Problem z e3131 hilink w Windows Vista

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mikw
Początkujący użytkownik forum

Problem z e3131 hilink w Windows Vista

Post autor: mikw »

Modem pod xp działa idealnie, pod vistą przy instalacji daje komunikat, że brakuje pliku do: remote ndis based internet sharing device i nie udało się zainstalować.
Czego mi brakuje?
Jakieś linki?

Z góry dziękuję
Michał
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Problem z e3131 hilink w Windows Vista

Post autor: jakubd »

W modemie są wszystkie potrzebne sterowniki - pojawia się jako wirtualny napęd CD.

PS: wiedziałem, że po wysypie HiLinkowej wersji E3131 zaczną się różne dziwne problemy :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

jakubd pisze:W modemie są wszystkie potrzebne sterowniki - pojawia się jako wirtualny napęd CD.
To być może problem systemu? Jeśli nie to warto zainstalować sobie zwykły menadżer i ręcznie sterowniki do tego.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mikw

Jestem przekonany, że to problem systemu.
Natomiast nie wiem, czy pod menadżerem ten hilink będzie działać...
Ewentualnie co zainstalować?
jestem newbie w tym temacie....

[ Dodano: 2012-08-15, 12:43 ]
przed chwilą sprawdziłem na Windows 7 - zainstalowało się w minutę wszystko, bez problemu wykryło i samo podłączyło się do orange.
No kurczę, czego może brakować ...
:(
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Modemy HiLink nie dają się sterować za pomocą zwykłego managera - pojawiają się w systemie jako karta sieciowa (ale nie jako modem NDIS) i konfiguruje je się tylko przez przeglądarkę WWW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

jakubd pisze:pojawiają się w systemie jako karta sieciowa (ale nie jako modem NDIS) i konfiguruje je się tylko przez przeglądarkę WWW.
Czyli jest problem. Trzeba używać dedykowanego oprogramowania.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
esem
Użytkownik forum

Post autor: esem »

Nie ma problemu. W wiśta wio lepiej mi się pracuje jak e3131 jest jako karta sieciowa. Więcej DNSów można dopisać bo te z aero2 są takie sobie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

esem pisze:Więcej DNSów można dopisać bo te z aero2 są takie sobie.
Jeśli tak to faktycznie.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Post autor: kris68 »

Swoja droga nie wiem czemu tak wszyscy sie rzucaja na wersje Huawei E 3131 HiLink - naprawde nie lepiej dolozyc te 20 zl bo HiLink z dostawa kosztuje przewaznie kolo 110 zl (czasem taniej ) i isc do salonu kupic normalna wersje i odblokowac TNI a jak ktos juz naprawde jest leniem to kupic w sklepie Jakuba - jak wydajecie te 100 zl to te 20 - 30 chyba nie sa juz takim problemem - a tak potem czytam placz mniej doswiadczonych uzytkownikow ze cos nie dziala - po co sie stresowac ?? Jak pisze jak nie czujecie sie na silach samodzielnie odblokowac ( co jest dziecinnie proste ) to dajcie zarobic Jakubowi - wiem ze ci z allegro tez chca sprzedac wersje HiLink ale naprawde po co utrudniac sobie zycie?
Chyba ze ktos lubi stawiac sobie wyzwania i je rozwiazywac- de gustibus.....
Pozdrawiam.
mikw

kupiłem hilink z ciekawości...
W salonie play powiedzieli mi, że czasami jest simlock, a czasami nie, nie mogą tego sprawdzić i nie chciałem przed samym urlopem ryzykować...
Poza tym problem dotyczy u mnie tylko visty, i ewidentnie jakiś sterowników w systemie, który nie był reinstalowany od dwóch lat.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

mikw taki maly offtop mam nadzieje ze moderatorzy mi wybacza - podziwiam ze jedziesz na 1 systemie 2 lata - ja to robie w ten sposob z zakupiłwm -legalnie !!!!! za 24 ,99 USD program Keriver 1-Click Restore Pro v.3.0 pa polsku i zrobilem tak mam dwa obrazy jeden to podstawowy sam system wraz ze sterownikami i podstawowym oprograwowaniem i drugi backup juz z softem ktorego uzywam. W razie wpadki, wadliwych sterownikow nowych lub slawnego BSOD - program zapisuje w mbr konsole odzyskiwania- oprocz tego mam pendraka ratunkowego gdyby konsola zawiodła- i w razie awarii w ciagu 13 minut liczonych z z zegarkiem w reku mam od nowa swiezutki system z softem i bez zadnych bledow czy wirusow, dlatego podziwiam ludzi ktorzy na jednym systemie jada 2 lata - chcac nie chcac system 2 letni musi miec troche zgrzebane- ale to moja luzna uwaga - sorry za offtopa. Pozdrawiam.
mikw

dzięki za radę kris :)
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

mikw mam nadzieje ze mnie dobrze zrozumiales - nie zebym sie wywyzszal - tylko za glupie 20 usd zycie staje sie latwiejsze a szczegolnie jak duzo instalujesz no i do celow bezpieczenstwa. Mam kumpele ktora juz 5 rok trzyma tego samego XP ale jak dochodze do jej kompa to czekajac na gg mozna sobie kawe zrobic. Pozdrawiam.
mikw

Zrozumiałem dobrze, moje podziękowanie było bez ironii.
Myślałem o zrobieniu takiego obrazu czystego systemu i podstawowych programów, tylko nie mogłem się za to jakoś zabrać...
mikw

Po przeinstalowaniu systemu wszystko samo działa.

P.S. Robię od razu backup czystego systemu (dzięki kris...)
ODPOWIEDZ