Dziwny problem z internetem w plus

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Konani
Stały użytkownik forum

Dziwny problem z internetem w plus

Post autor: Konani »

Witam serdecznie.
Posiadam modem Huawei E173,sygnal 90% i wczesniej nie mialem zadnych problemow z polaczeniem.Od tygodnia mam dziwne skoki pingow bez jakiegokolwiek obciazenia,zas gdy zaczne cos sciagac,grac lub ogladac filmy na y2b,polaczenie zrywa sie,tak jakby cos blokowalo mi lacze i oprocz pingow powyzej 3000 lagi "uplynal limit czasu zadania"
Dzwonilem do dzialu obslugi klienta,wedlug serwisanta u nich jest wszystko wporzadku.
Przeskanowalem komuter antwirusem,nic nie znalazl,na wszelki wypadek zrobilem formata i dalej to samo.
Zauwazylem jeszcze,ze podczas,pingowania,lub sciagania lampka w moim modemie co jakis czas sie przelacza,czyli z HSDPA/HSUPA na 3G i spowrotem.
Tak wyglada aktualnie ping na HSUPA,w nocy jest jeszcze gorzej. :(
http://zapodaj.net/7c2752561ab39.jpg.html

Gdzie lezy problem,czy modem jest uszkodzony i ewentualnie jak dlugo czeka sie na wymiane modemu w ramach gwarancji?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Dziwny problem z internetem w plus

Post autor: YaHooo »

Konani pisze: Zauwazylem jeszcze,ze podczas,pingowania,lub sciagania lampka w moim modemie co jakis czas sie przelacza,czyli z HSDPA/HSUPA na 3G i spowrotem.
Moim zdaniem modem przełącza się cały czas pomiędzy HSxPA a UMTS, stąd masz te wahania pingów. Puść w tle takiego pinga:

Kod: Zaznacz cały

ping wp.pl -t -l 1000
I sprawdź czy teraz objawy nie występują.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Konani
Stały użytkownik forum

Zadnej poprawy :(
http://zapodaj.net/726e2aecc3175.jpg.html

Troche sie wczoraj bawilem z tym problemem.
Bylem w salonie plusa,zeby sprawic czy modem czasem nie doznal jakiejs usterki sprzetowej,bo w sumie mam go juz ponad rok,a to takie badziewie z gwarancja na 2 lata.
Lacze sie z antena ktora jest doslownie 400m od mojego domu,sygnal wedlug net_info 83%/80% +/- -61dBm.W salonie jeszcze slabszy sygnal mieli,bo tylko dwie kreski i wedlug sprzedawcy,modem sprawny i nie chcial przyjac do wiadomosci usterki i ewentualnej wymiany modemu.Sprawdzal ping,odpalil filmik na y2b i tez strasznie wolno ladowalo ze skokami pingow,mowiac ze to normalne i byc moze doszlo pare osob na mojej antenie.Zaproponowal mi kupno antenki 9db.Dalem kaucje na tydzien,zeby przetestowac i niestety zero zmian.
Sprzedawca w sklepie kazal mi zrobic format itp,tez zero zmian.Sciagalem dzisiaj przez noc patcha do Battlefielda 3,srednia predkosc 150kb/s i przez 7h:30min sciagnelo 5Gb :( Wczesniej,jakis tydzien temu,gdy wszytsko bylo wpozadku,pobieralem wszytsko z maksymalna predkoscia,dostepna dla mojego transferu,czyli 490kb/s
Tak to wygladalo dzisiaj : http://zapodaj.net/7c020199c6f73.png.html ,gdy tylko zlapie polaczenie 2,3 sec,lag i spada predkosc.Ewidentnie lampka miga zmieniajac 3g na HSDPAco jakis czas,nawet bez uzywania internetu,czy pingowania.

No i nie wiem co mam robic.Gwarancji nie przyjma,bo twierdza,ze sprawny modem,a problem mam nadal i nie da sie kompletnie grac :zdziwko:

Edit
Wpadlem na swietny pomysl,chociaz nie wiem czy az tak swietny,ale innego juz wyjscia nie mam.Wezme dzisiaj Internet LTE na probe na tydzien za darmo(aktywacja 19zl)
Jezeli wszytsko bedzie ok na HSDPA i LTE tzn ze wina lezy w modemie i gosc musi mi przyjac reklamacje i dac zastepczy modem inaczej zglosze dziwaka do Plusa,poniewaz nie ulatwia mi on pozbycia sie problemu,tylko wciska antenki,ktore <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> daja.Mozesz gosciowi gadac,ze mam dobry sygnal i mi nie potrzebna antena i wczesniej bylo wszytsko wporzadku.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Konani pisze: Troche sie wczoraj bawilem z tym problemem.
Z tego co opisujesz to wygląda mi na problemy z siecią, ewentualnie samym modemem. A ta antenka to Ci zaproponował to możesz sobie darować. Dlatego warto by było sprawdzić jak się będzie zachowywać inny modem w danej lokalizacji.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Konani
Stały użytkownik forum

To samo na nowym modemie z pasmem LTE,_ktory wzialem za darmo tak jak pisalem wyzej.
Zobilem ostatni test z systemem.
Wczesniejsza moja wersja to win7 64bit,_a teraz zainstalowalem viste HP 32bit i wszystko dziala jak nalezy,_zadnych skokow pingow :szok:
Czy ktos mi moze wytlumaczyc jak to jest mozliwe?

[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2012-06-19, 21:45 ]
Po przecinkach także stawiamy spację.
Ostatnio zmieniony 2012-06-19, 20:45 przez Konani, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Konani pisze:Wczesniejsza moja wersja to win7 64bit,_a teraz zainstalowalem viste HP 32bit i wszystko dziala jak nalezy,_zadnych skokow pingow :szok:
Czyżby jakiś problem ze sterownikami do modemów na 7-ce? Ewentualnie jakaś wykastrowana wersja Widnowsa?
Konani
Stały użytkownik forum

Wybacz Yahoo moja nieobecnosc, jednak chce wrocic do tematu, bo to co pisalem wczesniej bylo tylko chwilowe.W sesie, ze za krotko chyba pingowalem i pospieszylem sie z wpisem na forum.
Tak jak pisalem mam dziwny problem, czyli skoki pingow i brak mozliwosci grania w gry w dzien,a w nocy sciagania i tym bardziej grania lub pracy z internetem.
Nagralem nawet filmik, ktory zamiescilem na y2b-ie http://www.youtube.com/watch?v=RMstmNii ... ture=g-upl

Wyslalem fax-em reklamacje do plusa, poniewaz z mojej strony zrobilem wszystko by polepszyc jakosc dzialania i dowiedziec sie co jest przyczyna nieprawidlowosci.
-przeinstalowywalem system i sterowniki
-skanowalem komputer programami antywirusowymi
-sprawdzalem modem u sasiada
-podlaczylem telefon zeby dzialal jako modem do komputera
-wzialem na probe modem LTE zeby sprawdzic polaczenie na pasmie 900mhz
-podlaczalem antene zewnetrzna do modemu w celu poprawy sygnalu, mimo iz jest znakomita.
-zglaszalem 4-ro krotnie BTS z ktorym lacze sie do internetu do dzialu obslugi klienta

Ewidentnie wina lezy po stronie operatora i musialem do tego niestety dojsc sam.
Teraz bede musial zapewne czekac kolejne 3 tygodnie na odpowiedz z dzialu reklamacji wraz z nie dzialajacym wciaz prawidlowo internetem.
Mam nadzieje ze obniza mi o polowe abonament, albo rozwiaza umowe, jesli nie beda wstanie naprawic problemu i bede zmuszony szukac innego operatora,poniewz to lacze nie spelnia moich oczekiwan, mimo iz wczesniej bylo wpozadku.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Konani pisze:Mam nadzieje ze obniza mi o polowe abonament, albo rozwiaza umowe, jesli nie beda wstanie naprawic problemu i bede zmuszony szukac innego operatora,poniewz to lacze nie spelnia moich oczekiwan, mimo iz wczesniej bylo wpozadku.
Nie chcę być złym prorokiem, ale sam masz małe szanse wywalczyć to co chcesz. Tu potrzeba być może interwencji Rzecznika Praw Konsumenta.
Konani
Stały użytkownik forum

Tak czy inaczej reklamacje zlozyc trzeba jesli zostanie rozpatrzona negatywnie i nic sie nie poprawi bede myslal dalej.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Oczywiście. Jednak warto w razie problemów iść do rzecznika, on może pomóc.
ODPOWIEDZ