Multimedia- problem z rozłączającym się internetem (WRTU54G)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DemonicJackob
Początkujący użytkownik forum

Multimedia- problem z rozłączającym się internetem (WRTU54G)

Post autor: DemonicJackob »

Witam.
Od kilku miesięcy mam problem z rozłączającym się internetem w Multimedii. Myślałem, że to wada routera, więc kupiłem nowy, taki sam model Linksys WRTU54G, lecz problem dalej występuje, może nie tak często. Internet mam podłączony przez router, kablem do kompa + 2 laptopy pod WIFI. Czy jest to spowodowane złymi ustawieniami routera (ustawienia są fabryczne, zmieniony tylko adres MAC), czy może to wina Multimedii? Jakie ustawić DNSy?
Czy da się połączyć dwa routery, tak, żeby jeden był podłączony pod mój komputer, a drugi pod WIFI z laptopami, może wtedy internet by się nie rozłączał?
Jeśli ktoś zna optymalne ustawienia do tego routera, to proszę napisać.
Dzięki z góry.
Awatar użytkownika
Cz3ski
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Multimedia- problem z rozłączającym się internetem (WRTU54G)

Post autor: Cz3ski »

Jakie urządzenie masz od multi? Motorola? Tomson?
EeePC 904HD + Huawei E169
DemonicJackob

Chodzi ci o router? Jest to Linksys WRTU54G.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Czytałem w internecie, że dużo ludzi ma taki problem jak Ty. Po dostawieniu routera jest albo w jednym komputerze internet, albo wcale, albo się rozłącza. Być może to ma związek z czasem dzierżawy? Bo ja u siebie mam bardzo krótki czas:

Kod: Zaznacz cały

Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 21 marca 2012 17:58:06
        Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 21 marca 2012 21:58:06
Być może podczas odnowienia IP następuje to rozłączanie?

A co do pytania o modem to chodziło nie o router, a modem. Ogólnie opisz jak masz wszystko połączone.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
DemonicJackob

Połączone mam tak jak pisałem wcześniej, kablem z wyjścia "Ethernet" do kompa, a laptop łączy się z tego samego pokoju przez WIFI, czasem drugi laptop z sąsiedniego pokoju. Jak sprawdzić czas dzierżawy i ewentualnie go zmienić?
Dzięki za zainteresowanie się tematem =]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DemonicJackob pisze:Połączone mam tak jak pisałem wcześniej, kablem z wyjścia "Ethernet" do kompa
Ale przecież kabel Ethernetowy nie wystaje ze ściany. Multimedia daje albo ADSL, albo bo kablu koncentrycznym razem z TV. I wtedy potrzeba jeszcze jakiś modem.
DemonicJackob pisze:op łączy się z tego samego pokoju przez WIFI, czasem drugi laptop z sąsiedniego pokoju.
Zmienić go nie zmienisz. Ale sprawdzić można podłączając kabel Ethernetowy do jednego komputera i wydajesz na nim komendę

Kod: Zaznacz cały

ipconfig /all
I tam będzie ten czas otrzymania IP i czas wygaśnięcia. Ja bym sprawdził czy właśnie w okolicach czasu wygaśnięcia nie rozłącza internet.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
DemonicJackob

Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 21 marca 2012 19:43:46
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 28 marca 2012 19:43:46
Czyli dużo dłuższa niż u ciebie, a kabel Ethernetowy mam raczej z Modemu, jutro napiszę czy na pewno.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DemonicJackob pisze:Czyli dużo dłuższa niż u ciebie,
W takim razie nie tu jest problem.
DemonicJackob pisze: a kabel Ethernetowy mam raczej z Modemu,
No i właśnie chodzi jaki to jest modem :)

A teraz chodzi mi po głowie jeszcze jedna sprawa. Przecież Multimedia żąda sobie za podłączenie drugiego komputera kasy. Więc może po wykryciu dwóch komputerów specjalnie rozłączają?
DemonicJackob

Wątpię, żeby specjalnie rozłączali, ponieważ dzwoniłem do nich i powiedzieli, że u nich wszystko w porządku.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DemonicJackob pisze:Wątpię, żeby specjalnie rozłączali, ponieważ dzwoniłem do nich i powiedzieli, że u nich wszystko w porządku.
W takim razie dlaczego więcej ludzi ma taki kłopot? Czytałem i nie tylko Ty masz takie problemy z podziałem tego łącza.
ODPOWIEDZ