Mobilny internet pre-paid w HSPA+

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rogalik112
Stały użytkownik forum

Mobilny internet pre-paid w HSPA+

Post autor: rogalik112 »

Witam, jak w temacie pisze, poszukuje internetu pre-paid działąjący w technologi HSPA+ i żeby był nie limitowany internet tzn. że gdy się przekroczy limit to net nadal jest ale w zmniejszonej prędkości. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Mobilny internet pre-paid w HSPA+

Post autor: pogodabartek »

Podaj dokładnie swoja miejscowość w której mieszkasz,to zobaczymy co masz w okolicy za nadajniki.

Podaj tez proszę sprzęt jakim dysponujesz-modem.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

W prepaid lejek to chyba ma tylko Lubię to! w Play. Ktoś ma lepsze propozycje? No i Tak-Tak miał (ma jeszcze?) ten malutki pakiecik za 9 PLN też z lejkiem.
rogalik112
Stały użytkownik forum

Miejscowość potworów (mazowieckie), modem Huawei E353U-2

[ Dodano: 2012-01-06, 11:50 ]
Lubie to! to chyba nie ma lejka tylko przy każdym doładowaniu dostajesz dodatkowe megabajty ale nie jestem pewien i dlatego się pytam
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Ale województwo proszę dopisz,bo są 3 takie miejscowości o tej samej nazwie i nie wiadomo gdzie szukać.

[ Dodano: 2012-01-06, 11:52 ]
upss.nie zauwazyłem
rogalik112
Stały użytkownik forum

potworów mazowieckie
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Możesz próbować znaleźć sieć ręcznie i jeśli Ci znajdzie Aero2 z Nowego Miasta nad Pilica,trzymając modem wysoko i przy oknie to masz szansę na HSPA+ z CP lub z Plusa

Ale prędzej znajdzie zasięg jeśli takowy jest z Przysuchej bo tam mniej lasów tylko, zależy czy są wzniesienia po drodze.

[ Dodano: 2012-01-06, 11:58 ]
Jeśli znajdziesz zasięg Aero2 to będzie sukces,a jak nie to musisz się męczyć z CDMA od Orange

[ Dodano: 2012-01-06, 12:01 ]
A jak już znajdziesz zasięg Aero2 to pozostaje Ci tylko kupno anteny ATK 20 i umieszczenie jej jak najwyżej się da domu.
rogalik112
Stały użytkownik forum

ja mogę powiedzieć tyle, u mnie w całym mieszkaniu łapie pełny zasięg UMTS 2100 Play z Kozłowca (oddalony jest o około 17km), łapie tak samo z plusa i aero2 miałem 1-2kreski:D Na play.pl widać jestem w zasięgu hspa+. Ale nie wiem jaki pre-paid będzie z lejkiem chociarz w umts 2100 pomocy

[ Dodano: 2012-01-06, 12:15 ]
a za cdma z orange to ja juz dziękuje miłem to modem się rozleciał w 5 dni
Awatar użytkownika
Linuxiarz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Linuxiarz »

rogalik112 pisze:Lubie to! to chyba nie ma lejka tylko przy każdym doładowaniu dostajesz dodatkowe megabajty ale nie jestem pewien i dlatego się pytam
Lejek jest 32 kb/s na zasięgu HSPA+ Play/Plus/Orange. Lejek można włączyć za darmo, wystarczy zmienić taryfę kodem *163*2# i ponownie włączyć Lubie to! kodem *163*5#, pierwsze połączenie z internetem jest nielimitowane do ok. 115 MB dalej włącza się lejek 32 kb/s ważny 30 dni. Takie czynności można robić cały czas, na przemian zmieniając profile.
rogalik112
Stały użytkownik forum

a te kody działają na pre-paid z taryfą ,,Lubi to!,,?

[ Dodano: 2012-01-06, 12:24 ]
a na hsdpa też będzie?
Awatar użytkownika
Linuxiarz

rogalik112 pisze:a te kody działają na pre-paid z taryfą ,,Lubi to!,,?
Tak.
rogalik112 pisze:a na hsdpa też będzie?
W pierwszej sesji połączenia z internetem, zaraz po zmianie taryfy na Lubie to! do ok. 115 MB transferu w pełnej prędkości. Lejek chodzi po samym UMTS jak się włączy.
rogalik112
Stały użytkownik forum

bo ja mam kartę zarejestrowaną w play to nic mi nie zrobią za takie bajery? i to przejście nic nie kosztuje? :D
Awatar użytkownika
Linuxiarz

rogalik112 pisze:bo ja mam kartę zarejestrowaną w play to nic mi nie zrobią za takie bajery?
Nikomu nie zrobili to i tobie nic nie zrobią.
rogalik112 pisze:i to przejście nic nie kosztuje?
Nic. Czasem tylko trzeba poczekać parę godzin na zmianę taryfy, nie raz od razu zmienia. Ale jeśli nie chcesz nic ładować, to ta oferta jest idealna dla Ciebie.
rogalik112
Stały użytkownik forum

dzięki za pomoc otrzymujsz ,,pomógł,, :D
bezkablowy
Stały użytkownik forum

Post autor: bezkablowy »

@Linuxiarz - Przecież w Play na kartę każda zmiana taryfy/profilu skutkowała utratą wszelkich posiadanych bonusów, czy to aby na pewno tak działa jak piszesz ?
Awatar użytkownika
Linuxiarz

bezkablowy pisze:Przecież w Play na kartę każda zmiana taryfy/profilu skutkowała utratą wszelkich posiadanych bonusów, czy to aby na pewno tak działa jak piszesz ?
Oczywiście traci się wszystkie pakiety i bonusy, oprócz złotówek na koncie głównym i promocyjnym. Takie triki, najlepiej robić na karcie testowej, nie musi być zarejestrowana.

Jeszcze można kupić starter Plus na Kartę 9 zł ważny 30 dni i włączyć Internet Non Stop za 7 zł i też pierwsza sesja połączenia z internetem jest bez limitu, ale już całkowicie nie do ok. 115 MB jak w Lubie to! internet działa na zasięgu HSPA+ 900 Aero2/Plus też osobiście testowałem.
rogalik112
Stały użytkownik forum

A na tym lejku w play pingi będą takie same jak bez lejka?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Tak.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Chyba, że puścisz jakiś ruch poza pingiem :P
rogalik112
Stały użytkownik forum

Witam ,już mam ten lejek ale dlaczego jak gram w counter-strike to gubi pakiety albo ping wynosi 882, w windowsie pisze że mam 115
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

rogalik112,
albo ping wynosi 882, w windowsie pisze że mam 115
Cóż naczytałeś się bajek-do samego polecenia ping pasma na leku wystarcza i jest 115, a do gry jest za mało i ping już skacze, gubi pakiety. ;)
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

rogalik112 pisze:w windowsie pisze że mam 115
A spróbuj zwiększyć wielkość paczki użytej do testowania na np 1000b to wtedy się przekonasz ;) Musisz wydać polecenie

Kod: Zaznacz cały

ping onet.pl -l 1000
gdzie liczba oznacza wielkość paczki danych w bajtach.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

A tak na marginesie to moim zdaniem jedyny porządny internet HSPA+ w kraju daje Orange. Plus ma 3 stacje HSPA+ na krzyż na wsi pod lasem, Play chodzi różnie a T to już w ogóle bez komentarza. No i jest przy tym najtańszy (na Allegro kupowanie daje 30zł za 6GB).
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764,
A tak na marginesie to moim zdaniem jedyny porządny internet HSPA+ w kraju daje Orange.
Zdecydowanie pojechałeś po bandzie i przereklamowałeś na maxa. Od 3lat korzystam w sposób ciągły z iPlus i złego słowa nie mogę powiedzieć-w tym czasie 4-godziny(w nocy) nie miałem dostępu do sieci, zero problemów z zawieszaniem itp itd. A Orange-posty mówią same za siebie problemy,problemy... Doją kasę na maxa i zestawy prepaid są najbardziej atrakcyjne (odpowiedzialność dużo mniejsza), modemy dualne 3G-CDMA-tutaj to już całkowity sajgon.To przekłada się bardzo niekorzystnie dla użytkownika abonamentowego-który daje stały pewny dochód. ;)
jareq
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

A Orange-posty mówią same za siebie problemy,problemy... Doją kasę na maxa i zestawy prepaid są najbardziej atrakcyjne (odpowiedzialność dużo mniejsza), modemy dualne 3G-CDMA-tutaj to już całkowity sajgon.
Co do oferty dualnej 3G-CDMA ja mam uczucia do niej bardzo... mieszane więc nie będę mówił czy taka taktyka jest dobra czy zła.
A Orange-posty mówią same za siebie problemy,problemy...
Jak się wprowadza coś na szerszą skalę - czyli więcej niż na przysłowiowych trzech stacjach na krzyż to problemy też wychodzą w skali odpowiedniej. Ja problemów w Orange nie mam żadnych, w Playu mnóstwo choć obie sieci stoją na Huawei. Sieć jest daleka od ideału, ale IMO ma do niego najbliżej. Plus ma ogrom roboty przed sobą w postaci usunięcia prehistorycznych stacji typu 3,6Mb/s bez HSUPA, nędznych stacyjek z radioliniami 8Mb/s i zestrojenia tego wszystkiego z Aero2 żeby nie działało jak kupa na 900MHz i nie raczyło niepotrzebnymi handoverami. Ale jak na razie podziękuję, bo te wspomniane wcześniej 6GB wolę mieć z 10Mb/s za 30zł niż 2Mb/s za 100zł.

A co do samej implementacji HSPA+ w Plusie - mam trochę zasięgu u mnie w jakichś lasach na obrzeżu miasta (fajnie jak na 230 tysięczne miasto w środku aglomeracji) ale nigdy na nim nie udało mi się wyciągnąć więcej niż na normalnym HSPA 7,2. Uważam, że HSPA+ jest czymś w stylu 4G stosowanym tylko po to żeby liczby wyglądały okazalej i usługi lepiej się sprzedawały, ale skoro na stacji 14,4Mb/s się da, to na pełnym HSPA+ też powinno się dać.

Zawsze na forum stałeś za Plusem, ja mam swoje zdanie, ta rozmowa może się przedłużyć na 5 stron a i tak nikt swojego zdania nie zmieni. Każdy już swoje argumenty przedstawił więc chyba starczy :roll:
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Zawsze na forum stałeś za Plusem, ja mam swoje zdanie, ta rozmowa może się przedłużyć na 5 stron a i tak nikt swojego zdania nie zmieni.
Ja usług Orange-Idea korzystałem 8-lat w abonamencie i znam jakość usług tej sieci.Stoję zawsze za tymi którzy starają się o klienta w ujęciu masowym: http://agdrtv24.pl/informacja,3174,euro ... nter-plusa , to jest tylko cegiełka jakich Polkomtel miał więcej. Fakty mówią same za siebie (wystarczy spojrzeć na statystyki postów).
A co do samej implementacji HSPA+ w Plusie - mam trochę zasięgu u mnie w jakichś lasach na obrzeżu miasta (fajnie jak na 230 tysięczne miasto w środku aglomeracji) ale nigdy na nim nie udało mi się wyciągnąć więcej niż na normalnym HSPA 7,2.
Dzięki temu dał dostęp wielu użytkownikom abonamentowym którzy nie mieli żadnego dostępu do sieci-nie doprowadziło to do zapaści finansowej-czego można byłoby się spodziewać idąc tą linią przeliczania złotówek.Zapomnieliśmy już cen jakie były wcześniej w Orange-na szczęście wpuszczenie Play spowodowało przecenę o 300% w tym segmencie rynku i wściekłość zarządów Orange, która jako jedyna sieć weszła w publiczny bezpośredni konflikt.Co do zasady nikomu z góry nie mówię że ma korzystać z Plusa-przy internecie mobilnym decyduje test na miejscu, gdzie pewnie w wielu przypadkach internet w Orange działa całkiem fajnie. Niestety w ujęciu ogólnym wypada bardzo blado w stosunku do Plusa (co nie oznacza że się może to nie zmienić, Plus teraz jest w okresie przejściowym i tak naprawdę nie wiadomo co będzie za 2-lata, Orange musi przez ten czas dużo się starać i inwestować).
Ale jak na razie podziękuję, bo te wspomniane wcześniej 6GB wolę mieć z 10Mb/s za 30zł niż 2Mb/s za 100zł.
W prepaid to jakość nie ma aż tak dużego znaczenia-szybkość wskakuje na 1-szy plan. ;)
jareq
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Orange musi przez ten czas dużo się starać i inwestować
Piszesz jakby Plus już był tak epicki, że wystarczy "chapać" klientów bo sieć jest cudna. A wbrew pozorom to przejęcie Polkomtela to jest początek drogi choćby dlatego że spotkały się dwie sieci - Aero2 z jednolitą technologią HSPA+ w całym kraju i Plus który co stacje ma inną technologię. A tu sobie mają jakąś staroć 3,6Mbps, obok HSPA+, tu jakieś 14,4Mbps... A jeżeli naprawdę będzie im zależało na jakości to to wszystko powinno być doprowadzone do HSPA+ wraz z odpowiednim dosyłem (bo jak widzę na wykazie niektóre radiolinie po 4 czy 8Mbps to jest to przykre). Chyba nie poruszałeś się ostatnio z internetem mobilnym, bo jeżeli byś to zrobił, to wiedziałbyś jak bardzo tragicznie teraz działa tandem UMTS2100/900 w ruchu. Gubienie pakietów, nielogiczne handovery do GSM mimo dostępnego UMTS900 i 2100, tak to właśnie teraz wygląda. Za to też mają dostać certyfikat jakości? A w Orange mogę jeździć po całej aglomeracji, nie muszę się bawić nawet w wymuszanie UMTS, wszystko działa w ciągłym ruchu. Jak nie wykorzystają potencjału Aero2 i dalej to będzie tak działać jak teraz to będą w moich oczach niedorozwojami. Bo potencjał Aero2 jest ogromny i częściowo rozwiązuje problem tego że połowa kraju jest nierozszerzona do EDGE z zaledwie GPRS.

BTW. Skoro w Orange taka tragedia to czemu byłeś tam aż 8 lat?
BTW2. Widziałem jak w Plusie się starają o klienta jak mi się kończyła umowa na voice. Takie rzeczy dzisiaj to czysta fikcja. Operatorzy starają się naprawdę mocno tylko o firmy które mogą doić na tysiące PLNów.
rogalik112
Stały użytkownik forum

co do tego triku w play ze zmianami taryfy to te 115mb będą jak powtórze czynność?
Awatar użytkownika
Linuxiarz

rogalik112 pisze:co do tego triku w play ze zmianami taryfy to te 115mb będą jak powtórze czynność?
Tak. Zmieniasz taryfę kodem *163*2# i zaraz jak się zmieni, zmienisz na Lubie to! kodem *163*5#. Tylko pierwsza sesja połączenia z internetem jest bez limitu do ok. 120 MB w pełnej prędkości.
rogalik112
Stały użytkownik forum

ok dzięki
ODPOWIEDZ