Lepszy odbiór sygnału przez karte wifi na pci

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tasv
Stały użytkownik forum

Lepszy odbiór sygnału przez karte wifi na pci

Post autor: tasv »

witam,
Mój pc jest leży w kącie, a router w innym pokoju. Przez to sygnał jest dość słaby i czasem potrafi nawet zerwać połączenie. Potrzebuję anteny, którą położe na biurku. Myślałem o tym: http://allegro.pl/tp-link-tl-ant2405c-a ... 77488.html
Może można jakimś domowym sposobem zrobić taką antenę, mam na myśli np. kabel koncentryczny, jak to wygląda?

dzięki,
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Lepszy odbiór sygnału przez karte wifi na pci

Post autor: YaHooo »

mateo03 pisze: Może można jakimś domowym sposobem zrobić taką antenę, mam na myśli np. kabel koncentryczny, jak to wygląda?
Najprostsza antena do wi-fi to dookolny pająk z 5 kawałków drutu miedzianego o przekroju około 3mm2 oraz długości 3cm przylutowanych do złącza typu N. Ma coś takiego zysk około 3dBi oraz polaryzację pionową. Ewentualnie jeśli potrzeba Ci większego zysku to możesz zrobić antenę dookólną z kawałków kabla.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
tasv
Stały użytkownik forum

może dam więcej info, o tym co tera mam: karta stara pentagram p6121-l, skromna antena dookolna na zawiasie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mateo03 pisze:może dam więcej info, o tym co tera mam: karta stara pentagram p6121-l, skromna antena dookolna na zawiasie.
W sumie coś takiego też raczej ma około 1-3 dBi zysku. Więc raczej za dużo nie zyskasz. A jaki teraz masz zasięg?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

TP-Link TL-ANT2405C antena dokólna 5dBi
Przerabiałem to sam wielokrotnie- da dużo bo ma kabel i można postawić ją na PC lub biurku.
Nie zasłania i nie ekranuje jej metalowa obudowa komputera i to daje właśnie ten pozytywny efekt. :ok:
YaHooo pisze:W sumie coś takiego też raczej ma około 1-3 dBi zysku.
Zwykle około 2 dB.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
tasv
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:
mateo03 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
W sumie coś takiego też raczej ma około 1-3 dBi zysku. Więc raczej za dużo nie zyskasz. A jaki teraz masz zasięg?
chodzi mi tylko o to, aby "wyciągnąć" te antenę z tego zabunkrowanego kąta :) dlatego właśnie myslałem o czymś na kablu jak np. TP-Link TL-ANT2405C.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2012-02-24, 18:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-02-24, 18:07 przez tasv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mateo03 pisze:dlatego właśnie myslałem o czymś na kablu jak np. TP-Link TL-ANT2405C.
Powinno dać radę jak Romek napisał ;)
ODPOWIEDZ