Upload w Play Online 149
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Upload w Play Online 149
Czy toś jest zorientowany ile wynosi lejek prędkości upload w taryfie Play Online 149? Wkurza mnie to, ze wszędzie podawane są tylko osiągane prędkości download, a nikt nie pisze o uploadzie. Wiem, ze w Play Online na kartę z prędkością 4Mb/s upload u mnie wynosi 0,54Mb/s, a w Play Online 69 - 0,37Mb/s.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Upload w Play Online 149
Idąc logiką, skoro:
2Mb/s DL = 0,37Mb/s UL
4Mb/s DL = 0,54 Mb/s UL
to
6Mb/sDL = 0,71Mb/s UL
To logika, która bierze trochę w łeb, bo jak testowałem wczoraj kartę Play Online 149, to prędkość UL wynosiła 1Mb/s.
2Mb/s DL = 0,37Mb/s UL
4Mb/s DL = 0,54 Mb/s UL
to
6Mb/sDL = 0,71Mb/s UL
To logika, która bierze trochę w łeb, bo jak testowałem wczoraj kartę Play Online 149, to prędkość UL wynosiła 1Mb/s.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzwoniłem do infolinii Play i dowiedziałem się od miłej Pani, że W Play Online max. prędkość upload to 512Kb/s niezależnie od taryfy. Wiec kto ma rację? 

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Do Play nie ma co dzwonić, chyba żeby właśnie po rozmowie z konsultantami mieć więcej wątpliwości, niż przed rozmową.
Testowałem osobiście kilka kart Play w tej samej częstotliwości na tym samym sprzęcie i moje wyniki są takie:
Play Online 69 - UL max. 0,37Mb/s
Play Online na kartę z opcją 4GB (więc domyślnie w tej samej prędkości, co Play Online 99) - UL max. 0,54Mb/s
Play Online 149 - UL max. 0,82 Mb/s
Play Fresh z pakietem internetowym - UL max 1Mb/s
Na każdej karcie dokonywałem po kilkanaście pomiarów w różnych porach dnia i pomiary UL na każdej z osobna są bardzo podobne, w większości przypadków identyczne (DL jak wiadomo zmieniają się pod obciążeniem sieci). Więc jak to się ma do tego, co powiedziała konsultantka?
Nie twierdzę, że w każdej lokalizacji jest podobnie, ale jedno jest pewne: między bajki można włożyć to, że w każdej taryfie jest taka sama prędkość i to 512Kb/s.
Testowałem osobiście kilka kart Play w tej samej częstotliwości na tym samym sprzęcie i moje wyniki są takie:
Play Online 69 - UL max. 0,37Mb/s
Play Online na kartę z opcją 4GB (więc domyślnie w tej samej prędkości, co Play Online 99) - UL max. 0,54Mb/s
Play Online 149 - UL max. 0,82 Mb/s
Play Fresh z pakietem internetowym - UL max 1Mb/s
Na każdej karcie dokonywałem po kilkanaście pomiarów w różnych porach dnia i pomiary UL na każdej z osobna są bardzo podobne, w większości przypadków identyczne (DL jak wiadomo zmieniają się pod obciążeniem sieci). Więc jak to się ma do tego, co powiedziała konsultantka?

Nie twierdzę, że w każdej lokalizacji jest podobnie, ale jedno jest pewne: między bajki można włożyć to, że w każdej taryfie jest taka sama prędkość i to 512Kb/s.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Yanusz, szkoda, że nie sprawdziłeś jaki QoS dostawała każda z kart.