mapa BTS i jej zrozumienie

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
covo
Stały użytkownik forum

mapa BTS i jej zrozumienie

Post autor: covo »

laikowi podpowiedzcie prosze :)

mam internet iplus, modem usb OPTION, w aplikacji firmowej iplusa mam ustawione: polaczenie APN Internet i "preferuj hspa/sg". I w czasie polaczen jest roznie, w zaleznosci od wydolnosci sieci - np w tej chwili jest 3g, srodek W-wy.

Tutaj jest mozliwosc detekcji btsów:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.95482 ... 32422/z/13

1.
w "szukaj wpisuje miasto? tak jest?
2.
"filtr" - co mam tutaj ZAklikać? ktory "Filtr standardu"? CDMA? GSM? UMTS 850/900? UMTS 2100? LTE?.....

dalej: czy detekcja wlasciwych btsow odbywa sie tylko na podstawie tego co sie zaklika, czy sam modem usb podpowiada przy detekcji?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: mapa BTS i jej zrozumienie

Post autor: Maciek764 »

1. Miasto, adres dokładny można również wpisać
2. Ciebie dotyczy GSM (2G) i UMTS2100 (3G)
3. Na podstawie tego co się zaklika. Modem nie bierze w tym żadnego udziału. To jest po prostu mapa na której naniesione są pozwolenia radiowe na sieci komórkowe w całym kraju.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Maciek764 pisze:Modem nie bierze w tym żadnego udziału
Ale na podstawie LAC i CID przeważnie można określić BTSa z którym łączy się modem. Oczywiście jeżeli mamy narzędzie do odczytania tych danych z modemu (powiedzmy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> ).
Należy wybrać filtr "Lokalizacje z bazy BTSearch"
Nie pomagam na PW!
covo
Stały użytkownik forum

Post autor: covo »

Maciek764 pisze:1. Miasto, adres dokładny można również wpisać
2. Ciebie dotyczy GSM (2G) i UMTS2100 (3G)
3. Na podstawie tego co się zaklika. Modem nie bierze w tym żadnego udziału. To jest po prostu mapa na której naniesione są pozwolenia radiowe na sieci komórkowe w całym kraju.
dzięki, zrozumiał.

[ Dodano: 2012-01-31, 15:48 ]
wojteks pisze:na podstawie LAC i CID przeważnie można określić BTSa z którym łączy się modem. Oczywiście jeżeli mamy narzędzie do odczytania tych danych z modemu (powiedzmy »Top NetInfo« ).
wlasnie usiluje zrozumiec top netinfo...:)
Należy wybrać filtr "Lokalizacje z bazy BTSearch"
w mojej okolicy "lokalizacja z bazy btsearch" pokazuje mniej anten (btsów?) niż "wykaz pozwolen UKE".
W najblizszym moim sasiedztwie: ilosciowo jest to roznica jednej anteny, są kilkaset metrow od siebie (juz doczytalem rozumiem powod roznicy).
Rozumiem, że wiedza o tym, z ktora sie lacze, czyli z dokladnie ktorym bts-em, jest np. w top netinfo. tak?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

covo pisze: w mojej okolicy "lokalizacja z bazy btsearch" pokazuje mniej anten (btsów?) niż "wykaz pozwolen UKE".
Bo po pierwsze. Nie wszystkie pozwolenia operatorzy realizują od razu po dostaniu pozwolenia od UKE. Po drugie, nie wszystkie działające stacje są umieszczone w bazie btsearch.
covo pisze: Rozumiem, że wiedza o tym, z ktora sie lacze, czyli z dokladnie ktorym bts-em, jest np. w top netinfo. tak?
Tak, po zaznaczeniu opcji komunikacja AT powinna się pokazać informacja na temat LAC oraz CID.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ