Internet z Cyfrowego Polsatu nagle od 2dni działa tragicznie

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Internet z Cyfrowego Polsatu nagle od 2dni działa tragicznie

Post autor: pogodabartek »

Witam.

Od 2dni internet z CP900 działa mi tragicznie,pingi w granicach od 50-110,a prędkości to max 1,5 Mbit/s czasem a z reguły ok 512kbps

Na infolinii powiedzieli,że wszystko jest ok,że nie mam blokady i pewnie zmiana pogody lub ktoś wybudował dom po drodze-śmiech na sali.

Podejrzewam coś z przeciążeniem sieci,albo coś kombinowali,bo wcześniej miałem do 5Mbit/s i pingi od 30-50ms w HSPA+

Jakieś sugestie co z tym zrobić?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Internet z Cyfrowego Polsatu nagle od 2dni działa tragicznie

Post autor: YaHooo »

pogodabartek pisze: Jakieś sugestie co z tym zrobić?
Raczej samemu nic z tym ie zrobisz. Ewentualnie jak chcesz się pobawić to można by spróbować antenę kierunkową oraz łapać sygnał z innego nodeB. Który jest mniej obciążony.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Coś jest nie tak z HSPA900
Niby ładnie 9Mbit/s ale gubi pakiety
www.speedtest.net/result/1738903498.png

Kod: Zaznacz cały

Badanie wp.pl [212.77.100.101] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=51ms TTL=250
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=48ms TTL=250
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=54ms TTL=250
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=55ms TTL=250
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=50ms TTL=250
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=48ms TTL=250
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=49ms TTL=250
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=58ms TTL=250
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=50ms TTL=250
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=51ms TTL=250
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=57ms TTL=250
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=56ms TTL=250
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=55ms TTL=250
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=54ms TTL=250
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=53ms TTL=250

Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
    Pakiety: Wysłane = 23, Odebrane = 17, Utracone = 6
             (26% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 48 ms, Maksimum = 58 ms, Czas średni = 52 ms
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Internet z CP dalej super działa. zasięg -81dBm 51% HSPA+

Obrazek

[ Dodano: 2012-02-02, 21:01 ]
Zgłoszenie techniczne złożone,szukam chętnych na pozew zbiorowy.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

szukam chętnych na pozew zbiorowy
I na jakiej podstawie prawnej ten pozew?
janek1350
Stały użytkownik forum

Post autor: janek1350 »

Umnie taka sama sytuacja ale w cp powiedzieli ze nic na to nie poradza
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Maciek764 pisze:I na jakiej podstawie prawnej ten pozew?
Postraszyć można,a na podstawie,ze się wiesza nie działa-nie wczytują się strony-po prostu się nie da korzystać z tego i nie można tego nazwać korzystaniem tylko mordegą.

[ Dodano: 2012-02-02, 22:30 ]
A tak działa Orange Free na kartę w porównaniu do CP 900 i jego zakichanego HSPA+

ZaasObrazekięg -73dBm

Obrazek

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-02-03, 18:35 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-02-03, 18:35 przez pogodabartek, łącznie zmieniany 1 raz.
gebus12
Stały użytkownik forum

Post autor: gebus12 »

Ooo upload w Aero2 ponad 2 mega :D
W plusie zawsze QoS ustawiony na 2048 kilo (w strefach HSPA+/ tam gdzie HSPA max 1024)
janek1350
Stały użytkownik forum

Post autor: janek1350 »

Składał już ktoś z was pisemną reklamacje o internet ? bo ja właśnie zamierzam to zrobić.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Ja czekam na pisemną odpowiedź, ponoć już ją wysłali,napisałem im dokładnie jaki nadajnik itd i wszystko, oraz,że im nie podaruję tego i zakończy się to sprawą w UKE.

Ponoć nieźle ich pojechałem,ale wbijam w to bo płace wymagam jakieś minimum,a nie,że nagle zwolniło i pingi poszły w górę nie wiadomo dlaczego.
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

pogodabartek pisze:Ja czekam na pisemną odpowiedź, ponoć już ją wysłali
Nie dzwonili i nie czytali ci jaka jest odpowiedź? Do mnie już tak dzwonili parę razy... Pewnie z niektórych stwierdzeń się nieźle uśmiejesz :).
Ale najważniejsze jest, że piszą, iż to wyczerpuje drogę reklamacyjną, co oznacza, że z tym papierem już możesz iść do UKE.
ArturBalcerzak
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ArturBalcerzak »

Ej wlasnie takiego tematu szukalem. Mam to samo. Dokladnie dzieje sie to od wtorku od godzin popoludniowych. Gralem sobie w Diablo z kolega. Wszystko bylo ok i nagle mialem mega laga. Myslalem ze to servy D3 bo rano byla informacja ze cos grzebali. I juz nie uzywalem pozniej neta wiec nie sprawdzile, W srode wyjechalem za granice. Dzisiaj wracam do chaty a zona mowi ze net nadal dziala tragicznie ze nie mozna zrobic przelewu. Mysle sobie o kurde no to zonk. Odpalam kompa i faktycznie. Net chodzi gorzej niz przez modem 56kb/s. Ciagle przerywa, czasem nawet wyskakuje info w przegladarce ze polaczenie bylo niemozliwe, jak juz jest polaczony pingi nawet pokazuje w speedtest 900ms!!!! Ciagle sprawdzalem polaczenie w speed tescie, raz 2 mega, raz 0,3, znowu np 4 mega na chwile potem znowu 0,5. Juz myslalem ze to router nawala wiec kombinowalem z przedluzkami USB i podlaczylem modem bezposrednio przez USB wystawilem na okno gdzie caly czas mialem 10 mega i smigalo i nada nic. Normalnie wychodze ze siebie. Czlowiek placi tym zlodziejom 120zł miesiecznie (bo oczywiscie limity sa takie ze musialem wziasc najwyzszy) co w dzisiejszych czasach za internet to kolosalna kwota i nie ma od 4 dni uczciwie swiadczonej uslugi, co wiecej oczywiscie infolinia dzisiaj juz nieczynna, jutro od 10 do 18, a wiem ze jak zadzwonie i tak nic mi nie poradza bo odbierze kobieta co jedzie wierszykiem wedlug instrukcji typu "Podlacz modem" "Wlacz program cyfrowego polsatu" "sprawdz zasieg" "wlacz speedtest" bla bla bla. Mam 5 kresek zasiegu, net smigal w dzien az huczalo po 8 mb mialem nieprzerwanie. A teraz to jakis skandal, nawet nie moge wejsc na youtube nie mowiac juz o graniu w gry sieciowe. Nie wiem co z takim fantem zrobic. 1 dzien faktura po terminie i juz groza mi smsami ze jak nie zaplace to mi odlacza, a ja nie mam neta od 4 dni za ktorego place i nic z tym nie moge zrobic. Napisze im pismo ze nie moge zaplacic za neta bo nie moge zrobic przelewu bo ich mega szybki net 100mb/s jest tak super ze nie daje rady zrobic przelewu. Gdybym mial jakakolwiek alternatywe co do neta (niestety mieszkam w miejscu gdzie sa nowe budynki jeszcze bez kabli TP) to jutro poszedlbym im wsadzic tem modem wiecie gdzie. Ale rece chyba mamy zwiazane. Ewidentnie wina jest po ich stronie bo przypuszczalem moze usterke modemu ale skoro inni maja ten problem to znaczy ze modem ok. Gdzie mieszkacie? Ja pod Poznaniem. Zasieg mam najlepszy z mozliwych takze tu nie w tym problem. A nie wierze ze nagle milion ludzi kupilo neta w Polsacie i predkosc tak spadla. Tutaj w moim przypadku nawet nie mozna mowic o jakiejs predkosci, po prostu net jest mega niestabilny, przez 10 sekund mam 8 mega, za chwile wcale, po chwili 0,3 mega itd. Normalnie nie ma ciaglosci sygnalu jakby.

Jesli ktos chetny na pozew zbiorowy to zapraszam. Zbierzmy się i może coś wkuramy. Wyloze ile mam, tylko zeby w koncu tych zlodzieji ktos nauczyl porzadku bo to co sie w polsce dzieje to przechodzi wszelkie pojecie. Juz nie raz czuje sie oszukany przez TP, Orange itd. Ale tutaj to juz przegli pałę jakby to Ferdek powiedział.

Ps. Jak zapewne widac jestem mega wku....cale szczescie dla nich ze nie maja czynnego biura obslugi telefonicznej (przynajmniej taka informacja zostala zagrana w sluchawce) i niech nie mysla ze ich sposób "Oczekiwanie 5-10 minut" mnie zniecheci bo wiem ze maja tak celowo ustawione ze wczesniej nawet nie wiedza ze ktos dzwoni. Te 10 minut to po to zeby 50% klientów sie zniecheciło, 20% klientów uspokoiło, 20% klientów zdalo sobie sprawe ze chyba jednak placa za to polaczenie, a tylko nieliczni z nich czyli powiedzmy te 10% sie dodzwoni. Normalnie skandal. W normalnym Państwie taka firma nie miała by prawa istnienia tak traktujac klientów, ale nie u nas. U nas wszedzie monopol.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ArturBalcerzak pisze: 1 dzien faktura po terminie i juz groza mi smsami ze jak nie zaplace to mi odlacza, a ja nie mam neta od 4 dni za ktorego place i nic z tym nie moge zrobic. Napisze im pismo ze nie moge zaplacic za neta bo nie moge zrobic przelewu bo ich mega szybki net 100mb/s jest tak super ze nie daje rady zrobic przelewu. Gdybym mial jakakolwiek alternatywe co do neta (niestety mieszkam w miejscu gdzie sa nowe budynki jeszcze bez kabli TP) to jutro poszedlbym im wsadzic tem modem wiecie gdzie. Ale rece chyba mamy zwiazane. Ewidentnie wina jest po ich stronie bo przypuszczalem moze usterke modemu ale skoro inni maja ten problem to znaczy ze modem ok. Gdzie mieszkacie? Ja pod Poznaniem. Zasieg mam najlepszy z mozliwych takze tu nie w tym problem. A nie wierze ze nagle milion ludzi kupilo neta w Polsacie i predkosc tak spadla. Tutaj w moim przypadku nawet nie mozna mowic o jakiejs predkosci, po prostu net jest mega niestabilny, przez 10 sekund mam 8 mega, za chwile wcale, po chwili 0,3 mega itd. Normalnie nie ma ciaglosci sygnalu jakby.
W takie fatum to nie jestem w stanie uwierzyć, co prawda nie zdecydował bym się na podpisanie umowy przy dostępie komercyjnym z tym operatorem(miałem okazję testować tą sieć przez ok. m-ca logując iPlusa-jestem przyzwyczajony do innych standardów korzystając wcześniej ze stacji Polkomtela) ale przy dostępie darmowym działa całkiem znośnie (przy dostępie za free stawiam inną poprzeczkę odnośnie jakości), bez takich cyrków jak piszesz wyżej. To że poziom sygnału jest dobry nie oznacza że ten link radiowy musi działa prawidłowo (być może są jakieś zakłócenie w otoczeniu), dlatego stosując taki net jako główne łącze zainwestował bym jednak w antenę zewnętrzną. ;)
jareq
ArturBalcerzak

jarek999 pisze:(być może są jakieś zakłócenie w otoczeniu)
Np jakie?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Szczerze to jakoś mi nie leży wyjaśnienie pt. UMTS900 i zakłócenia. Bo to pasmo nie jest zbytnio na nie podatne.
ArturBalcerzak

Bylem w punkcie obslugi. Prawdopodobnie jest uszkodzony modem. Oddalem na gwarancje i czekam 2 tygodnie za wymiana. Dam znac czy to byl powód.
Konani
Stały użytkownik forum

Post autor: Konani »

Czy polsat czasem nie bierze neta z plusa?
Bo ja mam problemy z netem od miesiaca w Plusie,reklamacje rozpatruja od 2 tygodni i dalej zero poprawy i odpowiedzi,a wyslalem wszytsko faxem.
Problemem nie jest modem,bo sprawdzalem u sasiada 10m dalej,zas 1km dalej w salonie niby wszytsko ok.
U mnie to wyglada podobnie tylko oprucz gubienia pakietow wyskakuja jeszcze pingi do 3000,co teoretycznie jest nie mozliwe przy laczu 5mb na HSDPA/HSUPA.
Moim zdaniem nikt sie z konsultanow nie przyzna do tego ze nadajnik jest zrypany lub przeciazony,bo wymiana takiego nadajnika lub dokupienie nowego to dla nich kolejne koszty
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Konani pisze:Czy polsat czasem nie bierze neta z plusa?
Nie. Odwrotnie, a dokładniej tak:
Cyfrowy Polsat korzysta z infrastruktury Aero2 (HSPA+) i Mobyland/Centernet (LTE). Spółki należą do grupy Cyfrowego Polsatu.
Plus też korzysta poza swoją infrastrukturą z Aero2 (HSPA+ 900 MHz) i Mobyland/Centernet (LTE).
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

U mnie ciągle CP zamula,złożyłem reklamację:

Mieszkam we Wrocławiu ul...... i od samego początku Waszego internetu nie da się z nie go normalnie korzystać,albo zróbcie cos z dosyłem albo z ilością użytkowników.

http://www.speedtest.net/result/2038994726.png

taki oto szybki jest Wasz internet,a bajki,że wszystko jest ok to proszę sobie mówić własnym dzieciom,bo zasięg mam prawie pełny,a u koleżanki po drugiej stronie parku w innej lokalizacji jest wszystko ok i pingi niskie i prędkości przyzwoite,a u mnie nie da się stron otwierać chwilami.

Zgłaszam niedługo sprawę do UKE jeśli nic z tym nie zrobicie,bo to jest jedno wielkie nieporozumienie.Może zaprosić Was do siebie do domu i udowodnić pokazać technikom jak to działa w rzeczywistości?

Ich odp:

Witam

W związku z treścią poniższego maila prosimy o uzupełnienie zgłoszenia o poniższe dane:

1. Numer MSISDN:
2. IMSI:
3. Adres (ulica, miejscowość, kod pocztowy):
4. Model modemu:
5. Komunikat błędu:
6. Poziom sygnału sieci macierzystej(dBm):
7. System operacyjny:
8. Data/godzina wystąpienia problemu:
9. Częstotliwość wystąpienia problemu:
10. Reinstalacja modemu:
11. Weryfikacja zabezpieczeń systemowych(firewall, antywirus):
12. Weryfikacja ustawień przeglądarki internetowej:
13. Telefon kontaktowy:
14. Uwagi

Odesłane wszystko-zobaczymy co wymyślą,bo chce przedłużyć umowę za 1zł=200MB bez modemu by to było w razie jakichś wyjazdów itp./ewentualnej wyprowadzki i sobie włączać kiedy potrzebuję większe limity z nowych promocji,bo zawsze mogę po miesiącu wrócić do abo za 1zł

[ Dodano: 2012-07-08, 22:28 ]
Teraz ponoć CP zaczął aktualizować karty SIM do 3G sieci Plusa-zobaczymy co z tego wyniknie i jak się poprawi jakość sieci CP,a zapewne pogorszy Plusa.
Ciekawe też,czy będzie możliwość ręcznego wyboru sieci miedzy CP a Plusem

Zasięg CP to -81 do -89dBm wiec jak na UMTS900 to tragedii nie ma,a na początku umowy było ok w miarę i pingi po ok 40ms
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

pogodabartek pisze: Teraz ponoć CP zaczął aktualizować karty SIM do 3G sieci Plusa-zobaczymy co z tego wyniknie i jak się poprawi jakość sieci CP,a zapewne pogorszy Plusa.
Ciekawe też,czy będzie możliwość ręcznego wyboru sieci miedzy CP a Plusem

Zasięg CP to -81 do -89dBm wiec jak na UMTS900 to tragedii nie ma,a na początku umowy było ok w miarę i pingi po ok 40ms
Mam nadzieję że nie przełoży to się automatycznie na jakość usługi Polkomtela (niech chociaż nie dają opcji ręcznego wyboru z poziomu aplikacji-to już będzie luz). Korzystałem ze stacji HSPA+ CP 1,5 m-ca przy sygnale -51~-60dB i z tym co się dzieje w tej sieci (przy wysyceniu łącza gubienie pakietów, pingi po kilkanaście tysięcy milisekund, przy aktywnym połączeniu wieszanie transmisji...) w ciągu kilku lat użytkowania iPlusa nigdy nie miałem takich przypadków (poziom sygnału -85dB HSPA+). ;)
jareq
ODPOWIEDZ