Problem z wyborem i ustawieniem anteny

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fryta48
Początkujący użytkownik forum

Problem z wyborem i ustawieniem anteny

Post autor: fryta48 »

Witam.Po przesiadce z mojego mobilnego Blueconnecta(który był wielkim niewypałem) zdecydowałem się na internet z orange.Do tego dostałem router MV411R,i jako że mieszkam w Starej Rzece,miejsowości która jest dość mocno zalesiona to zdecydowałem się od razu na antenę zewnętrzną ATK-10.NA początku dla próby ustawiłem ją na tarasie na drewnianym kiju i prędkość oscylowała w granicach 400-600 kb/s.Potem wziąłem "specjalistę" od ustawiania anten żeby poprawił i zrobił wszystko jak Bóg przykazał.Antena powędrowała na róg dachu,ustawiona w dobrym kierunku i wtedy prędkość spadła do 200-300 kb/s.Mój dom znajduję się w odległości 8,5 km od najbliższego nadajnika w Brzemionach także myślę że mogę liczyć na lepszą prędkość internetu.I stąd moje pytanie,jak mogę to poprawić?
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Problem z wyborem i ustawieniem anteny

Post autor: Markadiusz »

1. CDMA ma swój dział.
2. Zrób to sam:
a) spróbuj ustawić antenę raz jeszcze
b) zmniejsz ilość kabla do minimum
*c) licz na to, że obciążenie stacji i warunki pogodowe nie zmienią się na gorsze.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
fryta48

Przepraszam za założenie w złym dziale,ale ten wydawał mi się najodpowiedniejszy.Proszę w takim razie o przeniesienie go do odpowiedniego działu.Antenę ustawiałem już chyba z 10 razy i nigdy nie osiągnąłem prędkości powyżej 400 kb/s.Długość kabla mam zmniejszoną do minimum.A czy myślicie że zmiana anteny na panelową coś pomoże?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-01-18, 18:02 ]
Wedle życzenia przenoszę.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

Twój internet to Orange CDMA 450 MHz ?

[ Dodano: 2012-01-17, 23:12 ]
fryta48 pisze:A czy myślicie że zmiana anteny na panelową coś pomoże?
Nie ma anten panelowych na to pasmo. :nienie:

[ Dodano: 2012-01-17, 23:17 ]
fryta48 pisze:Długość kabla mam zmniejszoną do minimum.
:szok:

Jeśli to CDMA ORANGE 450 MHz to zrobiłeś to zupełnie niepotrzebnie. :nienie:
Przy tej częstotliwości tłumienie na dobrych kablach nie jest duże a nawet małe. :cfaniak:

[ Dodano: 2012-01-17, 23:23 ]
Podaj mi proszę pełne oznaczenie Twojej anteny. :cfaniak:

[ Dodano: 2012-01-17, 23:38 ]
fryta48 pisze:zdecydowałem się od razu na antenę zewnętrzną ATK-10
:szok:

Jeśli jest to prawda i to jest ta antena- to ona nie nadaje się kompletnie do tej sieci. :szok:

PS: Są 2 wersje tak oznaczonej anteny,

1.Na pasmo 450 MHz.
2.Na pasmo 900 MHz.

Którą masz Ty ? Sprawdź.
Ostatnio zmieniony 2012-01-18, 11:34 przez Romek, łącznie zmieniany 1 raz.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Romek,
Nie ma anten panelowych na to pasmo.
Jesteś w błędzie są , sam używam do CDMA Nordiska i mam do tego typu anten dużo większe zaufanie-inna technologia wykonania. Z niestabilnego poziomu sygnału 40-50% wg info oryginalnego softu TP-Linka MR-3420 po zastosowaniu takiej anteny 14dB sygnał skoczył mi na stabilne 100%-link 6-7km przez lasy. Mam taką http://anteny.pl/gotowe-zestawy-cdma-c-112_69.html , można też użyć takiej http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=2 -bardziej wiarygodny producent. :ok:
jareq
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Jaka jest częstotliwość tego Nordiska.

[ Dodano: 2012-01-18, 00:29 ]
Sieć CDMA ORANGE jest na 450 MHz, jak do licha można zrobić na tą częstotliwość panel ? :szok:

[ Dodano: 2012-01-18, 00:30 ]
Byłby wielki niczym boisko piłkarskie. :rotfl:
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Nordisk pracuje na 420MHz. :cfaniak:
Byłby wielki niczym boisko piłkarskie.
Musisz jeszcze się trochę dokształcić- o to jakie anteny produkuje na to pasmo jeden ze światowych liderów anten: http://www.mars-antennas.com/item/in_building-224.html .
jareq
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Chciałbym zobaczyć jakieś wyniki badań tych anten w stosownych placówkach, jakieś certyfikaty, homologacje Instytutu Łączności, cokolwiek. Nie wygląda mi to na wiarygodne. A małe chińskie rączki potrafią wszystko. Będzie pan zadowolony.

[ Dodano: 2012-01-18, 00:46 ]
Ale dzięki poczytam. :zdrowko:

[ Dodano: 2012-01-18, 01:05 ]
jarek999 pisze:Musisz jeszcze się trochę dokształcić- o to jakie anteny produkuje na to pasmo jeden ze światowych liderów anten: http://www.mars-antennas....ilding-224.html
Z tego co przeczytałem to zysk tej anteny to 4 dB. :szok:

Frequency range 450 - 470 MHz
Gain,typ. 4 dBi :szok:
A cena pewnie z kosmosu.

A te mają 13 dB ciekawe: http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=2
http://anteny.pl/gotowe-zestawy-cdma-c-112_69.html

Ciekawe który producent mówi prawdę a który kłamie ? Podobne wymiary - to samo pasmo a zysk anten różni się kosmicznie. Markowa jest gorsza od no name.

Sory ale wolę te: http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-450-mhz,4382.htm
Może nie są takie ładne, kosztują grosze i produkuje je polska firma z blisko 30 letnią tradycją w Polsce ale na pewno działają i mają deklarowany zysk.
Jest zapotrzebowanie na taki towar, :D bo podobno ludzie mówią :rotfl: że panele są lepsze i niedługo doczekamy się paneli na UKF 88-108 MHz jak nic. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Romek
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Romek,
kosztują grosze i produkuje je polska firma z blisko 30 letnią tradycją w Polsce ale na pewno działają i mają deklarowany zysk.
Chwila ja nie prezentowałem chińskich produktów, choć nie uważam że mogą być tak w ciemno gorsze.
Z tego co przeczytałem to zysk tej anteny to 4 dB.
To panel niewielkich rozmiarów 230/214mm a miał być boiska piłkarskiego. Po za tym ja pisałem o realnych wynikach zastosowania takiej anteny. Te konstrukcje Dipola pewnie się sprawdzają, osobiście przy trudnych warunkach terenowych bym ich nie zastosował. :cwaniak:
jareq
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

jarek999 pisze:To panel niewielkich rozmiarów 230/214mm a miał być boiska piłkarskiego.
Użyłem przenośni i przejaskrawienia. :D
Panele na niskie f są bez sensu, mają tragiczny zysk przy sporych rozmiarach jak ten Mars.
22 cm x 22 cm i 4 dB zysku dla kierunkowej anteny to "tragedia". :cry:

Domena paneli to pasmo GHz i to ma sens, zwarta, mała i spory zysk anteny, duża powtarzalność wyrobu dzięki technologi produkcji i w efekcie taniość wyrobu dla klienta.
Romek
kobrasek
Stały użytkownik forum

Post autor: kobrasek »

to na pasmo 450 MHz CDMA to lepiej jest stosować antenę yagi niż panelowa ?
Ostatnio zmieniony 2012-01-18, 17:30 przez kobrasek, łącznie zmieniany 1 raz.
kobrasek
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

kobrasek,
CDMA to lepiej jest stosować antenę yagi niż panelowa ?
To zależy od lokalnych warunków w terenie-ja miałem trudny link 6-7km przez lasy i z niestabilnego zasięgu rzędu 40-50% uzyskałem stabilne 100%. Gdybym stosował to na przestrzeni odkrytej to zastosował bym zwykłą yagi z Dipola-są 300% tańsze. ;)
Ostatnio zmieniony 2012-01-18, 17:30 przez jarek999, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Panel poniżej 1GHz nie ma sensu (1GHz dobrany dość arbitralnie, ale ma to jakiś sens).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

jarek999 pisze:Musisz jeszcze się trochę dokształcić- o to jakie anteny produkuje na to pasmo jeden ze światowych liderów anten: http://www.mars-antennas....ilding-224.html .
Sory, ale przy zysku 4dBi w antenie panelowej ja już bym sobie lepiej skonstruował dookólnego pająka (z przeciwwagami) o zysku około 3dBi. Tylko potrzeba by do tego około 16cm wysokości anteny.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

YaHooo pisze:Sory, ale przy zysku 4dBi w antenie panelowej ja już bym sobie lepiej skonstruował dookólnego pająka (z przeciwwagami) o zysku około 3dBi.
Zależy co kto lubi i potrzebuje.
Dookólna to zbieranie całego syfu z okolicy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze: Zależy co kto lubi i potrzebuje.
Jednak (moim zdaniem) panel na CDMA to przerost formy nad treścią.
Patryk pisze: Dookólna to zbieranie całego syfu z okolicy.
Racja, to można kupić taniej jakąś Yagi.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
fryta48

Romek, moja antena jest najprawdopodobniej na pasmo 450 Mhz,a co do oznaczenia tej anteny to to co napisałem jest raczej błędne,bo sprawdziłem tylko ogólny kształt anteny.Z racji tego że antena jest umieszczona w dość trudno dostępnym miejscu to nie mogę sprawdzić teraz jej oznaczeń,co najwyżej jutro po południu.Wiem że jest to antena kierunkowa,jest ona dedykowana do CDMA i przypomina tą ATK-10.Co do polepszenia sygnału u mnie,to może podniesienie anteny wyżej da zamierzony efekt?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo,
Sory, ale przy zysku 4dBi w antenie panelowej ja już bym sobie lepiej skonstruował dookólnego pająka
Proszę bardzo, w przeciwieństwie do polskich produkcji garażowych i chińskich podróbek które również sprzedaje Dipol anteny tego producenta są przetestowane pod każdym względem. ;)
Panel poniżej 1GHz nie ma sensu
Nie będę teoretyzował-zastosowałem sprawdził się znakomicie. ;)
jareq
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

fryta48 pisze:.Co do polepszenia sygnału u mnie,to może podniesienie anteny wyżej da zamierzony efekt?
Jest to bardzo możliwe.
Generalnie im wyżej tym lepiej, szczególnie że wokół są lasy.

[ Dodano: 2012-01-19, 00:24 ]
I trzeba ją dość dokładnie wycelować w kierunku nadajnika.
Szerokość wiązki ok.50-60 stopni.
http://www.dipol.com.pl/antena_komunika ... _A7010.htm
Romek
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Z tym im wyżej tym lepiej to bym polemizował...ja mam tak,że w środku lasu najpierw wywaliłem maszt jak diabli żeby było jak najwyżej,a potem się okazało,że najlepszy sygnał mam jak antena jest zamocowana na połowie wysokości masztu :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:Proszę bardzo, w przeciwieństwie do polskich produkcji garażowych i chińskich podróbek które również sprzedaje Dipol anteny tego producenta są przetestowane pod każdym względem. ;)
Być może. Nie wiem.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

bdkacz pisze:.ja mam tak,że w środku lasu najpierw wywaliłem maszt jak diabli żeby było jak najwyżej,a potem się okazało,że najlepszy sygnał mam jak antena jest zamocowana na połowie wysokości masztu :)
Tak czasami bywa. :D
Dlatego próba musi być. :)
A ja najlepszy sygnał miałem jak antena była zamocowana w przeciwnym kierunku niż był nadajnik !!! :szok:
Po prostu łapałem odbity sygnał od budynku i był to jedyny jaki dało się złapać w tym miejscu.
Ale takie rzeczy na 450 MHz są możliwe jak najbardziej , patrz też TV kan 6-12.

[ Dodano: 2012-01-20, 22:45 ]
bdkacz pisze:ja mam tak,że w środku lasu najpierw wywaliłem maszt jak diabli żeby było jak najwyżej,a potem się okazało,że najlepszy sygnał mam jak antena jest zamocowana na połowie wysokości masztu :)
Oj, też tak miałem, ale się wtedy :gwiazdki: a później :klnie:
Romek
ODPOWIEDZ