Sieć WiFi w domu - kwestia zasięgu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michal7410
Początkujący użytkownik forum

Sieć WiFi w domu - kwestia zasięgu

Post autor: michal7410 »

Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu, którym jest ten :klnie: modem/router zwący się Asmax AR 904g. Otóż jakieś pięć lat temu, kiedy kupowałem pierwszego notebooka, ten sprzęt wydawał mi się całkiem ok. Mieszkałem na parterze i z zasięgiem nie miałem dużych problemów.
Czasy się zmieniły, kupiłem drugiego notebooka, PS3, wyemigrowałem na piętro i pojawił się problem - PS3 łapie sygnał raz na ruski rok (a stoi w pokoju obok!), mój nowy laptop ma z reguły słabszy zasięg niż stary, ale i tak mój pokój do pracy to strefa zamknięta - nic nigdy mi tam zasięgu nie złapało. Mam(y) też w domu dwa smartphony z androidem i one też czasem chciałyby się z siecią połączyć.
Przez wakacje mieszkam w domu na stałe i postanowiłem wreszcie coś z tym zrobić.
Tutaj pojawia się mój problem - zmieniam router i nie mam pojęcia, jakie są możliwości dzisiejszego sprzętu. :/ Fakt, że cokolwiek na rynku jest lepsze od mojego asmaxa jest oczywisty, ale ja bym chciał mieć dobry sygnał na laptopie 1 w moim pokoju na piętrze i nie chciałbym kupić czegoś, co nie zapewni mi tam zasięgu. Sporo grubych ścian do pokonania. :(

Moje pytanie: czy wymiana routera wystarczy? Np. na taki: http://www.ceneo.pl/4251482 (podejrzanie tanio, ale dobre opinie). Chciałbym po prostu stabilny, niezrywający połączeń sprzęt, który poradzi sobie z odległościami/przeszkodami.
Możliwości finansowe - jestem studentem i nie dam więcej niż 300zł. :( Dotacje rodzicielskie na nową sieć - nie przewidziane, rodzice korzystają tylko z miejsc "czasami laptop" i dla nich problem nie istnieje (choć laptop 1 ma nawet tam średni zasięg).
Przeniesienie routera niemożliwe, doprowadzenie do PS3 ethernetu niemożliwe. Internet dostarcza TP (czy to już Orange?) na leciwym już kabelku telefonicznym - gwarantowany słaby sygnał już na wejściu "z gniazdka", stąd ważna dla mnie stabilność i "połączenio-chętność" samego routera - w gorsze dni Asmax zrywa połączenie z internetem co 5 minut, reboot z poziomu konfiguratora pomaga za ∞ razem.

Czyli teoretycznie najprostsza w świecie sieć domowa, moim jedynym problemem jest zapewnienie dobrego zasięgu dla wszystkich urządzeń i niezawodność modemu/routera w rozsądnej cenie.

Na szybko machnięty w paincie ( :hyhy: ) schemat, powierzchnia piętra to na moje oko 200m², warunek konieczny to dobry sygnał na całym 1 piętrze:
Obrazek

Z góry dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Sieć WiFi w domu - kwestia zasięgu

Post autor: Patryk »

michal7410 pisze: zmieniam router i nie mam pojęcia, jakie są możliwości dzisiejszego sprzętu.
Takie same jak pięć lat temu.
Wszystko reguluje prawo i Pani Fizyka.
Jak nie ethernet to DLAN, o radiu z jednego routera zapomnij - trzeba postawić dodatkowe access pointy żeby było pokrycie, szczególnie dla telefonów które "czułością" nie grzeszą.
Awatar użytkownika
Marek51
Użytkownik forum

Post autor: Marek51 »

Strop między parterem a piętrem - na pewno sporo stali. Więc jedyny ratunek to kablem na piętro, a tam już raczej nie powinno być kłopotów z wifi, bo nie podejrzewam, że ściany są zbrojone.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Marek51 pisze:a tam już raczej nie powinno być kłopotów z wifi, bo nie podejrzewam, że ściany są zbrojone.
Wiesz, u mnie przez dwie ściany działowe (z jednej cegły) na odległość ok. 7-8 m już są problemy z wifi na telefonach.
Działa ledwo, ledwo.
michal7410
Początkujący użytkownik forum

Post autor: michal7410 »

To znaczy, że z dużo większym zasięgiem, jaki daje 802.11n to trochę pic na wodę? Jakie access pointy polecacie do postawienia na piętrze?
ODPOWIEDZ