Problem z Internetem sieci Era
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z Internetem sieci Era
Witam, jestem tu nowa i prawdę mówiąc kompletnie zielona w sprawach bezprzewodowego Internetu, to też to forum jest tak jakby ostatnią deską ratunku dla mnie.
Otóż, jestem posiadaczką modemu USB Huawei E173 w sieci Era. Mam go już od dawna, doprawdy nie wiem ile dokładnie, jakieś 4 lata mniej więcej. Ogółem to bardzo słaby internet, mieszkam 20 kilometrów od Radomia, prawdę mówiąc nawet telefony tracą zasięg tutaj, ale zakupiłam antenę zewnętrzną i no nie narzekałam za bardzo. Wprawdzie Internet jest tak wolny, że jedną piosenkę pobieram przez około godzinę, filmy oglądać jest mi bardzo ciężko, ale nie było mi to tak koniecznie do szczęścia potrzebne. Niestety, od około 2 tygodni zaczęłam mieć problem. Wygląda na to, że z ową anteną.
Sprawa wygląda tak: Łączę się z Internetem, z podłączoną anteną. Internet śmiga jak nigdy na EDGE, tyle że przez dosłownie kilka sekund. Po chwili zasięg jest 00.00 i pojawia się UMTS Era. I koniec, nic już mi nie pozostaje jak wyłączyć modem i włączyć z powrotem. Sytuacja wygląda inaczej bez anteny, ponieważ gdy nie jest podłączona do modemu, Internet chodzi ale z naprawdę małą, niemal minimalną prędkością.
Pytanie moje brzmi: Czy da się coś z tym zrobić? Gdy idę do salonu Ery (teraz to już raczej T-mobile) to mam wrażenie że ja więcej wiem na ten temat niż obecni tam pracownicy. Gdyż u nich, oczywiście w mieście, ów modem chodzi bezbłędnie. Proszę o pomoc, bo już naprawdę jestem bezsilna.
Otóż, jestem posiadaczką modemu USB Huawei E173 w sieci Era. Mam go już od dawna, doprawdy nie wiem ile dokładnie, jakieś 4 lata mniej więcej. Ogółem to bardzo słaby internet, mieszkam 20 kilometrów od Radomia, prawdę mówiąc nawet telefony tracą zasięg tutaj, ale zakupiłam antenę zewnętrzną i no nie narzekałam za bardzo. Wprawdzie Internet jest tak wolny, że jedną piosenkę pobieram przez około godzinę, filmy oglądać jest mi bardzo ciężko, ale nie było mi to tak koniecznie do szczęścia potrzebne. Niestety, od około 2 tygodni zaczęłam mieć problem. Wygląda na to, że z ową anteną.
Sprawa wygląda tak: Łączę się z Internetem, z podłączoną anteną. Internet śmiga jak nigdy na EDGE, tyle że przez dosłownie kilka sekund. Po chwili zasięg jest 00.00 i pojawia się UMTS Era. I koniec, nic już mi nie pozostaje jak wyłączyć modem i włączyć z powrotem. Sytuacja wygląda inaczej bez anteny, ponieważ gdy nie jest podłączona do modemu, Internet chodzi ale z naprawdę małą, niemal minimalną prędkością.
Pytanie moje brzmi: Czy da się coś z tym zrobić? Gdy idę do salonu Ery (teraz to już raczej T-mobile) to mam wrażenie że ja więcej wiem na ten temat niż obecni tam pracownicy. Gdyż u nich, oczywiście w mieście, ów modem chodzi bezbłędnie. Proszę o pomoc, bo już naprawdę jestem bezsilna.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z Internetem sieci Era
mggabijp z Twojego opisu wynika, że problem pojawia się jeśli modem połączy się w UMTS. Można by próbować dwóch sposobów. Albo kupno porządnej anteny kierunkowej, która pozwoliłaby uzyskać stabilne połączenie po UMTS. Albo wymuszenie w menadżerze połączeń łączenia się tylko z siecią GPRS/EDGE. Tylko kupno anteny nie gwarantuje niczego, a co do wymuszenia EDGE to zależy od tego czego używasz do łączenia się z internetem.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chcesz uzyskać pomoc musisz bliżej określić swoją lokalizację, bez tego trudno coś stwierdzić.
-
Internet Era Blueconnect
Witam mieszkam w Pomiechówku koło Nowego Dworu Mazowieckiego a problem polega na tym że zasięg jest EDGE pełny i internet to tylko 256kb/s bardzo wolno czy jest możliwe uzyskanie UMTS na tym terenie przy użyciu anteny kierunkowej i jaką kupić by mieć pewność i czy to przyśpieszy ten internet
-
- Guru bezprzewodowy
Bts , z którym się łączysz to GSM900 w Brodach. Jeśli chcesz korzystać z UMTS2100 to musisz łączyć się z BTS na terenie N.Dworu. Jeden z nich zweryfikowany (CID 2508 , LAC 45091 przy ul. Generała Thommee 1a (problemem może być las ) i drugi niezweryfikowany przy ul. Modlińskiej 2 .Oba w odległości ok. 5 km. Powinieneś złapać zasięg przy pomocy anteny na 2100 MHz. Na forum polecany jest panel z Cybertecha np. http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html .
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-11-21, 21:34 ]
Poprawa linka na klikalny.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-11-21, 21:34 ]
Poprawa linka na klikalny.
Ostatnio zmieniony 2012-11-21, 21:34 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam ponownie czy taka antena wystarczy jak zmówię z allegro dużo tańsza
http://allegro.pl/antena-11db-wzmacnia- ... 73750.html
lub tą http://www.cybertech.com.pl/p59,antena- ... fme-z.html
http://allegro.pl/antena-11db-wzmacnia- ... 73750.html
lub tą http://www.cybertech.com.pl/p59,antena- ... fme-z.html
Ostatnio zmieniony 2012-12-10, 15:27 przez wutang1981, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Do drapania się po plecach będzie w sam raz.wutang1981 pisze: czy taka antena wystarczy
Nie pomagam na PW!
-
A taka tylko proszę bez złośliwych komentarzy nie znam się na tym
http://www.cybertech.com.pl/p59,antena- ... fme-z.html
http://www.cybertech.com.pl/p59,antena- ... fme-z.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
wutang1981, nie bierz nic do siebie.
Te anteny zwyczajnie w domu nie działają (one są na samochód) i to takie forumowe określenie na anteny tego typu.
Albo drapaczka po plecach lub wieszak na pranie (przy niektórych yagi). 

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ta lepsza http://www.cybertech.com.pl/k18,anteny- ... 00mhz.htmlwutang1981 pisze:A taka tylko proszę bez złośliwych komentarzy nie znam się na tym
http://www.cybertech.com....abel-fme-z.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Andrzejz78, zależy jak daleko do stacji i jak dużo kabla. No i czy w jednej linii nie ma dwóch, trzech stacji bazowych. Za mocna antena też nie jest dobra.
-
antena od modemu będzie do 10 metrów a do nadajnika około 12km
[ Dodano: 2012-12-10, 16:05 ]
kolego sprecyzuj link bo nie wiem którą sugerujesz
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-12-10, 18:04 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
[ Dodano: 2012-12-10, 16:05 ]
Andrzejz78 pisze:Ta lepsza http://www.cybertech.com.pl/k18,anteny- ... 00mhz.html
kolego sprecyzuj link bo nie wiem którą sugerujesz
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-12-10, 18:04 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-12-10, 18:04 przez wutang1981, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To jak tak to lepsza mocniejsza przez straty na kablu.
Koledze zapewne chodzi o antenę 17dBi.
Koledze zapewne chodzi o antenę 17dBi.
-
gdybym ograniczył kabel do 5m to taka mocna już nie jest konieczna jeszcze pytanie czy są dostępne złącza płaskie okienne tak jak do koncentryka a może to też pasuje http://allegro.pl/plaski-kabel-satelita ... 16633.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
wutang1981, nie widziałem czegoś takiego do anten GSM.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zdecydowanie nie pasuje.wutang1981 pisze: a może to też pasuje
Nie pomagam na PW!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Kabel musi być jednolity i nie zgnieciny i nie ma do tego przejściówek okiennychwutang1981 pisze: złącza płaskie okienne tak jak do koncentryka a może to też pasuje
Podałem kilka linków ze względu na długość kabla a poza tym ja.michal, odpowiedział w tej kwestii
-
- Guru bezprzewodowy
Pisałem Ci ,że BTS na 2100MHz znajduje się w Nowym Dworze ok. 5-6 km od Ciebie. Ty piszesz , że masz 12 km. Sprecyzuj dokładnie swoja lokalizację i podaj modem jakiego używasz.Jeśli jest to 12km. to musisz wybrać antenę ze wzmocnieniem 17 dBi. Kabel 5m.tylko w przypadku gdy modem umieszczamy w routerze w pobliżu anteny,( np. na strychu ) a dalej net po WiFi lub LAN. Jeśli nie masz routera to kabel musi być dłuższy , za krótki to na sto procent uwalisz gniazdo w modemie(przewód jest sztywny, gniazda z reguły delikatne), antena będzie nisko . Przejście przez okno to z reguły trzeba zrobić otwór ,nie da się inaczej , chyba że lubisz świeże powietrze.
-
Witam koledzy kupiłem tą antenę co polecaliście z długim kablem link do strony http://www.cybertech.com.pl/p60,antena- ... fme-z.html
ale niestety efekt inny niż oczekiwany. Udało mi się kilka razy połączyć na wyższą prędkość internetu ale niestety BTS to Pomiechówek przynajmiej program który ściągnąłem tak pokazywał a BTS Nowy Dwór Mazowiecki nie wychwyciłem. Używam modemu Huawei E173 dokładna lokalizacja to Pomiechówek ulica Kolejowa montaż anteny na wysokości 5m obecnie wyżej nie możliwe.Pisałem że do BTS jest 12km bo tyle jest drogą Z Pomiechówka do BTS Nowy Dwór Maz. ulica Modlińska.Program który używałem to topnetinfo.Napiszcie co robię nie tak czy w tym przypadku nic się nie da. A może ktoś mi to ustawi polecacie kogoś jak trzeba to zapłacę aby działało tak jak powinno
ale niestety efekt inny niż oczekiwany. Udało mi się kilka razy połączyć na wyższą prędkość internetu ale niestety BTS to Pomiechówek przynajmiej program który ściągnąłem tak pokazywał a BTS Nowy Dwór Mazowiecki nie wychwyciłem. Używam modemu Huawei E173 dokładna lokalizacja to Pomiechówek ulica Kolejowa montaż anteny na wysokości 5m obecnie wyżej nie możliwe.Pisałem że do BTS jest 12km bo tyle jest drogą Z Pomiechówka do BTS Nowy Dwór Maz. ulica Modlińska.Program który używałem to topnetinfo.Napiszcie co robię nie tak czy w tym przypadku nic się nie da. A może ktoś mi to ustawi polecacie kogoś jak trzeba to zapłacę aby działało tak jak powinno
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A możesz to szczególowiej opisać bo można wnioskować że cię do EDGE zrzucawutang1981 pisze:Udało mi się kilka razy połączyć na wyższą prędkość
Napisz co masz zaznaczone w Ustawienia>GPRS\UMTS
-
- Guru bezprzewodowy
Jaki CID pokazuje TNI podczas połączenia. W Pomiechówku nie ma UMTS2100 tylko GSM900 w Brodach.
-
Pokazuje mi cid 28493 oraz drugi 28491 raz prz pięknym słońcu wychwyciłem Pruszków CID 10977 Zawsze zrzucało na EDGE nawet jak połączyło z Pruszkowem cid jak podałem pokazywało EDGE a prędkość 7,2Mb/s a ustawienia to Technologia automat kolejność automat pasmo wybrane GSM 900 oraz W2100 Roaming wyłączone Komutacja CSiPS
-
- Guru bezprzewodowy
Te CID to wymieniony GSM900 w Brodach.W ustawieniach TNI musisz wymusić UMTS2100(W2100) i skierować antenę na BTS w Nowym Dworze Mazowieckim przy ul.Modlińskiej 2.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Musi być zaznaczone tylko WCDMAwutang1981 pisze:automat pasmo wybrane GSM 900 oraz W2100
-
Tylko problem jest tego typu że jak wymuszałem w taki sposób to nie mogłem zatwierdzić ustawień bo wyskakiwał komunikat modem nie obsługuje polecenia a wiem że działa na UMTS bo jak łącze się w Nowym Dworze Maz. To jest UMTS i prędkość 7,2Mb/s
-
- Guru bezprzewodowy
W Ustawieniach GPRS/UMTS zaznacz Technologia" Automat" ,Kolejność" WCDMA,GSM" , Pasmo "Wybrane" i wybierz tylko W2100, zatwierdź . Ja tak stosuję dla ERY na E-173 i działa.
-
Dziękuje za informacje robię to u rodziców jak będę u nich to sprawdzę tak jak mówicie i napiszę czy dało radę pozdrawiam
-
Witam ponownie zarobiłem tak jak pisaliście ale brak efektu UMTS złapałem tylko na kilka chwil pogoda się zmieniła i więcej nie udało się złapać wydaje mi się że tam jest jak by dziura magnetyczna i zasięg nie możliwy do uzyskania. Czy da się jeszcze coś zrobić czy zostałem z anteną i bez dobrego internetu
-
- Guru bezprzewodowy
Próbuj ustawić dokładnie antenę na BTS przy Modlińskiej 2. Pozostaje też możliwość skierowania na ten niezweryfikowany z ul.Generała Thommee 1a.Co pokazywał TNI podczas tego połączenia z UMTS2100.( CID,LAC,siła sygnału). Sprawdź złącze antenowe w modemie, może uszkodzone.
-
Znacie kogoś kto może mi to ustawić bo ja już próbowałem wszystkiego i nic poddaje się.