Moc anteny a zasilanie w USB

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
December
Początkujący użytkownik forum

Moc anteny a zasilanie w USB

Post autor: December »

Witajcie.

Ogólnie u mnie modem iplusa działa tylko na 1 usb z 6! A na laptopie na 1 z 3. I tak pomyślałem sobie: Czy to jedno, biedne USB wystarcza aby zasilić modem i oddaloną o 15 metrowy kabel antenę zewnętrzną?

Czy dokupienie jakiegoś oddzielnie zasilanego HUB-a mogłoby coś pomóc i powiększyć sygnał?

Pozdrawiam i dziękuję.

PS: Jak już piszę odnośnie usb, to normalne że ten modem potrafi mnie "kopnąć"? :D Jak np podłączam go do usb do czasami nawet widać maleńką iskierkę.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Moc anteny a zasilanie w USB

Post autor: krystianb »

December pisze:PS: Jak już piszę odnośnie usb, to normalne że ten modem potrafi mnie "kopnąć"? Jak np podłączam go do usb do czasami nawet widać maleńką iskierkę.
Podłącz komputer do gniazda z podłączonym PE, lub PEN zależnie od instalacji w mieszkaniu.
"Kopie" nie modem tylko zasilacz komputera/monitora/drukarki itp., zasilacz któregoś z urządzeń ma spore upływy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Moc anteny a zasilanie w USB

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:zasilacz któregoś z urządzeń ma spore upływy.
Nawet nie musi mieć upływów. Po prostu ma taki filtr na wejściu, gdzie bez trzeciego przewodu znajduje się na masie połowa napięcia zasilającego.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ