rozłączanie internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
rozłączanie internetu
Witam, od 2 miesięcy mam antenę panelową 17dbi, skierowaną na nadajnik Plusa UMTS 2100, wszystko podłączone pod router MR 3420. Sygnał średnio wynosi 45, 47%. Wcześniej bywało tak, że zrywało połączenie, ale od 1 listopada jest coraz gorzej. Internet zrywa się co chwilę, ledwie co wejdę na jakąś stronę i zaraz jest Brak dostępu do Internetu, po czym sam się łączy i tak co chwila. Ponieważ to się zaczęło w czasie święta, myślałam o przeciążanym nadajniku, w późniejszych dniach padał trochę deszcz, wiał wiatr. Czy to wszystko może się przyczynić do zrywania połączenia czy problem może tkwić gdzie indziej? Próbowałam podłączyć sam modem do komputera i sytuacja była podobna, był zasięg, internet się połączył ale nie mogłam wejść na żadną stronę (nawet na managerze żadne dane nie szły). Dopiero po zmianie na 2G, a potem po powrocie do 3G zaczęło działać ale nie na długo.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: rozłączanie internetu
blow87 coś takiego może oznaczać albo problem z anteną, albo siecią. No chyba, że i router i komputer ma problemy z dostarczeniem odpowiednio stabilnego zasilania. A masz możliwość sprawdzenia jak działa w innej lokalizacji? To może pomóc wyeliminować problem sieci/modemu.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Jutro będę mogła sprawdzić. Jeszcze dla pewności, te ustawienia są ok? http://i45.tinypic.com/wcg8.jpg
http://i47.tinypic.com/2uhlb9i.jpg
Router jest podłączony do komputera kablem sieciowym 12m, ale z tego co wiem nie powinien tłumić sygnału?
http://i47.tinypic.com/2uhlb9i.jpg
Router jest podłączony do komputera kablem sieciowym 12m, ale z tego co wiem nie powinien tłumić sygnału?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej są poprawne.blow87 pisze:Jeszcze dla pewności, te ustawienia są ok?
To nie tak. Każdy kabel tłumi sygnał. Jednak przez kabel sieciowy idą dane od routera do komputera, a to nie ma wpływu na sygnał jaki odbiera modem. A maksymalna długość kabla sieciowego LAN (czyli ten o którym piszesz) jest 100m, więc wszystko jest w porządku.blow87 pisze: Router jest podłączony do komputera kablem sieciowym 12m, ale z tego co wiem nie powinien tłumić sygnału?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Może by włożyć kartę innej sieci, tylko pytanie która sieć jeszcze odbiera na UMTS2100?
[ Dodano: 2012-11-09, 10:46 ]
Widzę, że 7 km ode mnie jest nadajnik Playa UMTS2100, spróbuję skierować na niego i zobaczymy, powinno się rozstrzygnąć czy wina leży po stronie sieci.
[ Dodano: 2012-11-09, 10:46 ]
Widzę, że 7 km ode mnie jest nadajnik Playa UMTS2100, spróbuję skierować na niego i zobaczymy, powinno się rozstrzygnąć czy wina leży po stronie sieci.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W zasadzie wszystkie sieci mają UMTS2100.blow87 pisze:Może by włożyć kartę innej sieci, tylko pytanie która sieć jeszcze odbiera na UMTS2100?
Jeśli uda Ci się połączyć z siecią to dobra myśl.blow87 pisze: Widzę, że 7 km ode mnie jest nadajnik Playa UMTS2100, spróbuję skierować na niego i zobaczymy, powinno się rozstrzygnąć czy wina leży po stronie sieci.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Bez przestawiania anteny włożyłam kartę Playa, uruchomiłam przez managera, zasięg był, rejestracja do sieci udana, tylko podczas połączenia wyskoczyło coś takiego http://tinypic.com/view.php?pic=1zwn4tf&s=6
Problem w tym, że włożyłam kartę przeznaczoną do tel., rozumiem, że w modemie zadziała tylko stricte do internetu?
Ciekawa sytuacja, bo wczoraj ani razu internet mi się nie rozłączył, dziś już jest większy wiatr i tak trochę się przekonuję że to jednak może być przez pogodę.
Problem w tym, że włożyłam kartę przeznaczoną do tel., rozumiem, że w modemie zadziała tylko stricte do internetu?
Ciekawa sytuacja, bo wczoraj ani razu internet mi się nie rozłączył, dziś już jest większy wiatr i tak trochę się przekonuję że to jednak może być przez pogodę.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Hmm a nie lepiej użyć czegoś od producenta modemu? Bo tu widzę, że masz od operatora oprogramowanie.blow87 pisze:Bez przestawiania anteny włożyłam kartę Playa, uruchomiłam przez managera, zasięg był, rejestracja do sieci udana, tylko podczas połączenia wyskoczyło coś takiego http://tinypic.com/view.php?pic=1zwn4tf&s=6
Nie, może być każda. Ważne aby miała aktywną usługę transmisji danych. Najwyżej nabije kilka zł za 1MBblow87 pisze: Problem w tym, że włożyłam kartę przeznaczoną do tel., rozumiem, że w modemie zadziała tylko stricte do internetu?

A być może antena się buja podczas wiatru?blow87 pisze: Ciekawa sytuacja, bo wczoraj ani razu internet mi się nie rozłączył, dziś już jest większy wiatr i tak trochę się przekonuję że to jednak może być przez pogodę.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Modem kupiłam na allegro i już miał takie oprogramowanie. Wykupiłam pakiet Playa, odpaliłam i to samo. Jutro sprawdzę antenę, chociaż z dołu nie widać żeby się bujała. Antena jest zamocowana na dachu, na rurce, na której jest z drugiej strony antena siatkowa. Kilka metrów od tego biegnie linia elektryczna. I jeszcze jedno - cienki kabelek konwertera jest puszczony przez zamknięte okno http://i50.tinypic.com/1ev2g4.jpg no ale gdyby był uszkodzony to raczej nie byłoby sygnału?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Problem z zasilaniem po USB przy tym routerze to standard (dobry aktywny HUB wskazany na start). Plus też namieszał w oprogramowaniu na stacjach i niektóre karty np. USIM nie mogą się zalogować na stacjach (sam jestem w takiej sytuacji że moja karta iPlus w ogóle nie jest autoryzowana- w LTE, HSPA i w telefonie również, mam mieć wymienioną bezpłatnie na nową a to jest tak zorganizowane to ręce opadają ale na szczęście jest bezpłatne Aero2 to można spokojnie walczyć o swoje prawa). http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=36125YaHooo pisze:No chyba, że i router i komputer ma problemy z dostarczeniem odpowiednio stabilnego zasilania.

jareq
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A antena patrzy na tą linię? Raczej nie powinno mieć to znaczenia, ale kto wie.blow87 pisze:Kilka metrów od tego biegnie linia elektryczna
Tak, wtedy by był problem z sygnałem.blow87 pisze:no ale gdyby był uszkodzony to raczej nie byłoby sygnału?
Dobrze wiedzieć. Na szczęście ja takiego problemu nie miałem nigdyjarek999 pisze: Plus też namieszał w oprogramowaniu na stacjach i niektóre karty np. USIM nie mogą się zalogować na stacjach

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Sprawdzaliśmy antenę... rurka na której jest zamocowana trochę się bujała, sama antena też, usztywniliśmy rurkę, podnieśliśmy wyżej antenę, no i pierwsze 5 minut było ok, potem zaczął się znów przywieszać choć były trochę dłuższe momenty bez zawieszania. Chyba jednak to kwestia tej anteny, przydałoby się zamocować ją do ściany uchwytem, wtedy by się nie ruszała.
Internet szerokopasmowy uczy cierpliwości
Taka antena plus router to już szczyt możliwości, a od drugiej strony puka już tylko Neostrada
Nie mamy tel. i w tym jest problem, kilka lat temu technicy sprawdzali i nie było możliwości podłączenia telefonu, będę znów próbować 
Internet szerokopasmowy uczy cierpliwości

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem jak najbardziej.blow87 pisze:Chyba jednak to kwestia tej anteny, przydałoby się zamocować ją do ściany uchwytem, wtedy by się nie ruszała.
Może bardziej doprecyzuję, że chodzi o internet komórkowy.blow87 pisze:Internet szerokopasmowy uczy cierpliwości
To będzie zdecydowanie najlepsze rozwiązanieblow87 pisze:a od drugiej strony puka już tylko Neostrada

Pozdrawiam YaHooo