Internet Mobilny - jaki dostawca? [screeny z lokalizacją]

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Memoral
Początkujący użytkownik forum

Internet Mobilny - jaki dostawca? [screeny z lokalizacją]

Post autor: Memoral »

Witam.

Poszukuję fachowego wsparcia przy doborze odpowiedniego internetu mobilnego. Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Mieszkam w akademiku w Szczecinie. Jako stały "bywalec" mam "darmowy", całodobowy dostęp do internetu... z tym że jest to "net" tylko z nazwy, gdyż administrator założył web filtring który uniemożliwia mi komfortowe i standardowe korzystanie z jego zasobów :]

Z tego powodu poszukuje internetu mobilnego. Takiego, który będzie oferował pingi porównywalne z tym, co mam w domu na kablu. Proszę o jakieś porady w odniesieniu do mojej sytuacji "geograficznej":

http://imageshack.us/photo/my-images/210/96243826.jpg/

Najbliższe nadajniki (dobrze mówię?) znajdują się w odległościach podanych na screenach. Jak widać jestem "otoczony" przez nadajniki "Orange" (2 pary: GSM900 + GMS1800 i UMTS2100).

Oraz pozostałe nadajniki, nieco bardziej oddalone:

http://imageshack.us/photo/my-images/33/68537704.jpg/

różowy -> T-mobile: GSM900&1800 + UMTS2100
zielony -> Plus: UMTS2100
fioletowy -> Play: UMTS2100

Teraz pytanie: czy będą tak zlokalizowanym mogę liczyć na dobre pingi, mam ty na myśli <100ms? Oczywiście mówimy o przyzwoitym (a jak trzeba: bardzo dobrym) sprzęcie do odbioru sygnału. Niestety nie mam żadnej anteny w linii prostej od okna, stąd moje obawy. Wolę zacisnąć zęby niż wydawać na darmo hajs... jednak jak chyba widać - zależy mi na tym, lecz jestem karłem w tych sprawach.

Proszę jeszcze o konkretne porady odnośnie sprzętu, którym powinienem się zainteresować?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 16:56 przez Memoral, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet Mobilny - jaki dostawca? [screeny z lokalizacją

Post autor: Yanusz »

Memoral pisze: Teraz pytanie: czy będą tak zlokalizowanym mogę liczyć na dobre pingi, mam ty na myśli <100ms?
Na sprzęcie wspierającym HSPA+ jak najbardziej masz szansę, szczególnie jeśli nodeB Orange obsługuje technologię DC.

Najniższe pingi (20-40ms) można uzyskać na LTE od Polsatu, ale z tych mapek nic nie można odczytać gdzie dokładnie się znajdujesz.

No i tak na koniec :) Internet mobilny nie gwarantuje stabilnych pingów, bo to zależy głównie od obciążenia stacji bazowej, w mniejszym stopniu od odległości do niej.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Memoral

Re: Internet Mobilny - jaki dostawca? [screeny z lokalizacją

Yanusz pisze:Najniższe pingi (20-40ms) można uzyskać na LTE od Polsatu, ale z tych mapek nic nie można odczytać gdzie dokładnie się znajdujesz.
*Do LTE nie mam niestety zasięgu.

*Czy będąc w zasięgu 2 anten będę eksploatował obie, czy tylko 1 - tą lepiej usytuowaną? Logika podpowiada to pierwsze, a jeżeli tak, to nie powinno być obciążenia, tym bardziej że anten jest sporo a zaludnienie w tej okolicy małe, a nawet bardzo (park, uczelnie, urzędy, akademiki z własnym internetem).

*Mapki faktycznie są liche, gdyż robiłem je "na szybko", przy czym chciałem dodać te dane metryczne. Na pierwszym screen'ie miejsce w którym jestem ulokowany to miejsce styczności tych 4ech czerwonych linii. Zaś na scr nr. 2 - zaznaczyłem (a raczej namalowałem w paint'cie :] ) swoją pozycję czerwonym słoneczkiem.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-10-26, 19:51 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 18:51 przez Memoral, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet Mobilny - jaki dostawca? [screeny z lokalizacją]

Jeśli modem będzie w zasięgu 2 stacji bazowych, sieć będzie mu wybierała tą o najlepszych w danym momencie parametrach.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Yanusz pisze:sieć będzie mu wybierała tą o najlepszych w danym momencie parametrach.
Uściślając będzie to siła sygnału.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:Uściślając będzie to siła sygnału.
Chyba nie tylko. Znam przypadki, że przy zastosowaniu anteny kierunkowej, na drodze której stały 2 stacje bazowe tej samej sieci, modem nie zawsze łączył się z tą najbliższą o większym zasięgu. W godzinach wieczornych często następowało przełączanie na inny oddalony o 7km dalej od pierwszego. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Yanusz pisze:Znam przypadki, że przy zastosowaniu anteny kierunkowej, na drodze której stały 2 stacje bazowe tej samej sieci, modem nie zawsze łączył się z tą najbliższą o większym zasięgu.
To prawda. Ale ilość takich przypadków jest chyba marginalna i spokojnie możemy mówić, że decyduje siła sygnału.

Bo u mnie w Białymstoku np. jedna stacja Orange ma taką konfigurację, że jak się telefon do niej zaloguje i podróżuje się po mieście, to pomimo mijania kilku innych stacji telefon ciągle jest zalogowany do tej samej która ma dość słaby zasięg ;) Ale jak już mówiłem to mało kiedy coś takiego się dzieje.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Memoral

ref.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Memoral pisze:ref.
Co masz na mysli, bo nie bardzo rozumiem tak rozbudowaną wypowiedź...
Memoral pisze:czy będą tak zlokalizowanym mogę liczyć na dobre pingi, mam ty na myśli <100ms? Oczywiście mówimy o przyzwoitym (a jak trzeba: bardzo dobrym) sprzęcie do odbioru sygnału.
Jak już masz modem (najlepiej z HSPA+) to sprawdź sobie po kolei jak działają wszyscy operatorzy w Twojej okolicy.

Z doświadczenia widać, że najniższe pingi w HSPA+ (z doświadczenia własnego) ma aktualnie Play. Potem Aero2/CP i w sumie porównywalnie Orange/T-Mobile/Plus.
Awatar użytkownika
Easy-Wifi
Stały użytkownik forum

Post autor: Easy-Wifi »

Moim zdaniem w T-mobile sytuacja wygląda najgorzej,ale piszę tylko o swojej okolicy,u Ciebie może być inaczej. Jeżeli masz już modem,to wystarczy testować każdego z operatorów i zobaczysz który najbardziej Ci odpowiada pd względem zasięgu i nie tylko.
ODPOWIEDZ