Router Wifi USB + Modem 3G

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
uksiu
Użytkownik forum

Router Wifi USB + Modem 3G

Post autor: uksiu »

To mój pierwszy wątek i pierwszy post na forum - więc bądźcie dla mnie łagodni :)
Trochę już poczytałem, ale nie znalazłem prostej odpowiedzi na moje pytania - być może szukałem za mało wnikliwie, w takim wypadku: przepraszam całą społeczność, bijąc się w me wątłe piersi.

Do rzeczy. W przeszłości miałem net stacjonarny od różnych operatorów i wraz z apetytem na wygodę korzystania z wynalazku sieci w domu kombinowałem chałupniczo i amatorsko, błądząc i klnąc – stąd mam już 4 różne stare routery, w tym jeden z Wifi. To se ne vrati – wyprowadziłem się z obszaru okablowania. Do niedawna miałem w domu Internet mobilny z Blueconnecta. Ponieważ sygnał w mieszkaniu miałem słaby, dokupiłem prostą antenę – prosty modem 3G miał odpowiednie wyjście - i net zaczął hulać, jak ta lala. HSPA ze średnim lub mocnym sygnałem miałem niemal non-stop.

Po 1,5 roku, gdy umowa wygasła, postanowiłem jednak zmienić operatora na Play. Raz: dawali lepsze warunki cenowe za dany transfer danych. Dwa: ich stacja bazowa jest w tym samym miejscu, co Ery, ale dodatkowo mają jeszcze jedną - o połowę bliżej i z tej samej strony budynku, z której mam okna (i antenę). Co dało obietnicę, że sygnał będzie jeszcze stabilniejszy i silniejszy.
I tu popełniłem błąd: trochę z ciekawości, a trochę ze zmęczenia (zapamiętać na przyszłość: żadnych umów podpisywanych po 12 godzinach pracy), wziąłem sobie modemo-routerek Huawei e5832. Ustrojstwo to ma dwie wady: nie ma wyjścia na antenę (łudziłem się, że może nie będzie potrzebna) i po ściągnięciu niespełna 2 GB wyłącza się (albo zawiesza). Coś tam z nim jeszcze jest nie tak, ale nie o tym chciałem pisać.

Postanowiłem więc zbudować sobie infrastrukturę domową od początku. Chcę wykorzystać te 40 GB limitu, jaki daje mi Play w najdroższym abonamencie firmowym (taki sobie zażyczyłem), darmowe nocki, 6 MB/s (wiem, łudzę się), a do tego rozprowadzić sobie net po mieszkaniu i połączyć poszczególne urządzenia: przede wszystkim laptopa i desktopa (oba mają karty wifi), dwie komórki (wifi) i odtwarzacz multimedialny (obsługuje portale społecznościowe, youtuba, ma klienta torrenta – ale wymaga sygnału po kablu).

Po lekturze wątków forumowych doczytałem się, że szukanie routera LAN/WAN z Wifi i wbudowanym modemem może nie mieć sensu: raz – takie kombajny są istotnie droższe, niż osobne router oraz modem, dwa – gdybym w przyszłości coś cudował, np. wszedł w LTE, to potrzebowałbym pewnie nowego modemu, więc router z wyjściem usb może być tu rozsądniejszą opcją.

Wymóżdżyłem, że będę potrzebował:

1. routera WAN/LAN
- z Wifi;
- z gniazdem USB, obsługującym szerokie spektrum modemów 3G;
- z opcją restartu modemu, jeśli ten straci łączność (wyleciało mi z głowy, jak się ta sprytna opcja nazywa);
Z niego sygnał po Wifi pójdzie do moich urządzeń z kartami Wifi, a kabelkiem złączę go z odtwarzaczem multimedialnym, obok którego go sobie postawię, co by nie ciągnąć kabli po całym mieszkaniu.

2. modemu 3G
- z wyjściem USB (żeby go połączyć z routerem i opcjonalnie kiedyś może – z kompem);
- który będzie mógł służyć tak dla Play, jak i innych sieci (wiem, że różne sieci mają różne częstotliwości, a do tego jeszcze simlocki – chcę mieć spektrum popularnych częstotliwości i żadnego simlocka, bo cholera wie, co przyniesie przyszłość);
- który obsłuży mi obiecywane przez Play maksymalne 6 MB/s (obiecanki-cacanki, ale chciałbym mieć pewność, że internet chodzi wolno z powodu obciążenia sieci, a nie niedoskonałości mojego sprzętu);
- MUSI MIEĆ WYJŚCIE NA ZEWNĘTRZNĄ ANTENĘ. Podobną trochę do tej, jaką można zobaczyć tutaj: http://www.rowamex.pl/testing.php?id=7 (chodzi mi o wtyczkę, jeśli to jest jakiś problem – ale naiwnie zakładam, że są jakieś konektory).

Jakie dwa urządzenia szanowna społeczność Forum poleciłaby zusammen? Zależy mi na tym, aby (od najważniejszego do najmniej ważnego aspektu):
- były stosunkowo łatwe do skonfigurowania (jestem może nie zupełnie zielony, ale taki buro-popielaty, cały czas w spektrum koloru zielonego);
- oba urządzenia pracowały ze sobą bezkonfliktowo;
- było możliwe korzystanie z podłączonych do routera urządzeń tak, by np. przesyłać pliki z desktopa na laptopa, albo udostępnić dyski desktopa odtwarzaczowi multimedialnemu (więc nie chodzi wyłącznie o dzielenie internetu);
- były produktami firm, które dają nadzieję na stosunkowo małą awaryjność i – w razie czego – uczciwy serwis;
- no i żeby nie zapłacić za wszystko jak za zboże.

W sklepie, w którym wczoraj kupiłem sobie kartę Wifi do desktopa (chcę redukować liczbę kabli w mieszkaniu), polecali mi jakiś router Wifi USB TP-Linka za ok. 130 zł. Kolega ma w domu podobne rozwiązanie z routerem Wifi EdiMaxa – za ok. 110 zł. Nie wiem, ile może mnie kosztować modem 3G, ale zakładam, że można się zmieścić w sumie za oba urządzenia nie przekraczającej 300 zł.

Bardzo liczę na pomoc społeczności – i mam nadzieję, że takich łosiów jak ja jest więcej, a mój tytuł wątku i rozpisanie całej sprawy pomoże im skorzystać już bez pisania tak rozwlekłych epistoł.

I przy okazji – pozdrawiam świątecznie!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router Wifi USB + Modem 3G

Post autor: wojteks »

Dobrze kombinujesz. Jednak jeżeli chcesz iść w LTE to musisz kupić wypasiony router Edimax za jakieś 250zł albo Dovado za jakieś 400zł żeby był w stanie przenieść takie ilości danych. Skoro planujesz odtwarzacz multimedialny (serwer czy jak go zwać) to pasuje żeby wszystkie sprzęty pracowały w N (nie Draft N czy Draft N 2.0).
uksiu pisze:kupiłem sobie kartę Wifi do desktopa
Zaczynasz inwestycje odo końca, to źle.

Modem 3G HSPA+ z gniazdem antenowym to jakieś 200-250zł minimum.
Nie pomagam na PW!
uksiu
Użytkownik forum

Zacznę od tego, że dziękuję za szybką odpowiedź!
Zaczynasz inwestycje odo końca, to źle.
I tak chciałem już wyjść z kabli sieciowych do desktopa, więc mnie podkusiło. Wybrałem - ponoć - dość klasyczne rozwiązanie, więc wierzę, że wystarczy do większości potrzebnych zastosowań. Kupiłem bowiem coś takiego:
http://allegro.pl/salon-tp-link-tl-wn72 ... 57429.html
Jednak jeżeli chcesz iść w LTE to musisz kupić wypasiony router Edimax za jakieś 250zł albo Dovado za jakieś 400zł żeby był w stanie przenieść takie ilości danych.
To jaki modem EdiMax polecasz?
Skoro planujesz odtwarzacz multimedialny (serwer czy jak go zwać) to pasuje żeby wszystkie sprzęty pracowały w N (nie Draft N czy Draft N 2.0).
Hmmm, muszę doczytać, o czym do mnie piszesz - brzmi poważnie :)
A w razie czego - mój odtwarzacz to ten:
http://allegro.pl/odtwarzacz-8level-med ... 55006.html
A to niespodzianka. Trudno, trzeba to trzeba. Jeśli ma to być elastyczne rozwiązanie, pozwalajace na wspomniane funkcjonalności i gotowe do ew. rozwinięcia lub zmiany operatora, to niech będzie - podwyższam poprzeczkę budżetu do 500-600 zł :)
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Kupiłeś kartę wi fi al ez N-lite -przepustowość do 150Mb/s to lite,a ma być do 300Mb/s
Jednak jeżeli chcesz iść w LTE to musisz kupić wypasiony router Edimax za jakieś 250zł albo Dovado za jakieś 400zł żeby był w stanie przenieść takie ilości danych.
To jaki modem EdiMax polecasz?

To nie modem Edimaxa tylko router pod modem LTE z Cyfrowego polsatu czyli modem Huawei e398 z CP i router Edimax LT-6408n
Dla usługi LTE z Cyfrowego Polsatu- działa ponoć tylko z jednym modemem LTE tym E398 i tylko z Cp a nie z iplusa
czyli musiałbyś kupić modem Huawei E353u2 ok 250zł albo sierre 310U za 410zł ale obydwa nie mają LTE tylko HSPA+do 21Mb/s download,a router Edimaxa kosztuje 249zł w salonach CP.
uksiu
Użytkownik forum

Kupiłeś kartę wi fi al ez N-lite -przepustowość do 150Mb/s to lite,a ma być do 300Mb/s
Sądzę, że 150 Mb/s do domowych zastosowań powinno wystarczyć. 54 sekundy na przesłanie 1 GB - da się z tym żyć. Przypuszczam, że laptopowa karta Wifi też nie jest grubo wypasiona i zapewnia podobny transfer.
To nie modem Edimaxa tylko router pod modem LTE
Faktycznie, przejęzyczyłem się. Pytałem o router. Gdybym miał strzelać, to mieszkając na warszawskim Rembertowie pewnie długo jeszcze nie doczekam się tam LTE, umowę z Play mam jeszcze na 17 miesięcy, a jest szansa, że w perspektywie kilku miesięcy UPC dociągnie do mnie swój kabel. Za to za 4-5 lat czeka mnie przeprowadzka - stąd kombinuję jak koń po górę: jak skonfigurować zestaw urządzeń tak, by nie musieć do każdego operatora kupować kolejnego modemu i kolejnego routera :D
czyli musiałbyś kupić modem Huawei E353u2 ok 250zł albo sierre 310U za 410zł ale obydwa nie mają LTE tylko HSPA+do 21Mb/s download,a router Edimaxa kosztuje 249zł w salonach CP.
OK, odpuszczam to LTE w przypadku modemu - HSPA do 21 Mb/s wystarczy z zapasem :)

Czy zestaw modem Huawei E353u2 + router Edimax LT-6408n - czy wystarczą, by spełnić wcześniej opisane oczekiwania? Czy będą razem ładnie pracować?
Router ma chyba już ten standard N, więc jak mi się przydaży jakiś sprzęt, który ciagnie 300 Mb/s, to będzie go można wykorzystać - póki co nie mam :)
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Pozostaje jedna kwestia czy ten modem E353u2 zadziała z Edimax LT-6408n ??
Lepiej zakup sobie modem Huawei E182E jest on 100% kompatybilny z tym routerem,nie posiada simlocka,sam taki posiadałem i było ok

http://allegro.pl/najszybszy-hsdpa-huaw ... 89630.html

na całość wydasz max 660zł chyba,że znajdziesz taniej E182E
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

uksiu pisze:54 sekundy na przesłanie 1 GB - da się z tym żyć
Optymistycznie to liczysz. 150Mbps/2=75Mbps a to daje jakieś 10MB/s czyli gorzej niż kabel 100Mbps. Więc nie 54 sekundy ale około 100 sekund na 1GB przy idealnych warunkach które trudno uzyskać.
uksiu pisze:umowę z Play mam jeszcze na 17 miesięcy, a jest szansa, że w perspektywie kilku miesięcy UPC dociągnie do mnie swój kabel
To nie kombinuj, kup modem pod Play powiedzmy e173u-2 i Tp-Link MR3420, zmieścisz się w 250zł a za rok się zastanowisz czy warto wydawać więcej. Zresztą zawsze możesz sprzedać to co masz i kupić lepsze/szybsze/wydajniejsze.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Powinno wszystko ładnie pracować.
uksiu
Użytkownik forum

Optymistycznie to liczysz. 150Mbps/2=75Mbps a to daje jakieś 10MB/s czyli gorzej niż kabel 100Mbps. Więc nie 54 sekundy ale około 100 sekund na 1GB przy idealnych warunkach które trudno uzyskać.
Zapomniałem, że trzeba dzielić transfer na pół (jak rozumiem: bo up/download). Więc powinno wychodzić ok. 109 sekund na 1 GB przy idealnych warunkach. Ale nawet 3 minuty ujdą - aż tak mi się nie śpieszy :)
To nie kombinuj, kup modem pod Play powiedzmy e173u-2 i Tp-Link MR3420, zmieścisz się w 250zł a za rok się zastanowisz czy warto wydawać więcej.
Jak ten modem z tym routerem ładnie razem pracują, to chyba spełniają wszystkie moje oczekiwania - na to LTE nie będę się napalał. Modem ciągnie max 7,2 Mb/s, więc technicznie nawet więcej, niż limit Playa dla mojego abonamentu. Router ma standard N, więc w przypadku moich kart Wifi - rozwojowy :)

I sprzętu w ciul na rynku, więc bez problemu znajdę coś ze sprawdzonego źródła. A wiadro moich modemów i routerów może po prostu opchnę na allegro (zostawię sobie z jeden w rezerwie :)

Bardzo dziękuję za rady!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

uksiu pisze:Jak ten modem z tym routerem ładnie razem pracują,
Podałem to jako przykład polecany przez wiele osób jednak na temat ładnej pracy nie potrafię się wypowiedzieć.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Potwierdzę tylko, że E353u-2 działa bez problemu z Edimaxem z CP.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

wojteks,
To nie kombinuj, kup modem pod Play powiedzmy e173u-2 i Tp-Link MR3420, zmieścisz się w 250zł a za rok się zastanowisz czy warto wydawać więcej.
Jak liczysz się z kosztami, masz określony budżet na zakupy to lepszego zestawu nie znajdziesz-chyba że Mikołaj podrzuci w prezencie. Używam już 13mc (6mcy z Huawei E-1820, 4mc z CDMA Antydata 510L-tu np. miałem status połączenia z siecią 33dni,do manualnego rozłączenia, później znów E-1820-połączenie trzymał ok 2tygodni,pasmo 2100 bez anteny zewnętrznej, sygnał średni, podany czas dotyczy zmiany IP pod jakim byłem dostępny w sieci, a od tego tygodnia Huawei E-367 z HSPA+900/2100-zabezpieczenie po przekroczeniu limitu iPlus, zmiana karty na Aero2). W klasie standard nie ma sobie równych, następny w moim zestawieniu jest Netgear 3700v 2, a dla fanatyków extremalnych szybkości Dovado 4GR. Jeszcze jedna ważna informacja-w moim przypadku fabryczne firmware w routerze było tylko ok. 10 minut, upgrade do Open-Wrt Gargoyle by obsy-wersja PL, świetne statystyki +dodatkowe możliwości... ;)
jareq
Awatar użytkownika
-niXon-
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: -niXon- »

jarek999 pisze:tu np. miałem status połączenia z siecią 33dni,
przez 33 dni miałeś jedno IP ?
jak trzyma połączenie ciągłe to nie zmienia IP ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

O ile operator nie kombinuje w konfiguracji swoich serwerów-kiedyś mi na tym szczególnie zależało gdyż mam web-server i wykupione dynamiczne zewnętrzne IP w iPlus. Od kilku miesięcy znalazłem lepsze rozwiązanie tego problemu-konto VOIP u jednego operatora-opłata 5zł za rok, a że używam tel.IP z opcją ustawienia 4-kont to jedno ustawiłem sobie dla DDNS. :) P.S konsultanci na info-lini wciskają bajki że się zmienia codziennie. :rotfl:
jareq
uksiu
Użytkownik forum

Dziękuję raz jeszcze za pomoc - idąc za radą fachowców zakupiłem:
- modem 3G HUAWEI e173u-2
- router Tp-Link MR3420 (doszły dopiero kilka dni temu - bo święta, sylwester, trzech króli)...

Śpieszę donieść, że w takim połączeniu DZIAŁAJĄ JAK DOTĄD BEZ ZARZUTU, komunikują się ładnie, konfiguracja w trybie quick setup wystarczyła, by wszystko się połączyło.

ZATEM POLECAM TĄ KOMBINACJĘ.

Mój odtwarzacz multimedialny - po zmontowaniu workgrupy z mojego desktopa i laptopa i udostępnieniu dysków - widzi je i mogę teraz odtwarzać film np. z płyty DVD w drugim pokoju, co jest suuuuper fajne (i unikam wycia napędu, choć przyznam, że 8level Media Thor jest sam w sobie dość głośny.

Dziś postaram się dokupić jeszcze interkonektor do anteny (wtyczka nie pasowała) i wzmocnić sygnał 3G - ciekawe, ile zyskam na szybkości netu. Nowy modem, jaki zakupiłem, sam w sobie lepiej zbiera sygnał niż Huawei e5832.
Awatar użytkownika
-niXon-

jakie masz wyniki i na jakiej sieci ?
www.speedtest.net
uksiu
Użytkownik forum

jakie masz wyniki i na jakiej sieci ?
Jestem w sieci Play (najdroższy abonament na firmę - czyli do 6 MB/s).
Wczoraj ok. 23 w testach uzyskiwałem 1,5-2,5 Mb/s downloadu, 0,4-0,6 Mb/s uploadu, a ping na poziomie 100-200.

To mniej więcej 3-krotnie lepiej, niż przy poprzednim modemie.
Ale lepsze jest wrogiem dobrego :)
Ostatnio zmieniony 2012-01-12, 16:43 przez uksiu, łącznie zmieniany 1 raz.
uksiu
Użytkownik forum

Po zamontowaniu prostej anteny dookólnej (nic wyrafinowanego - kosztowała mnie jakieś 80 zł, a kupiłem ją ze 2 lata temu) za pomocą dokupionego interkonektora, siła sygnału, zdiagnozowana przez router wzrosła z 30-50 proc. do 60-80 proc. - w zależności od pogody i pewnie innych okoliczności.

W rezultacie w testach uzyskuję regularnie 3,5-4,5 Mb/s downloadu, natomiast upload i ping w sumie się nie zmieniły - ale to download jest dla mnie najważniejszy.

Cały zestaw działa elegancko, jestem zadowolony i polecam podobne rozwiązanie wszystkim zainteresowanym.
Awatar użytkownika
-niXon-

pokaż jaki to rodzaj anteny
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

uksiu pisze:Po zamontowaniu prostej anteny dookólnej
Pewnie coś w tym stylu.
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=559 ... 0&rg=0&sg=
Ale niech pokaże. :)
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
uksiu
Użytkownik forum

Bardzo podobna do tej na fotce, tylko sama antena ma ok. metra długości. Parametrów technicznych niestety już nie pamiętam, a dokumentację anteny gdzieś posiałem.
ODPOWIEDZ