Witam
Dysponuję następującym sprzętem:
karta WiFi TP Link model TL-WN721N
telefon SE Xperia X8, system Android 2.1
komputer PC z systemem Windows 7 Home Premium 64bit podłączony do internetu przez modem kablowy.
Cel: analogicznie do tego opisu chciałem przy pomocy posiadanej karty TL-WN721N stworzyć AccessPoint by móc udostępnić internet z komputera stacjonarnego do telefonu Xperia X8 poprzez WiFi.
Pytanie podstawowe: czy jest to w ogóle możliwe za pomocą karty TL-WN721N. Instrukcja na blogu jest na podstawie karty TL-WN722N. Wsparcie TP Linka twierdzi, że tak - karty mają te same sterowniki oraz chipset.
Dziś udało mi się zainstalować najnowsze sterowniki i oprogramowanie Utility ze strony TP Linka w wersji V1 tutaj. W programie TP-LINK Wireless Configuration Utility w zakładce Advanced włączyłem tryb SoftAP (zaznaczyłem opcję ON) po czym pojawiła mi się nowa zakładka Soft AP - dokładnie tak jak w instrukcji na wspomnianym blogu. Stosując się dalej do instrukcji z bloga w tej nowej zakładce zaznaczyłem ICS - połaczenie lokalne, wprowadziłem nazwę Access Pointa (IzaMarcin_DOM) oraz hasło, ustawienia Security/Encryption Type tak jak na blogu WPA2-PSK i AES. Po zatwierdzeniu udało się stworzyć nową sieć domową widoczną w Panelu Sterowania/Centrum Sieci i udostępniania pod nazwą IzaMarcin_DOM.
Czyli wygląda, że wszystko do tego momentu idzie dobrze. Niestety gdy na telefonie Xperia X8 właczyłem kartę WiFi to po chwili znalazł utworzoną przeze mnie sieć IzaMarcin_DOM ale nie może się z nią połączyć mimo, że pokazuje siłę sygnału jako doskonała. Gdy robię połącz karta wifi w telefonie zmienia status na rozłączona i tak w kółko.
W czym może leżeć problem? Dzięki za pomoc.
karta WiFi TP Link TL-WN721N
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: karta WiFi TP Link TL-WN721N
A próbowałeś robić po prostu połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a> i do tego zaaplikować mechanizm <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>?marmur pisze: W czym może leżeć problem? Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na androidzie nie przejdzie.YaHooo pisze:A próbowałeś robić po prostu połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a> i do tego zaaplikować mechanizm <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>?
Ja bym spróbował ręcznie skonfigurować ics'a a nie przez to oprogramownie.
Sam win7 też obsługuje soft ap, można go konfigurować ręcznie z konsoli, bądź za pomocą dodatkowego softu, niestety nazwy uleciały mi z pamięci.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A to dzięki za doprecyzowanie.krystianb pisze:Na androidzie nie przejdzie.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Connectify 3.2.0.22201krystianb pisze:Sam win7 też obsługuje soft ap, można go konfigurować ręcznie z konsoli, bądź za pomocą dodatkowego softu, niestety nazwy uleciały mi z pamięci.

Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL