[Huawei E173] Antena bez gniazda

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bartek672
Początkujący użytkownik forum

[Huawei E173] Antena bez gniazda

Post autor: bartek672 »

Niestety uszkodzeniu uległo gniazdo antenowe i zostało urwane. Odlutowałem je i zostały pady. Wiem, że jak się zlutuje dwa pady od sygnału (te małe) to wtedy zamyka się obwód anteny i modem łapie zasięg. Zostają wolne pady (prawdopodobnie masa). Moje pytanie brzmi. Czy jak wepnę się w te dwa zlutowane pady sygnałowe i puszczę osłonkę do masy to będzie to działać ? :) Bo niestety gniazda antenowego nigdzie dostać nie można, a ze starego modemu nie ma zbyt możliwości go wylutowania. Wydaje mi się, że będzie to działać (bo tak wcześniej przecież było wlutowane gniazdo, a ja sobie to teraz wyjmę na 5cm przewodzie gniazdo RP-SMA i wtedy sobie będę wkręcał antenkę :) Jak to widzicie? Pytam, żeby nie robić kosztów gniazda itd itp zanim nie upewnię się że to rozwiązanie ma szanse powodzenia. Może ktoś miał podobny problem?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: [Huawei E173] Antena bez gniazda

Post autor: krystianb »

Oryginalne gniazdo ma taką budowę, że odłącza antenę wewnętrzną po podpięciu zewnętrznej. Jeśli chcesz używać zewnętrznej to wtedy musisz usunąć zworę którą zrobiłeś i przylutować gorącą żyłę do ścieżki prowadzącej do końcówki mocy, a ekran do masy. Co prawda impedancja nie będzie idealna, ale nie ma sensu go lepiej naprawiać, no i modem będzie uwiązany do anteny.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ