Mam Neostradę 20Mb. Neostrada jest podłączona do routera TP LINK (nr1). Do routera jest podłączony kablem (ok. 35m) swich (nr2), do którego jest podłączony komp i router TP LINK TL-WA901N (nr3). Router ustawiony jako AP, przekazuje sygnał (odległość ok. 15m) do routera TP LINK TL-WA901N (nr4) który ustawiony jest jako repeter. Router na końcu jest u mnie w mieszkaniu.
I teraz tak: do pierwszego routera (nr1), czyli tam gdzie jest podłączona neostrada, podłączony jest komp (kablem), który pokazuje download ok.15Mb. Do swicha (nr2) podłączony jest komp (kablem) i pokazuje download ok. 7Mb. Do routera (nr4) podłączone są przez wifi 2 laptopy i pokazuje download ok. 2 Mb.
I teraz pytania:
1. Dlaczego jest aż taki spadek transferu? Rozumiem, że przez wifi jest zawsze jakaś strata, ale pomiędzy routerem (nr1) a swichem (nr2) jest strata przez pół, mimo, że jest połączone kablem. Dalej to w ogóle masakra jakaś. Na mieszkaniu raz, że jest słaby transfer, a dwa, że często zrywa połączenie.
2. Co zrobić (jeśli jest to w ogóle możliwe) aby u mnie na mieszkaniu (czyli router nr 4) był taki sam transfer jak przy routerze nr 1 (czyli tam gdzie jest podłączona neostrada)?
Schemat rozmieszenia poniżej. Wszystkie pomiary prędkości robione przez stronę speedtest.net

Pozdrawiam