Jak bezprzewodowo podłączyć laptopa pod internet radiowy?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
GhostRider25
Początkujący użytkownik forum

Jak bezprzewodowo podłączyć laptopa pod internet radiowy?

Post autor: GhostRider25 »

Witam,
Jestem nowy na forum i poszukuje pomocy przy podłączeniu bezprzewodowo laptopa pod radiówkę, a więc sprawa ma się tak posiadam skrzynkę na dachu w środku antena+router TP Link WR543G stamtąd kabel Ethernet do komputera i tu mam pytanie jak mam podłączyć laptopa, aby móc korzystać z internetu bezprzewodowo w całym domu, czy oprócz tego są potrzebne jakieś dodatkowe urządzenia?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Jak bezprzewodowo podłączyć laptopa pod internet radiowy?

Post autor: krystianb »

GhostRider25 pisze:antena+router TP Link WR543G
Potrzebujesz czystego acces potinta bez routera.
Ewentualnie jeśli potrzebujesz też switch'a można od biedy kupić drugi router, zmienić mu adres IP wyłączyć dhcp i podłączyć kabel z pierwszego do gniazda lan tego nowego.
Router też się przyda jeśli dostawca będzie chciał Ci zmienić sprzęt na goły AP (rozumiem, że to co teraz jest, jest jego własnością)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
GhostRider25
Początkujący użytkownik forum

Post autor: GhostRider25 »

Dziękuje za szybką odpowiedź :padam: A do Access Pointa mam podłączyć ten kabel co idzie od skrzynki? I to wystarczy już laptop będzie mógł się łączyć z netem? A to co mam teraz jest już moją własnością.Jeszcze raz dzięki :ok:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

GhostRider25 pisze:A to co mam teraz jest już moją własnością.Jeszcze raz dzięki
Ja bym w takim razie kupił choćby WA500G i włożył zamiast routera do puszki, bo w tej chwili musiałbyś ciągnąć drugi kabel, żeby aktualny komp miał dalej połączenie z netem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ