Antena Bestpartner panel 15 + E353-u2 -problem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
uniu
Specjalista bezprzewodowy-junior

Antena Bestpartner panel 15 + E353-u2 -problem

Post autor: uniu »

Witam

Przesiadłem się z HSDPA na HSPA+

Bez anteny modem łapie aktualnie w pokoju CSQ12, 38%, -89Dbm. Na tych parametrach sygnału mam w dzień ping rzędu 50-80ms, oraz prędkości w dzień do 700KB/s

Natomiast gdy podłącze antene Bestpartner Panel max 15 dbi do tego kabel 6 metrów i bezstratny konektor szybkość ściągania spada do max 450 KB/s oraz rośnie ping do 100-120ms

dodam że parametry łącza na antenie to:CSQ:26-29, 82-89%, -57Dbi

Próbowałem już przestawiać delikatnie antenę ale tylko parametry łącza spadały. Moja antena jak i przewód mają już 4 lata.

Czy takie spadki na antenie świadczą o jej złym ustawieniu? Czy może już antena i kabel mają większe tłumienie poprzez ich długi żywot ?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Antena Bestpartner panel 15 + E353-u2 -problem

Post autor: kmy »

uniu pisze:Czy może już antena i kabel mają większe tłumienie poprzez ich długi żywot ?
wówczas poziom sygnału by się zmniejszał, a jest odwrotnie

prawdopodobnie antena łapie inny BTS, musisz sprawdzić programem TnI z jakiego BTS odbierasz bez anteny a z jakiego z anteną
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

uniu pisze:bezstratny konektor
Może będzie, że się czepiam. Ale nie ma czegoś takiego jak bezstratny kabel. Bezstratny to może być format kompresji muzyki ;)

Kabel ma zawsze tłumienie, do tego dochodzi tłumienie na każdym złączu, które jest rzędu 0,5-1,5dB.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
uniu
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: uniu »

kmy pisze:wówczas poziom sygnału by się zmniejszał, a jest odwrotnie

prawdopodobnie antena łapie inny BTS, musisz sprawdzić programem TnI z jakiego BTS odbierasz bez anteny a z jakiego z anteną
Właśnie jest tak ze sam modem oraz modem z antreną ciągną z tego samego BTS-a tzn ten sam numer CID oraz LAC
Dopiero jak przełącze modem na UMTS900 wtedy juz jest inny CId i LAC ale to jest oczywiste
YaHooo pisze:Może będzie, że się czepiam. Ale nie ma czegoś takiego jak bezstratny kabel. Bezstratny to może być format kompresji muzyki
Chodziło mi o taką prześcówkę pod wtyk w modemie. Wiem że są 2 wersje : Z kawałkiem kabla i bez kabelka.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-04-17, 17:45 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-04-17, 16:44 przez uniu, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

uniu,
Właśnie jest tak ze sam modem oraz modem z antreną ciągną z tego samego BTS-a tzn ten sam numer CID oraz LAC
Wygląda mi to na jakieś nie dopasowanie częstotliwości, zakłócenia, odbicia w terenie... Generalnie lepiej nie stosować anten o tak dużym zysku na krótkie odcinki do stacji. ;)
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

uniu pisze: Chodziło mi o taką prześcówkę pod wtyk w modemie. Wiem że są 2 wersje : Z kawałkiem kabla i bez kabelka.
Ale obie z nich wprowadzają dodatkowe tłumienie. Jak już napisałem samo połączenie daje Ci dodatkowe tłumienie sygnału.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ