"Uśpiony" Internet iPlus

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
usagi
Specjalista bezprzewodowy-junior

"Uśpiony" Internet iPlus

Post autor: usagi »

Od kilku dni pojawił się u mnie problem. Mianowicie mój Internet zaczął dziwnie działać. Np.: jak ładuje się film z You tube to w pewnym momencie pobieranie zamiera i muszę rozłączyć się i ponownie połączyć z Internetem. Jakbym tego nie zrobił to żadna strona nie jest dostępna, ale w TNI połączenie jest nadal aktywne :gwiazdki: . Dlaczego tak jest? Co powinienem zrobić?
Usagi
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Re: "Uśpiony" Internet iPlus

Post autor: Darek.74 »

Nic nie zrobisz. Ja mam tak od roku na nowej stacji HSPA+, tak to działa w iPlusie :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

usagi możesz próbować zmienić modem na inny, ale nie spodziewałbym się pozytywnych rezultatów.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
usagi

Ale dlaczego tak się dzieje? Wcześniej było wszystko w miarę w porządku. A teraz się to zmieniło. Nie da się naprawdę nic z tym zrobić? Są jakieś techniczne sprawy, które wyjaśniają taki stan rzeczy?
Usagi
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

usagi pisze:Ale dlaczego tak się dzieje?
Coś zwalone na stacji, oczywiście wedle obsługi technicznej żadna awaria nie istnieje. Na 2 modemach sierra 307 i huawei e173,e353 ten sam efekt.
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

No właśnie też to zauważyłem. Czasy, kiedy iPlus to był najlepszy internet dawno minęły. Kupiłem iPlusa do testów w iPadzie i wyciągam 1-2mbit/s w HSPA+, a obok leżący iPhone wyciąga 6-7mbit/s w HSDPA T-Mobile. Wyświetlenie wyników wyszukiwania w google przez iPlusa trwa 10 sekund. Tak to wychodzi Polkomtel po połączeniu z CP.
A propos CP: potwierdzam to, co piszą tu niektórzy koledzy ws. LTE - pingi potrafią nieraz skoczyć do 100-200ms, zamiast standardowych 20-30. Test LTE w CP sprzed paru dni:
http://speedtest.net/result/2248287042.png
usagi

Darek.74 pisze:Coś zwalone na stacji, oczywiście wedle obsługi technicznej żadna awaria nie istnieje.
No ale to znaczy,że dotyczyłoby to dwóch stacji, z których korzystam. Jednej na wsi i jednej w Łodzi :( Czyli nie jestem w stanie nic zrobić i muszę to zaakceptować?
Usagi
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

usagi pisze:No ale to znaczy,że dotyczyłoby to dwóch stacji, z których korzystam.
Widać rozszerza się to jak wirus :hyhy:
usagi pisze: Czyli nie jestem w stanie nic zrobić i muszę to zaakceptować?
Pewnie czekać aż łaskawcy kiedyś naprawią
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Dziwne jakieś fatum nad wami zawisło-również korzystam z HSPA 2100 Polkomtela w Łodzi i nie mam takich problemów (aczkolwiek znam tą przypadłość ze stacji Aero2-CP, dlatego mam na dualnym modemie WCDMA900/2100 wymuszone pasmo 2100MHz, korzystam ze stacji zlokalizowanej na ul.Obywatelskiej "Rusałka"). :)
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

jarek999 pisze:jakieś fatum nad wami zawisło-również korzystam
Poczekaj jeszcze trochę doleci i do ciebie ;)
Ja mam ten efekt na stacji 2100, i działało w ten sposób jeszcze przed połączeniem z polsatem
usagi

Ja już się zdążyłem przyzwyczaić, że technika mnie nie lubi :( . To samo z kartą LTE - ani w 3G ani w LTE nie chce się zalogować, ale o tym już pisałem w innym wątku. Dobrze, że stara karta jeszcze działa.
Usagi
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Mam tak samo jak inni tylko zastanawiam się dlaczego restart połączenia naprawia (na jakiś czas) tą przypadłość?
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Ooo worek się rozwiązał :D czyli oprócz Jarka999 Ma to cała Polska, dobrze wiedzieć
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Ja mam to samo tylko na stacji orange ;d trzeba rozłączyć i połączyć i śmiga często ping skacze na maxa, za to plus działa dobrze po aero2
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

atento pisze: trzeba rozłączyć i połączyć i śmiga
Czy tak samo sie dzieje jakbyś podtrzymywał połączenie np. pingiem czy innym niezbyt dużym transferem w obie strony?
Nie pomagam na PW!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Darek.74 pisze: Ma to cała Polska, dobrze wiedzieć
W większości przypadków Panowie sami sobie stwarzacie ten problem chytrząc na danych! Musi być zachowana ciągłość transmisji-czyli zakładając że w nocy nie mamy danych wliczanych do limitu tj. ok 350MB danych w plecy przy wymuszeniu ciągłego pingowania hosta w sieci-i nie pisać mi że to nie działa na Polkomtelu UMTS2100 (mnie działa od ponad 3lat, ba sprawdzałem na Playu działa i na Orange również jedynie na Aero2 miałem problem z tymi zwiechami, w wyjątkowych przypadkach bardzo zapchanych BTS-ów może nie działać). Szybki przykład z dzisiejszego dnia na tel. LG z taryfą głosową w P4-jadąc do Łodzi słuchałem radia internetowego, oczywiście za miastem problem z zasięgiem, no ale roaming Orange, Plus i co? Przy aktywnej transmisji sieć zrzuciła z roamingu dopiero w domu w sekundę po wyłączeniu radia. Najwygodniej takie pingowanie wymusić z automatu na routerze z Open-Wrt ale jak mamy jakiś niezawodny router w którym nie można wrzucić Open-Wrt to polecam TP-Linka TL-WR703N za cenę niespełna 73zł na eBay.com (miesiąc czekania na przesyłkę ale wrzucimy do niego Gargoyle i trzyma aktywność modemu-router nie wiele większy od paczki zapałek, pobiera może 2-3W, mimo zamkniętej szczelnej obudowy to maleństwo nie jest nawet ciepłe). :ok:
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Darek.74 pisze:Ooo worek się rozwiązał :D czyli oprócz Jarka999 Ma to cała Polska, dobrze wiedzieć
Ja też nie mam takich problemów, więc nie można mówić od razu, że to jest epidemia na skalę całej Polski...
jarek999 pisze:i nie pisać mi że to nie działa na Polkomtelu UMTS2100
Potwierdzam, ja korzystają z iPlusa nie raz robiłem ten myk i zawsze dawało to porządne rezultaty.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Ja mam transfer non stop miedzy mną a stacja, kilka aplikacji online w tle. Dzieje się to tylko w dzień, nie używam tego internetu, tylko testuje bo odpalili kilka stacji HSPA. Od poniedziałku będę testował t-mobile :) Jak na razie najlepiej działa u mnie plus z aero2, ma najmniejszy ping i najlepsze prędkości. Sa czasami zgrzyty np. co jakis czas, bardzo sporadycznie nie ma w nocy internetu przez 1-2h.
Chyba najlepszymi testerami jakości internetu są gry online np. lol
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Ja też nie mam takich problemów
Wszysko przed tobą... ;)
U mnie zwiechy są na obu częstotliwościach i to podczas sciągania oglądania czy aktualizacji antywirusa tak że pingowanie tu nic nie pomoże Z HSPA+ nagle robi się UMTS i żadne "prośby" nie pomagają Na szczęscie nie jest to zbyt często ale chyba w najmniej oczekiwanych momentach
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Potwierdzam że pingowanie nie działa na tą usterkę. Można np. ściągać plik który się zatrzymuje i po ptokach :] . Internet potrafi ruszyć po 1-2 minutach bez restartowania. Oczywiście że uogólniłem pisząc o całej Polsce, ale bardziej chodziło mi o rozrzut miejsc a nie jakieś konkretne skupisko.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze: U mnie zwiechy są na obu częstotliwościach i to podczas sciągania oglądania czy aktualizacji antywirusa tak że pingowanie tu nic nie pomoże Z HSPA+ nagle robi się UMTS i żadne "prośby" nie pomagają
Jeżeli z takich odległości korzystasz jak w podpisie to się temu nie dziwię.
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:Wszysko przed tobą... ;)
Nie ma to jak optymistyczne podejście do świata ;)
Andrzejz78 pisze:Z HSPA+ nagle robi się UMTS i żadne "prośby" nie pomagają
Takie zachowanie może być objawem wielu czynników i trudno tu wskazać jednoznaczną przyczynę. Ale jeśli to się dzieje nie za często to można to przeboleć.
Darek.74 pisze:ale bardziej chodziło mi o rozrzut miejsc a nie jakieś konkretne skupisko.
Bo sieć jest coraz bardziej obciążona i niestety jeśli nie zostanie rozbudowana to nie będzie szybko poprawy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:Jeżeli z takich odległości korzystasz jak w podpisie to się temu nie dziwię.
900 MHz mam prawie pod nosem (3km) ale wole 2100MHz z odległości jak w podpisie bo parametry neta o niebo lepsze
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:ale wole 2100MHz z odległości jak w podpisie bo parametry neta o niebo lepsze
Tylko teoretycznie maksymalna odległość z jakiej można by się zalogować do 3G wykosi około 10km, ze względu na opóźnienia. A im dalej tym więcej problemów może być.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Tylko teoretycznie maksymalna odległość z jakiej można by się zalogować do 3G wykosi około 10km, ze względu na opóźnienia. A im dalej tym więcej problemów może być.
I tak i nie Wszystko zależy od obciążenia BTSa W maju uruchomili koło mnie 900MHz (Aero2) i od samego początku został tak obciążony że musiałem przeprosić antenę na 2100MHz i ciągnąć z daleka
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:A im dalej tym więcej problemów może być.
Nie w tym przypadku. Mam tą samą usterkę, a do stacji mam 700 metrów z widocznością.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:I tak i nie Wszystko zależy od obciążenia BTSa
No właśnie, a jeszcze bardziej od jego konfiguracji, przy dużym obciążeniu może wręcz wylogowywać najdalsze terminale.
Darek.74 pisze: Nie w tym przypadku. Mam tą samą usterkę, a do stacji mam 700 metrów z widocznością.
Ja nie mówię, że to jest na pewno wina odległości, ale też może być przyczyną takich problemów.
ODPOWIEDZ