Problem -top net info - zawiesza połączenie

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DeVaK
Początkujący użytkownik forum

Problem -top net info - zawiesza połączenie

Post autor: DeVaK »

Witam. Na początku zaznaczę że bez programiku top net info miałbym spory problem z ogarnięciem i rozliczaniem moich połączeń, dlatego też uważam go za wyrób świetny. Niestety, Od jakichś 1 może 2 miesięcy borykam się z problemami rozłączania połączenia,
Nie tyle całkowitego, co w pewien sposób program ulega tak jakby zawieszeniu. Mianowicie, po około 1,5 mega "wysłanych" zrywa, połączenie, strony przestają się wyświetlać, a w statystykach wysyłanych i odebranych, zastój. Mimo że sesja nadal jest aktywna. A wg programu połączenie nadal istnieje. Nie wiem jak to dokładniej opisać.

W najnowszej wersji zaczęła mi działać komunikacja AT. Zasięg w połowie. Program zwiesza się z komunikacją AT jak i z wyłączoną funkcją AT.
Modem ZTE mf626 z blueconnect, simlock sciągniety, sim z orange. pakiet internetowy 2012, włączany co 5 dni. Na 2 karcie sim z orange to samo. Na końcu dodam że programu uzywam już trochę, i wcześniej wszystko działało. Teraz się wzieło i zepsuło :(
Czy ktoś ma jakiś pomysł? Bo trochę denerwuje ciągłe "rozłącz" i potem "połącz".

Pozdrawiam, i dziękuję za wszelkie naprowadzenia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem -top net info - zawiesza połączenie

Post autor: wojteks »

DeVaK pisze:Czy ktoś ma jakiś pomysł?
To nie jest wina programu, on tylko nawiązuje połączenie Dial-up o nazwie tni (czy innej dowolnie wybranej). Zawieszanie sesji występowało kiedyś w Play a Orange cierpi na dolegliwość częstego rozłączania połączenia w wielu lokalizacjach.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
pikolo419
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pikolo419 »

Oj tak prawda, np u nas w mojej lokalizacji wielu znajomych narzeka na samoczynne rozłączanie, najgorzej rozłączało na modemach ZTE, na Huawei połączenie potrafiło się utrzymać, a sierra starała się jak mogła i potrafiła utrzymać połączenie.

[ Dodano: 2012-05-06, 10:59 ]
Są cztery możliwości, uszkodzona karta sim, osłabł zasięg i w pewnym momencie zrywa, duże obciążenie, albo też modem schodzi do UMTSa i łapie zwiechę.
Huawei E5785lh-22c
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

pikolo419 pisze:albo też modem schodzi do UMTSa i łapie zwiechę.
Na tą możliwość bym obstawiał. Trzeba sprawdzić czy słuchanie np radia internetowego w tle nie powoduje braku zawieszania.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
DeVaK
Początkujący użytkownik forum

Post autor: DeVaK »

na początku też myślałem że to wina umts. Aczkolwiek, zaczęło się psuć właśnie koło miesiąca wstecz. Wcześniej wszystko dziłało. Sprawdzałem na 2 kartach sim. Wątpie by były one uszkodzone. Tym bardziej, że w telefonie normalnie śmigają, i nie urywa połączenia.
Sprobuje może jeszcze zmienić softa w modemie. Może nie założy mi simlocka z powrotem na erę. Radia internetowego nie używam. A rozłącza zazwyczaj przy uploadzie 1,5 mega, czasami przy piętnastu minutach połączenia. Czasami działa normalnie. Właśnie tego nie mogę wyczuć, bo wtedy bym wiedział co robię nie tak.
No nic. Będę kombinował. Jak coś wydumam, to napiszę tutaj by zostało dla potomnych.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DeVaK pisze:A rozłącza zazwyczaj przy uploadzie 1,5 mega, czasami przy piętnastu minutach połączenia. Czasami działa normalnie.
To może modem po prostu się przegrzewa? Ewentualnie sprawdź w innej lokalizacji.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
DaBomb
Użytkownik forum

Post autor: DaBomb »

Mam czasem podobne kłopoty jak DeVaK. Modem K3565z, sieć Aero2, TNI 3.64. Myślałem, że to może Aero2 mnie zrzuca, bo jest przeciążone, czy coś ale widzę, że to nie to. Zasięg mam zapewniony, bo w promieniu 900 metrów mam 3 BTSy, modem się nie przegrzewa. Zdarza się to o różnych porach, bez jakiejś określonej przyczyny i równie niezapowiedziane przechodzi.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DaBomb a na innym sprzęcie jest podobnie?
DaBomb
Użytkownik forum

Nie mam dostępu do innego modemu na wystarczająco długi czas, by to sprawdzić, kompa innego sprawdzałem i też to się zdarza. Jest to u mnie jednak dość rzadki objaw, by mi przeszkadzał. Wpisałem się tylko dlatego, żeby odnotować, że DeVaK nie jest jedynym, któremu to się przytrafiło. :)
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: PC174 »

DaBomb, DeVaK, a czy nie zaobserwowaliście tego podczas wzmożonego surfowania po Internecie? Mi nawet na łączu kablowym łapie takie zwiechy jak opisaliście.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
DaBomb
Użytkownik forum

Ja nie. sytuacja pojawia się o bardzo różnych porach dnia i nocy. I nie ma znaczenia, czy akurat jest jakiś poważny transfer, czy nie. Łącze może działać bez problemu kilka godzin (w Aero2 z automatycznym reconnectem co godzinę) i nagle, bez przyczyny modem leci do UMTS i tak zostaje. U mnie TNI w takiej sytuacji się wiesza. Nie da się nawet rozłączyć. Rozważałem wymuszenie w modemie tylko hsdpa ale nie wiem, czy ZTE takie coś umie. Może jakaś komenda AT?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DaBomb pisze:nagle, bez przyczyny modem leci do UMTS i tak zostaje.
Nie wiem, może to wina sieci?
DaBomb pisze:Rozważałem wymuszenie w modemie tylko hsdpa ale nie wiem, czy ZTE takie coś umie. Może jakaś komenda AT?
Co do ZTE to nie znam takiej komendy. W Huawei to można zrobić.
DaBomb
Użytkownik forum

Gdyby to była tylko wina sieci, problem powinien pojawiać się tylko u jednego operatora, a tu mamy przynajmniej dwóch. :)

Że w Huawei się da, to ja wiem ;)

Chodzi mi po głowie, że może to być jakiś niuans w modemach ZTE. Jak zdołam przekonać znajomego, by pożyczył mi na jakiś czas U3131, to dam znać, czy są jakieś różnice. :)

PS. Przepraszam, że nie cytuję ale odpisuję w pewnym sensie z "partyzanta" i cytowanie nie bardzo mi działa ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

W zte tez mozna wymusic tylko umts. W join air jest iirc odpowiedni punkt menu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DaBomb pisze:Gdyby to była tylko wina sieci, problem powinien pojawiać się tylko u jednego operatora, a tu mamy przynajmniej dwóch. :)
Aj nie doczytałem ;)
DaBomb pisze:Chodzi mi po głowie, że może to być jakiś niuans w modemach ZTE. Jak zdołam przekonać znajomego, by pożyczył mi na jakiś czas U3131, to dam znać, czy są jakieś różnice. :)
Byłoby fajnie.
key pisze:W zte tez mozna wymusic tylko umts. W join air jest iirc odpowiedni punkt menu.
Ale to chyba wymusza UMTS/HSDPA? A nie konkretnie UMTS bez możliwości HSDPA. Pytam bo takiej opcji nie widziałem jeszcze.
DaBomb
Użytkownik forum

No właśnie jest podział na GPRS/EDGE i UMTS/HSDPA. W sumie nie pomyślałem, jak pytałem. Ten modem nie ma rozdzielenia na tylko HSDPA. (Chyba żaden nie ma)
Jak uda mi się wyrwać tego E3131, to dam znać ale testowanie może potrwać tydzień albo dłużej, bo, jak wspominałem, ta przypadłość zdarza się u mnie dość rzadko.

DeVaK a jak u Ciebie? Cały czas masz ten problem?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DaBomb pisze:Ten modem nie ma rozdzielenia na tylko HSDPA. (Chyba żaden nie ma)
W modemach Sierry czy Huawei'a można wyłączyć HSDPA. Ale to już trzeba znać odpowiednie komendy AT które są niestandardowe. No i nie każdy producent musi oferować taką możliwość.
DaBomb
Użytkownik forum

Odświeżam, bo po ponad tygodniu używania Huawei E3131 problemu nie stwierdziłem. Wygląda więc na to, że jest to jakaś specyficzna przypadłość z ZTE. Co ciekawe, teraz mój K3565-Z też czasem wiesza się w UMTS ale mogę w TNI rozłączyć połączenie, po rozłączeniu modem na nowo wyłapuje BTS, często ten sam i po ustanowieniu połączenia wszystko działa normalnie. Więcej nie testuję bo, jak pisałem, ze względu na sporadyczność mi to nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DaBomb pisze:Wygląda więc na to, że jest to jakaś specyficzna przypadłość z ZTE.
Chyba tak jest. Ja miałem podobnie, po zmianie modemu problem ustąpił.
ODPOWIEDZ