Huawei E398 przełączenie z 3G na LTE za pomocą komendy AT

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rombad
Stały użytkownik forum

Huawei E398 przełączenie z 3G na LTE za pomocą komendy AT

Post autor: rombad »

Działa komuś przełączanie z 3G na LTE za pomocą komendy AT?
Jak puszczam at^syscfgex="030201",3fffffff,2,4,7fffffffffffffff to zawsze mam ERROR obojętnie co bym nie wpisał po znaku =
Znalazłem też stare komendy http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54496 i działają, ale tylko na 2G i 3G, na LTE nie było więc najpierw przełączyłem za pomocą dołączonej do modemu aplikacji na LTE, potem sprawdziłem:
AT^SYSCFG?
i odpowiedź dostałem:
^SYSCFG:2,0,3FFFFFFF,1,2
więc sprawa wydawała się prosta: wysłać AT^SYSCFG=2,0,3FFFFFFF,1,2 jednak nie zadziałało i w odpowiedzi mam ^SYSCFG:2,2,3FFFFFFF,2,4 a modem nadal działa w 3G.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E398 przełączenie z 3G na LTE za pomocą komendy AT

Post autor: YaHooo »

rombad spróbuj takiej kombinacji:

Kod: Zaznacz cały

at^syscfgex="03",3fffffff,2,4,7fffffffffffffff
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rombad
Stały użytkownik forum

Post autor: rombad »

Dzięki, działa, tylko na końcu trzeba dodać ,, czyli dwa przecinki. Trzeba też rozłączyć połączenie zanim się to wyśle.
A jest możliwość sprawdzenia za pomocą AT^ jakie sieci są dostępne lub przełączyć się np. z Plusa do Aero?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rombad pisze:Dzięki, działa, tylko na końcu trzeba dodać ,, czyli dwa przecinki.
Aha cenna uwaga :)
rombad pisze: Trzeba też rozłączyć połączenie zanim się to wyśle.
A tego nie wiedziałem. U mnie na modemie Sierry przy takich kombinacjach nie trzeba się rozłączać.
rombad pisze: A jest możliwość sprawdzenia za pomocą AT^ jakie sieci są dostępne lub przełączyć się np. z Plusa do Aero?
Poszukaj informacji na temat komendy AT+COPS
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ