Dziwne limity w Plusie (prepaid)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dziwne limity w Plusie (prepaid)
Witam. Jakiś czas temu zaobserwowałem taką rzecz: gdy przekroczę limit pobierania i rozłączę się, natychmiast przychodzi sms z powiadomieniem o ograniczeniu prędkości transferu. Jednak zazwyczaj ściągam do oporu i jestem podłączony non stop, wtedy nawet przy znacznym przekroczeniu limitu ucinają mi transfer dużo później. Ostatnio wykupiłem pakiet 15 non stop i ściągnąłem coś ok. 5 GB. Powaga. Fajna sprawa, ale skąd to się bierze? Czy operator zamotał się w liczeniu? Jakaś kompresja? W ustawieniach modemu wpisałem sobie optimizera, ale to chyba działa tylko w simdacie na abonament (o ile w ogóle działa). Co myślicie, ma ktoś podobnie?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Dziwne limity w Plusie (prepaid)
Po prostu często jest tak, że w ramach jednej sesji (czyli nie rozłączając się) lejek nie jest nakładany, a dzieje się to dopiero po rozłączeniu.
-
Cóż, jak dają to brać. Ciekawe jak jest ze ściąganiem przez aplikację w telefonie, przy włączonej ciągłej transmisji pakietów, co tu jest rozumiane jako 'sesja'?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W najgorszym przypadku skończy się na trwałym odłączeniu numeru od sieci, bez możliwości jego odzyskania i blokadzie imei modemu/telefonu.Shade pisze:Cóż, jak dają to brać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
A niby dlaczego? Nie ma nic o tym w regulaminie. To nie żaden 'hacking'. Sprawą operatora jest właściwy nadzór nad usługami które świadczy.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
W myśl nowych przepisów odnośnie abonenta nie mogą tego zrobić.krystianb pisze: W najgorszym przypadku skończy się na trwałym odłączeniu numeru od sieci, bez możliwości jego odzyskania i blokadzie imei modemu/telefonu.
Mała gwiazdka mówiąca o ograniczeniu transferu mówi że "transfer może zostać ograniczony" z naciskiem na "może". Ale nie musi przynajmniej w pierwszym przypadku - następnym razem jak się zorientują to po prostu przerwą połączenie i ograniczą transfer.
Ale zablokować nie mogą nawet abonenta "na kartę" ponieważ jak wspomniałem wyżej jest na prawach abonenta rozszerzonych ostatnimi poprawkami prawnymi.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Kiedyś taka "promocja" w Plusie była również w abonamencie. Nie nakładali lejka zanim się nie rozłączyłeś. Tak więc po limicie można było (w HSDPA) pociągnąć nawet 10GB jeśli się miało szczęście i nie rozłączyło z siecią. Widać taki bug został jeszcze w ofercie na kartęShade pisze: Co myślicie, ma ktoś podobnie?

Jednak jak ludzie za dużo pisali o tym na forach, to w końcu Plus załatał dziurę i się skończyło dobre.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Już się gubię w tych promocjach, jeśli chodzi o pakiet "bez limitu" to faktycznie, czy ograniczą prędkość czy nie to już problem tylko i wyłącznie opa. Myślałem o starych pakietach, gdzie jeśli odpowiednio wcześnie nie ucięło to można było i tysiące zł na minusie zrobić.mar_kow pisze:Mała gwiazdka mówiąca o ograniczeniu transferu mówi że "transfer może zostać ograniczony"
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dopiero jak się pobierze 10GB na pakiecie 100MB z lejkiem z pełną prędkością to do człowieka dociera jak absurdalna jest nazwa tych pakietów "interet bez limitu danych"
Oczywiście w Playu nie bardzo jest to możliwe, bo przez "wrodzoną" beznadziejność tej sieci transmisja i tak po pewnym (szybkim) czasie jest zrywana lub zawieszana, że pomaga tylko rozłączenie i ponowne połączenie.