Huawei E398 sam się "włącza"

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
syntinowy
Początkujący użytkownik forum

Huawei E398 sam się "włącza"

Post autor: syntinowy »

Witam. Mam problem z tym modemem jak w tytule. Zaraz po włączeniu komputera bądź wsadzeniu modemu do usb, uruchamia się iplus manager, a dioda na modemie zaczyna świecić na niebiesko tak jakby modem był podłączony, co oczywiście jest nieprawdą. Nie jest podłączony ani poprzez managera ani poprzez połączenie diul up, którego używam do łączenia się z netem.
Przeszkadza mi to o tyle, że po włączeniu połączenia telefonicznego później modem nie restartuje się (nie działają na niego komendy typu rasdial "PLUS" /disconnect
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E398 sam się "włącza"

Post autor: YaHooo »

syntinowy to wywal iPlus Managera i zainstaluj sobie oryginalny Mobile Partner. A czemu używasz dial-upa?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
syntinowy

Tylko skąd takiego pobrać? Znalazłem tutaj 1 topic gdzie koleś w kwietniu przerabiał tego Mobil Partnera, ale jak go instalowałem to wyskoczył błąd że brakuje czegoś "device" tam:/

Dial-upa używam dlatego, że daje mi on możliwość podpięcia do własnego oprogramowania i automatycznej zmiany IP (reconect) czego nie daje możliwość połączenie lokalne. Poza tym z własnych obserwacji zauważyłem, że rzadziej się wiesza.
Konani
Stały użytkownik forum

Post autor: Konani »

Domyslalm sie ze chodzi o ten modem z reklamy LTE w Plusie oraz win7?
Problem tkwi w konfiguracji i sterownikach tego modemu i musisz uruchamiac internet recznie lub ustawic na automatyczne.
Zainstaluj stery,wlacz menadzera i na pasku zadan kliknij na internet(kolo zegarka w dolnym prawym rogu) i Polacz
W wlasciwosciach w profilu masz dodatkowe opcje.Czy chcesz zeby laczyl automatycznie po starcie systemu,za wyjatkiem roamingu lub recznie tak jak pisalem wyzej.

Btw gdy lampks mruga to modem jest rozlaczony
syntinowy

Tak chodzi o LTE w Plusie ale problem mam na Win XP i Vista.
Problem w tym, że lampka nie mruga tak jakbym chciał, a świeci się cały czas jak tylko wepne modem do USB(mimo, że de facto internet nie jest jeszcze połączony) Czy go połącze przez iplus managera czy diul-up to wtedy normalnie się łączy ale póxniej restart modemu nie rozłącza go,a co za tym idzie nie zmienia IP
Konani
Stały użytkownik forum

Aha czyli zle zrozumialem z tym uruchomieniem,myslalem ze chodzi o mruganie :)
Tez mialem ten modem na probe i oprocz lepszego odbiornika z mozliwoscia podlaczenia dwoch anten z czestotliwoscia LTE niczym sie nie rozni od reszty ale za to jest strasznie wadliwy.

Dziwne jest to co piszesz,ze modem sam sie laczy z siecia bez programu startowego.
Napisz jeszcze czy laczy sie po instalacji sterownikow czy nawet bez sterownikow?
Ostatnio zmieniony 2012-07-16, 22:02 przez Konani, łącznie zmieniany 2 razy.
syntinowy

modem się łączy wraz z programem startowym(który uruchamia się po włożeniu modemu do usb). Tylko tak jak mówiłem - nie jest to faktycznie uruchomienie, a jedynie zapalenie diody która świeci ciągłym świtałem cały czas. Dopiero wciśnięcie przycisku "połącz" albo w ustawieniach sieciowych połączenie się przez diul-up powoduje dostarczenie sygnału internetu i mozliwość surfowania w sieci. Tylko tutaj pojawia się problem, że przy połączeniu diul-up po restarcie modemu pojawia się niby dymek w pasku narzedziu "połączono z lte Twoja prędkość 100mb/s", ale de facto modem sie nie zrestował(nie przestał świecić choćby na chwile), a IP jest wciąż to samo.

odkryłem jedynie, że w ustawieniach gdzie jest opcja "łącz domyślnie" i są 4 opcje:
- APN internet
- APN Internet 2G
- APN internet 3G
- APN internet LTE
jak zmienie na APN Internet 3G to wtedy wszystko działa jak powinno, tj. modem się resetuje. dioda miga wtedy gdy jest wyłączony, a jak jest włączony to świeci.
Tylko nie po to brałem LTE by korzystac jedynie z 3G.
teraz rodzi się pytanie - czy oddać modem i zostawić kartę z umową na 12m-cy i modemem, który mam E353 HSPA+ który ma prędkość do 21Mb
czy zostawić ten modem E398 z umową na 24 m-ce i korzystać w ustawieniu APN Internet 3G, który daje max prędkość 41Mb?
Konani
Stały użytkownik forum

Testowalem ten modem na programie Top_net_info z forum i smiga.
Mozesz sprobowac przez ten program,tylko musisz go dobrze skonfigurowac i najlepiej odinstaluj wszytskie stery od tego modemu.
Powinno pomoc jesli to wina sterownikow i systemu.
Sygnał z ZTE MF821, lepiej się nie da :P Zaś w przypadku Huawei e386 w sierpniu testowałem, sygnał gorszy ponad 10%
http://zapodaj.net/2507ceed50bfc.jpg.html
syntinowy

A możesz mi powiedzieć pod jakim adresem na forum go znaleźć? I jak odinstalować stery od modemu jesli samo odinstalowanie aplikacji tego nie zrobi? :hyhy:

[ Dodano: 2012-07-16, 23:16 ]
Patrzyłem ten program...raczej ze względu swojego laictwa i przyzwyczajenia, bardziej byłbym skłony za Mobile Managera ;)
Konani
Stały użytkownik forum

Chodzilo mi o odinstalowanie iplus menagera,gdy wlozysz ponownie modem do usb bedzie pytac czy zainstalowac menadzera to wtedy odrzuc.

Na pierwszej stronie jest najnowsza wersja.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Nudzi mi sie to ci podam ustawienia do LTE
Ustawienia:
-Polaczenie
NDIS huaweii
Edytuj polacznie np Internet
APN www.plusgsm.pl

-GPRS/UMTS
Wybierz modem Huaweii LTE
Technologia LTE
Roaming wylaczony
Reszta domyslnie lub jak sie znasz to zmieniasz pasmo
Zastosuj

-Komunikacja AT i PIN
Port musi byc modem
PIN
reszta domyslnie

Zaznacz komunikacja AT i mozesz laczyc
Ostatnio zmieniony 2012-07-16, 22:25 przez Konani, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

syntinowy pisze: Tylko nie po to brałem LTE by korzystac jedynie z 3G.
Przecież możesz ten problem rozwiązać za pomocą kilku sposobów:1-ww odinstalowanie iPlus menedżera i instalacja np. Mobile Partner (gdzie masz opcje wyboru sieci-tylko LTE), 2-wymuszenie pasma za pomocą komend AT, 3-aktualizacja firmware w modemie razem z programem do jego obsługi (osobiście robiłem takową, choć pod OSX stara aplikacja MP od E367 w pełni wspiera obsługę LTE), 4-podłączenie modemu pod dowolny router z Open-Wrt Gargoyle by obsy ( gotowiec w opcji wyboru APN-Plus LTE). ;)
jareq
syntinowy

jarek999 pisze:
syntinowy pisze: Tylko nie po to brałem LTE by korzystac jedynie z 3G.
Przecież możesz ten problem rozwiązać za pomocą kilku sposobów:1-ww odinstalowanie iPlus menedżera i instalacja np. Mobile Partner (gdzie masz opcje wyboru sieci-tylko LTE), 2-wymuszenie pasma za pomocą komend AT, 3-aktualizacja firmware w modemie razem z programem do jego obsługi (osobiście robiłem takową, choć pod OSX stara aplikacja MP od E367 w pełni wspiera obsługę LTE), 4-podłączenie modemu pod dowolny router z Open-Wrt Gargoyle by obsy ( gotowiec w opcji wyboru APN-Plus LTE). ;)
Wybacz ale poza Twoim 1pkt. reszta przerasta moją wiedzę:(
4pkt. natomiast nie wchodzi w grę
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

syntinowy pisze: Wybacz ale poza Twoim 1pkt. reszta przerasta moją wiedzę
Paradoksalnie to z punktem 1 możesz mieć więcej problemów niż z całą resztą (jak ten nieszczęsny Windows namiesza w rejestrze ze sterownikami to mogą dziać się cuda...). :cfaniak:
jareq
syntinowy

Spróbuje sposobu Konaniego jutro z rana. Jakbym miał problemy to będę wdzięczny za dalszą pomoc:)
Póki co i tak bardzo dziękuje za rady i pomoc :ok:

[ Dodano: 2012-07-17, 10:15 ]
Wszystko prawie skonfigurowałem ale w pozycji -Komunikacja AT i PIN
Port musi byc modem nie mam żadnego wyboru z listy a sam to co rpóbowałem wpisywac nie działa:(
Chyba spróbuje z Mobile Partnerem tylko skąd go pobrać?

[ Dodano: 2012-07-17, 10:36 ]
Koniec końców udało mi się wszytsko skofigurować:) Niestety ale program strasznie długo rejestruje się w sieci, więc jestem zmuszony szukac dalej(choć sam w sobie działa bardzo dobrze)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Tylko skąd takiego pobrać?
Na forum jest dużo linków do Mobile Partnera. Nawet z obsługą voice. Ewentualnie poszukaj na dc-files.
syntinowy pisze:a co za tym idzie nie zmienia IP
Ale to może być wina operatora. Nie jest powiedziane, że modem za każdym połączeniem musi dostać inne IP. A masz zewnętrzne IP?
syntinowy pisze:de facto modem sie nie zrestował(nie przestał świecić choćby na chwile), a IP jest wciąż to samo.
A jakie to IP? Pokaż to co daje <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ