Modem do Orange - ma zapewnić najniższy ping
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem do Orange - ma zapewnić najniższy ping
Witajcie,
Do tej pory używałem jako modemu swój telefon HTC Desire HD. Z rzeczy, które mnie bardzo cieszyły gdy używałem telefonu jako router to niewiarygodnie niskie pingi (około 40 ms) które umożliwiały mi granie w gry online typu Counter Strike. Jednak ciągłe używanie telefonu jako router zabiło jego baterię, przez co musiałem kupić sobie nową. Przy okazji kupiłem sobie router MR3020, wygrzebałem stary modem Option Icon Globesurfer 7.2 (inna spotykana nazwa to Option Icon 2). Internet działa, prędkości są maksymalne dla modemu, zasięg full jednak ping oscyluje między 90 a 150 ms co wyklucza gry online. Prosiłbym szanownych forumowiczów o wskazanie jak najtańszego modemu dzięki któremu osiągnę ping który miałem na Desire HD. Prędkości typu 42 mb/s mnie nie interesują, interesuje mnie jak najmniejszy ping.
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz
Do tej pory używałem jako modemu swój telefon HTC Desire HD. Z rzeczy, które mnie bardzo cieszyły gdy używałem telefonu jako router to niewiarygodnie niskie pingi (około 40 ms) które umożliwiały mi granie w gry online typu Counter Strike. Jednak ciągłe używanie telefonu jako router zabiło jego baterię, przez co musiałem kupić sobie nową. Przy okazji kupiłem sobie router MR3020, wygrzebałem stary modem Option Icon Globesurfer 7.2 (inna spotykana nazwa to Option Icon 2). Internet działa, prędkości są maksymalne dla modemu, zasięg full jednak ping oscyluje między 90 a 150 ms co wyklucza gry online. Prosiłbym szanownych forumowiczów o wskazanie jak najtańszego modemu dzięki któremu osiągnę ping który miałem na Desire HD. Prędkości typu 42 mb/s mnie nie interesują, interesuje mnie jak najmniejszy ping.
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Modem do Orange - ma zapewnić najniższy ping
Option Icon Globesurfer 7.2 ma chyba tylko HSDPA, a HTC Desire HD HSPA+ i stąd różnica w pingach. Szukaj jakiegoś modemu z HSPA+ (najtańszy to chyba Huawei E3131 z Play, ale nie wiem jak u niego z pingami), ewentualnie HSPA.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Niestety, im modem nowszej generacji tym niższe pingi. Największa różnica jest między hsdpa i hspa. Jeśli chodzi o pingi to z modemem kompletnie nie trafiłeś. Modem z hspa a najlepiej hspa+ powinien pomóc, ale cudów się nie spodziewaj.dymekkk pisze:Prędkości typu 42 mb/s mnie nie interesują,
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Ok w takim razie czy ten modem zapewni mi osiągi takie jak Desire HD? http://www.komputronik.pl/product/98010 ... _Mbps.html
Czy któryś z modemów z tej listy spełni oczekiwania?
http://www.tp-link.com.pl/support/3g-comp-list/
??
Czy któryś z modemów z tej listy spełni oczekiwania?
http://www.tp-link.com.pl/support/3g-comp-list/
??
- clamaranop
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ten który podałeś w linku nie ma HSPA +.
Z tej listy http://www.tp-link.com.pl/support/3g-comp-list/ poradziłbym ci E353s-2 HUAWEI ,posiada on HSPA +.
Z tej listy http://www.tp-link.com.pl/support/3g-comp-list/ poradziłbym ci E353s-2 HUAWEI ,posiada on HSPA +.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Obawiam się, że z tym optionem może router może mieć problem.
Jedyne co z w miarę dostępnych modemów przychodzi mi do głowy to e3131, a z listy to sierra 308u.
Jeszcze takie pytanie z której sieci korzystasz, może desire jest zalogowany do hspa900?
Jedyne co z w miarę dostępnych modemów przychodzi mi do głowy to e3131, a z listy to sierra 308u.
Jeszcze takie pytanie z której sieci korzystasz, może desire jest zalogowany do hspa900?
-
Korzystam z Orange Free na kartę, w telefon włożony jest Play na abonament z dokupionym pakietem 200 MB. W obu przypadkach ping przy połączeniu z internetem to 35-50 ms
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli w orange z użyciem desire też?dymekkk pisze:W obu przypadkach ping przy połączeniu z internetem to 35-50 ms
-
Dokładnie tak
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A tak z ciekawości próbowałeś podpiąć modem do kompa i wtedy zbadać pingi?
-
Tak robiłem, pingi są takie same jak przez router
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To zostaje zakup lepszego modemu. Już wyżej napisałem co powinno poprawić sytuację. Sierre bym na pierwszy miejscu w wydajności i pingowaniu stawiał.
-
Kupiłem w Play E3131 za 129 zł (opcja na kartę). Pingi takie jak w Desire HD, ale jest problem ze współpracą modemu z routerem MR-3020... Połączenie nawiązuje z 5 minut, jak już nawiąże to działa, jak wyłączę komputer to się rozłącza i nie chce połączyć póki nie wyjmę modemu lub nie zresetuje routera... i w koło 5 min oczekiwania na połączenie... ;(
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja bym w nim zmienił firmware na open-wrt http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3020 , mankament taki że trzeba oswoić się z konsolą ssh (osobiście używam pośredniego rozwiązania-Gargoyle, w tym sofcie większość funkcji jest ustawianych przez GUI, modem łączy się z siecią w kilka,kilkanaście sekund). 

jareq
- wojteks
- *** Administrator ***
Plik *.bin do obsługi tego modemu wgrywałeś?dymekkk pisze:ale jest problem ze współpracą modemu z routerem MR-3020
Nie pomagam na PW!
-
Tak, to nie zmienia sytuacji w ogóle. wgrywałem nawet dwa biny zgodnie z zaleceniami na elektrodzie... już guglałem na ten temat.. Może tu jakaś mądra głowa będzie wiedziała co z tym zrobić..
- wojteks
- *** Administrator ***
Firmware masz najnowsze?dymekkk pisze: to nie zmienia sytuacji w ogóle
Nie pomagam na PW!
-
Tak, na stronie tp-linka nie ma nowszego póki co...
-
Rozwiązanie dla potomnych - współpraca E3131 z MR3020 odbywa się tylko poprzez alternatywny soft OpenWRT dostępny tutaj
Uaktualniamy normalnie soft (ściągamy plik z dopiskiem factory ponieważ uaktualniamy z oryginalnego od tp-linka). OpenWRT ma konfigurację poprzez przeglądarkę więc nie ma się czego obawiać, że tylko ssh i linia komend (chociaż to jest jak najbardziej możliwe). Gdy OpenWRT jest już na naszym routerku to konfigurujemy połączenie WAN jako modem 3G, konfigurujemy APN i wszystko działa jak ta lala. Jeżeli coś nie będzie działać, musimy w zakładce firewall dodać połączenie 3G jako WAN. Mi działa non stop, nie zrywa połączań, w przypadku rozłączenia z powodu błędu sieci wznawia tak szybko że nic nie widać.
EDIT:
Aero2 śmiga, ping taki sam jak na play, więc spokojnie można grać w Counter Strike Source, z tym, że co godzinę wywala z serwera ale idzie się przyzwyczaić
Uaktualniamy normalnie soft (ściągamy plik z dopiskiem factory ponieważ uaktualniamy z oryginalnego od tp-linka). OpenWRT ma konfigurację poprzez przeglądarkę więc nie ma się czego obawiać, że tylko ssh i linia komend (chociaż to jest jak najbardziej możliwe). Gdy OpenWRT jest już na naszym routerku to konfigurujemy połączenie WAN jako modem 3G, konfigurujemy APN i wszystko działa jak ta lala. Jeżeli coś nie będzie działać, musimy w zakładce firewall dodać połączenie 3G jako WAN. Mi działa non stop, nie zrywa połączań, w przypadku rozłączenia z powodu błędu sieci wznawia tak szybko że nic nie widać.
EDIT:
Aero2 śmiga, ping taki sam jak na play, więc spokojnie można grać w Counter Strike Source, z tym, że co godzinę wywala z serwera ale idzie się przyzwyczaić