Problem z prędkością internetu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kadz
Początkujący użytkownik forum

Problem z prędkością internetu

Post autor: kadz »

Witam

Mam Neostradę 20Mb. Neostrada jest podłączona do routera TP LINK (nr1). Do routera jest podłączony kablem (ok. 35m) swich (nr2), do którego jest podłączony komp i router TP LINK TL-WA901N (nr3). Router ustawiony jako AP, przekazuje sygnał (odległość ok. 15m) do routera TP LINK TL-WA901N (nr4) który ustawiony jest jako repeter. Router na końcu jest u mnie w mieszkaniu.

I teraz tak: do pierwszego routera (nr1), czyli tam gdzie jest podłączona neostrada, podłączony jest komp (kablem), który pokazuje download ok.15Mb. Do swicha (nr2) podłączony jest komp (kablem) i pokazuje download ok. 7Mb. Do routera (nr4) podłączone są przez wifi 2 laptopy i pokazuje download ok. 2 Mb.

I teraz pytania:
1. Dlaczego jest aż taki spadek transferu? Rozumiem, że przez wifi jest zawsze jakaś strata, ale pomiędzy routerem (nr1) a swichem (nr2) jest strata przez pół, mimo, że jest połączone kablem. Dalej to w ogóle masakra jakaś. Na mieszkaniu raz, że jest słaby transfer, a dwa, że często zrywa połączenie.
2. Co zrobić (jeśli jest to w ogóle możliwe) aby u mnie na mieszkaniu (czyli router nr 4) był taki sam transfer jak przy routerze nr 1 (czyli tam gdzie jest podłączona neostrada)?

Schemat rozmieszenia poniżej. Wszystkie pomiary prędkości robione przez stronę speedtest.net

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Re: Problem z prędkością internetu

Post autor: vic2099 »

Neostrady nie udostępniamy poza lokal. Jest to niezgodne z warunkami umowy i nikt nie pomoże Ci w tak zdefiniowanym problemie.
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

Och, no coś strasznego, nikt nie pomoże :-)
Pomylił się chłopak i pewnie pyta czysto teoretycznie.

Jeśli chodzi o switch (2) to przychodzi mi do głowy, że ruter ze switchem łączą się na 10 Mb. Trzeba chwile pokombinować, żeby to zdiagnozować.

Co do dalszej części sieci (czysto teoretycznie :-), to jest możliwe uzyskanie takich transferów jak przy 1. Na początek oczywiście należy zlikwidować opisany problem między 1 a 2. Kolejnym krokiem musi być rekonfiguracja repeatera na tryb "station infrastructure". Niestety wiąże się się z tym zakupienie nowego urządzania AP(5), który przyłączysz do (4) kablem. Dzięki temu powinieneś zyskać też na zasięgu w domu. Warunkiem koniecznym dobrych transferów jest dobra widoczność radiowa między 3 i 4 oraz między 5 a urządzeniami końcowymi, gdyż 20 Mb/s to całkiem sporo jak na Wifi.
Ostatnio zmieniony 2012-01-21, 17:24 przez bomber, łącznie zmieniany 2 razy.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

bomber pisze: Pomylił się chłopak i pewnie pyta czysto teoretycznie.
Więc odpowiedzmy chłopakowi czysto teoretycznie, :D ale niech się nie waży tego robić. :nienie: :dobani: :klnie:

Więc odpowiedzmy chłopakowi czysto teoretycznie, :D ale niech się nie waży tego robić. :nienie: :dobani: :klnie:

[ Dodano: 2012-01-17, 15:46 ]
Teoretycznie i praktycznie to funkcja "repeater" to ZŁO :dobani:

[ Dodano: 2012-01-17, 15:50 ]
bomber pisze:Jeśli chodzi o switch (2) to przychodzi mi do głowy, że ruter ze switchem łączą się na 10 Mb.

Teoretycznie kiepski kabel, uszkodzony lub źle zarobione wtyczki mogą powodować taki spadek przepływności. :cfaniak:

[ Dodano: 2012-01-17, 16:15 ]
bomber pisze:gdyż 20 Mb/s to całkiem sporo jak na Wifi.

To prawda, szczególnie jak jest mocno zajęty eter, znaczne odległości i dodatkowe przeszkody w postaci ścian i grubych zbrojonych murów.
Ale sytuacja nie jest beznadziejna , teoretycznie. :cfaniak:

[ Dodano: 2012-01-17, 17:03 ]
TP LINK TL-WA901N w praktyce to dobry sprzęt. :D :ok:
Ostatnio zmieniony 2012-01-21, 17:27 przez Romek, łącznie zmieniany 2 razy.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bomber pisze:Och, no coś strasznego, nikt nie pomoże :-)
Nikt nie pomoże bo zamykam temat. A ja wszelkie wskazówki usuwam :cwaniak:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kadz

vic2099 pisze:Neostrady nie udostępniamy poza lokal. Jest to niezgodne z warunkami umowy i nikt nie pomoże Ci w tak zdefiniowanym problemie.
YaHooo pisze:
bomber pisze:Och, no coś strasznego, nikt nie pomoże :-)
Nikt nie pomoże bo zamykam temat. A ja wszelkie wskazówki usuwam :cwaniak:

Witam ponownie.

Te dwa budynki to jest jeden i ten sam adres, ten sam właściciel i ta sama działka. Więc nie ma problemu z naruszeniem regulaminu Neostrady.

Pozdrawian i liczę na pomoc.
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

Porady były, tylko moderator je wykasował (wystarczy odtworzyć). Przyznam, że nie wiem dlaczego. Jeśli nawet naruszałbyś regulamin neostrady, a nigdzie tego nie wykazano, to nie wiem jakie pobudki kierują tego typu ludźmi.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bomber pisze:wystarczy odtworzyć
Zrobione.
bomber pisze:Jeśli nawet naruszałbyś regulamin neostrady, a nigdzie tego nie wykazano, to nie wiem jakie pobudki kierują tego typu ludźmi.
Wiesz o tym, że forum może mieć kłopoty przez pomaganie w łamaniu regulaminu? Sprawa jest analogiczna jak by ktoś na forum opublikował artykuł opisujący jak zrobić bombę. Po co nam problemy?
bomber pisze:nie wiem jakie pobudki kierują tego typu ludźmi.
A ja nie rozumiem ludzi którzy widząc tylko czubek swojego nosa oceniają postępowanie innych.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Ok. :)
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
kadz

Witam ponownie.
bomber pisze: Jeśli chodzi o switch (2) to przychodzi mi do głowy, że ruter ze switchem łączą się na 10 Mb. Trzeba chwile pokombinować, żeby to zdiagnozować.
Jak to zdiagnozować? Jakimś programem?

Romek pisze: To prawda, szczególnie jak jest mocno zajęty eter, znaczne odległości i dodatkowe przeszkody w postaci ścian i grubych zbrojonych murów.
Ale sytuacja nie jest beznadziejna , teoretycznie.
W zasadzie obydwa AP (3 i 4) widzą się przez okno, brak przeszkód po drodze. Zdarza się nawet, że u siebie na mieszkaniu łapie sygnał z bezpośrednio z AP nr 3, jednak jest dość słaby sygnał i internet przerywa.

Mam też możliwość bezpośrednio podłączyć kablem AP (nr 4) z modemem (nr 1). Jednak specjalnie kupiłem 2xAP, żeby zrobić to bezprzewodowo.

Panowie, jakieś pomysły? Może w ustawieniach trzeba coś pozmieniać? Bo w zasadzie robiłem wszystko sam, a wiedzę mam małą.

Pozdrawiam
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

kadz pisze:Jak to zdiagnozować? Jakimś programem?
Wypnij switch, podłącz PC do kabla - sprawdź.

[ Dodano: 2012-01-24, 21:58 ]
4 - jako AP Client
Romek
ODPOWIEDZ