jak w modemie) o zysku moim zdaniem nie większym niż 2dBi mogłaby tu pomóc.rufus111 pisze:to jest ta antena (..)
To jest najlepsze wyjście.Yanusz pisze:Zakup anteny panelowej (jeśli korzystasz z nadajnika 2100) lub innej, jeśli mocniejszy sygnał jest z nodeB 900MHz.
Czyli to nie jest wina modemu. No chyba, że problem występuje w danym modelu co Ty posiadasz.rufus111 pisze:udalo mi sie zalatwić identyczny modem i dalej bez zmian,