Jak wgrać mobile partner
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak wgrać mobile partner
witam. posiadam wersje huawei e173s-1, kupioną na allegro z seryjnie wgranym oprogramowaniem tmobile internet manager. chciałbym ją całkowicie usunąć z modemu i wgrać nową wersję Mobile Partnera. ktoś mógłby opisać krok po kroku jak to zrobić w windows 7?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak wgrać mobile partner
majorka poszukaj moich postów na forum. Pisałem to już nie jeden raz....
A wgrywanie na Win 7 zasadniczo nie różni się niczym od wgrywania na Windows XP. Ja bym tylko wyłączył UAC oraz uruchomił instalator dashboardu z konta z uprawnieniami administratora. Niestety nie mam pod ręką Win7, więc nie powiem Ci jak wyłączyć UAC.
A wgrywanie na Win 7 zasadniczo nie różni się niczym od wgrywania na Windows XP. Ja bym tylko wyłączył UAC oraz uruchomił instalator dashboardu z konta z uprawnieniami administratora. Niestety nie mam pod ręką Win7, więc nie powiem Ci jak wyłączyć UAC.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
mozesz podrzucic link bo przeszukalem cale FAQ i nie znalazłem nic o usuwaniu oprogramowania z modemu i wgrywaniu nowego
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Więc napiszę to tu 
- Rozłączasz się z internetem,
- wyjmujesz kartę SIM dla bezpieczeństwa,
- po ponownym włożeniu modemu do PC wyłaczasz oprogramowanie od modemu jeśli się uruchomi,
- uruchamiasz plik aktualizujący dashboard,
- klikasz cały czas ok, dalej itp. Uważnie czytając co się pojawia na ekranie,
- czekasz spokojnie aż się zakończy,
- następnie usuwasz co jest w komputerze by się nowy dashboard zainstalował.
- gotowe.

- Rozłączasz się z internetem,
- wyjmujesz kartę SIM dla bezpieczeństwa,
- po ponownym włożeniu modemu do PC wyłaczasz oprogramowanie od modemu jeśli się uruchomi,
- uruchamiasz plik aktualizujący dashboard,
- klikasz cały czas ok, dalej itp. Uważnie czytając co się pojawia na ekranie,
- czekasz spokojnie aż się zakończy,
- następnie usuwasz co jest w komputerze by się nowy dashboard zainstalował.
- gotowe.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli dashboard będzie zbyt duży, to jego wgrywanie do modemu E173s-1 może się nie udać, gdyż ten modem ma tylko 32 MB pamięci flash, w porównaniu z 96 MB modemu E173u-2.
Dlatego przed flashowaniem radziłbym najpierw zrobić backup zawartości starego flasha, na wypadek gdyby operacja się nie udała.
Można do tego celu użyć jednego z tych dwóch programów: albo Huawei Dashboard Tool, albo Huawei Dashboard ToolBox. Oba programy umożliwiają stworzenie backupu zarówno w postaci pliku EXE jak i obrazu ISO wirtualnego CD-ROMu.
W każdym razie daj nam znać, jak przebiegła operacja i czy się udała.
Dlatego przed flashowaniem radziłbym najpierw zrobić backup zawartości starego flasha, na wypadek gdyby operacja się nie udała.
Można do tego celu użyć jednego z tych dwóch programów: albo Huawei Dashboard Tool, albo Huawei Dashboard ToolBox. Oba programy umożliwiają stworzenie backupu zarówno w postaci pliku EXE jak i obrazu ISO wirtualnego CD-ROMu.
W każdym razie daj nam znać, jak przebiegła operacja i czy się udała.
Krzysztof
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Cenna uwaga. Ale mam pytanie, w przypadku niepowodzenia instalator nie odwraca zmian? Nawet nie sprawdza wielkości dostępnej pamięci flash w porównaniu do wielkości ISO?Jeśli dashboard będzie zbyt duży, to jego wgrywanie do modemu E173s-1 może się nie udać, gdyż ten modem ma tylko 32 MB pamięci flash, w porównaniu z 96 MB modemu E173u-2.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Tego jeszcze nie wiemy, nikt tego nie sprawdzałYaHooo pisze:Ale mam pytanie, w przypadku niepowodzenia instalator nie odwraca zmian? Nawet nie sprawdza wielkości dostępnej pamięci flash w porównaniu do wielkości ISO?

Zresztą podstawowa wersja dashboardu ma ok. 20 MB, więc powinna się bez problemu zmieścić. Trzeba tylko zwrócić uwagę, żeby nie instalować którejś z wypasionych wersji od kolegi lesiolo, bo one mają po 40 MB.
A backup z oryginalnego dashboardu zawsze warto sobie zrobić, bo nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać.
Krzysztof
-
Mam taki modem czyli huawei e173s-1. Wgrałem do niego wersję lesiolo full:
http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/W ... 164459.exe
Oto potwierdzenie:
Found modem : E173
Model : Huawei E173
IMEI : XXXXXXXXXXXXX
Serial NR. : XXXXXXXXXXXXXX
Firmware : 21.015.03.05.55
Compile date / time : Oct 4 2010 16:06:34
Dashboard version : Win 16.001.06.01.503A full lesiolo
Voice feature : not supported in current firmware
SIM Lock status : unlocked
Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)
Wgrywać można bez obaw.
Oto potwierdzenie:
Found modem : E173
Model : Huawei E173
IMEI : XXXXXXXXXXXXX
Serial NR. : XXXXXXXXXXXXXX
Firmware : 21.015.03.05.55
Compile date / time : Oct 4 2010 16:06:34
Dashboard version : Win 16.001.06.01.503A full lesiolo
Voice feature : not supported in current firmware
SIM Lock status : unlocked
Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)
Wgrywać można bez obaw.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A to ciekawe, bo obraz ISO tego dashboardu ma 34,8 GB, czyli prawie o 3 GB więcej niż teoretycznie powinno się zmieścić!Robert_O pisze:Mam taki modem czyli huawei e173s-1. Wgrałem do niego wersję lesiolo full:
Jaką wielkość pamięci flash oraz jaką wielkość dashboardu wyświetla Ci Program Huawei Dashboard ToolBox?
Krzysztof
-
-
- Mistrz bezprzewodowy
Coś całkowicie niezrozumiałego. Wyświetla, że dashboard wielkości 34 MB jest zainstalowany w pamięci flash wielkości 32 MB.
Czy ktoś jest w stanie to wytłumaczyć?
Czy ktoś jest w stanie to wytłumaczyć?
Krzysztof
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
RozumiemChris-Kr pisze: Tego jeszcze nie wiemy, nikt tego nie sprawdzał![]()

Jasne, a być może warto zrobić zbiór kopii oryginalnych dasboardów?Chris-Kr pisze: A backup z oryginalnego dashboardu zawsze warto sobie zrobić, bo nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać.
Pozdrawiam YaHooo