pyrkanie w OPTIONACH Globetrotter GPRS

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pgoral
Specjalista bezprzewodowy-junior

pyrkanie w OPTIONACH Globetrotter GPRS

Post autor: pgoral »

Hejka!

Mam IBM R51 z Option Globetrotter GPRS. Obecnie mam dwie takie karty do dyspozycji. Jedna z nich pyrka niemiłosiernie. A druga nic - cichutko. O co chodzi? Zasięg w obu podobny (u mnie słaby), transfery w obu maks jak na GPRS.

Problem nie jest z samym pyrkaniem - ta pyrkająca tak bardzo sieje zakłócenia, że okoliczne urządzenia dziwnie działają, łącznie z samym laptopem który czasami odbiera to (tuchpadem albo trackpointem - nie wiem) jako ruch mysza i przesuwa mi uparcie kursor myszy w lewą stronę.

Problem tkwi w antence. Jak zamienię miejscami antenki "pyrka" druga karta. Z cxiekawości zobaczyłem czym się różnią i tu się okazuje, że różnią się tylko tym, że ta pyrkajaca nie ma gabki w środku a pyrkajca ma. I minimalnie inny kształt samego plastiku.

Spotkał się ktoś z czymś takim? Karty na gwarancji - wymieniać ta pyrkającą? A może uda się jakoś temu zaradzić?. Wymiana to za duża strata czasu.
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

Re: pyrkanie w OPTIONACH Globetrotter GPRS

Post autor: Selvis »

Nie znam dokładnie tego modelu, ale z tego co piszesz wyglada na wadę w ekranowaniu.
Zalecałabym wymianę na dobrą. Tym bardziej, że jest na gwarancji
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19486#19486
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=17380#17380
Wydaje mi się ,że jest to raczej wada ekranowania laptopa i nie wymienią Ci tej karty bo facet wsadzi ją do laptopa np.Toshiba i będzie po problemie.Ale próbować zawsze warto... :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
pgoral

bob pisze: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19486#19486
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=17380#17380
Wydaje mi się, że jest to raczej wada ekranowania laptopa i nie wymienią Ci tej karty bo facet wsadzi ją do laptopa np.Toshiba i będzie po problemie.Ale próbować zawsze warto... :)
Czytałem, czytałem...

Ale mój problem polega na tym, że jedna karta tak robi a druga nie.

No i nie sądze by tu był problem w ekranowaniu laptopa - by wtedy to było tak samo na obu kartach a zmieniałoby się w zależności od laptopa. Zresztą jeżeli to by była wada ekranowania laptopa to nie wpływałoby to na inne urządzenia (np. pasy na TV moim i sąsiada), oraz byłoby tak w przypadku każdej karty OptionGlobetrotter, a nie tylko tej jednej.

Nie bardzo sobie wyobrażam takie zaekranowanie laptopa by nie siało do TV. Tym bardziej, że to wyglada na wpływ anteny a nie karty. A ta antena jest przecież na zewnątrz obudowy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pgoral, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

To co to za antenka ?Chodzi o tego motyla czy jakąś zewnętrzną?
Miałem GT3G+ z oryginalną antenką i nic nie siało po TV u mnie ani na lapie(nie wiem jak u sąsiada)Być może faktycznie coś z anteną.
EDYCJA
Karty na gwarancji - wymieniać ta pyrkającą? A może uda się jakoś temu zaradzić?. Wymiana to za duża strata czasu.
Po namyśle...wymieniać.Nie ma co się bawić.
pgoral

bob pisze:To co to za antenka ?Chodzi o tego motyla czy jakąś zewnętrzną?
Po namyśle...wymieniać.Nie ma co się bawić.
Ano antenka ta wewnetrzna. Ale nie motylek - tylko ta co sie do góry wychyla - w obu jest taka sama. Motylkek to był chyba tylko w tych najnowszych z GT MAx (chyba). - Ale bardzo podobna.

Moze mi od ręki wymienią - bo wyraźnie to tylko antenka. Jak włoże tą od drugiej karty to jest oki. Co ciekawe sama transmisja na obu antenkach jest oki.

A tak <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> to te antenki są wyjmowalne.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Tak, GT MAX i GT MAX 7,2 READY mają "motylki" (antena gprs-edge i umts-hsdpa) siłą rzeczy w modemie gprs bez sensu motylek Pisząc o Globetrotter Gprs miałem przed oczami swój modem. :|
ODPOWIEDZ