Dobieranie anteny do aero2 w mojej lokalizacji.
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dobieranie anteny do aero2 w mojej lokalizacji.
Witam jak w Temacie. Jaka antena do modemu Huawei E3131 w mojej lokalizacji zeby mnie znalezc wystaczy wpisac w bts search Mińsk Mazowiecki mieszkam we wsi Cyganka (Lewo i do góry na mapie) chodzi tylko o aero2 

Ostatnio zmieniony 2012-11-11, 09:17 przez st128, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Dobieranie anteny do aero2 w mojej lokalizacji.
W jakiej sieci chcesz się łączyć?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Przydałyby się informacje, jaki poziom sygnału masz bez
anteny. Co do anten to wybór duży nie jest. ATK-10 lub ATK 20 (ze wskazaniem na tą drugą).
anteny. Co do anten to wybór duży nie jest. ATK-10 lub ATK 20 (ze wskazaniem na tą drugą).
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli w PLAY to w Mińsku masz UMTS2100 przy Spółdzielczej 2 i niezweryfikowany w Dębem Wielkim też na tej częstotliwości.Także pozostaje ci zakup anteny na 2100Mhz np:http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html lub http://www.cybertech.com.pl/p20,antena- ... -z.html.Do tego przejściówka http://www.cybertech.com.pl/p20,antena- ... html.Ustaw odpowiedni kierunek i powinno działać.
[ Dodano: 2012-11-11, 09:23 ]
W twojej okolicy nie ma PLAY na UMTS900 także odpada zakup anten na te częstotliwość , więc te ATK-10 i ATK-20 odpadają.
[ Dodano: 2012-11-11, 09:23 ]
W twojej okolicy nie ma PLAY na UMTS900 także odpada zakup anten na te częstotliwość , więc te ATK-10 i ATK-20 odpadają.
-
W tytule napsałem ze chodzi o aero2 w poscie zedytowałem ze w aero2. modem na 900 mhz ( E3131) jest w drodze z allegro do mnie wiec nie wiem jaki sygnał na 900 mhz na 2100 mhz mam 101 dBm 19% w Top net info (panel cybertech 17dBi) w play na kartę jaki i plusie , transfery 2-6 MB roznie pingi 50-90 ns skłaniam sie ku antene ATK-20 cybertecha wywnioskowałem z tego forum ze najlepsza własnie taka bedzie ale wole zapytac osobno w swoim własnym poscie. Własciwie juz mi odpowiedzieliscie ze ATK-20 wiec Lajki poleciały 

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
To najpierw trzeba zobaczyć, jak działa ten modem z kartą Aero2 bez anteny. Kto wie, może nie będzie nawet potrzebna. Propagacja fal radiowych o częstotliwości 900MHz, jest o wiele lepsza, niż 2100 MHz. Ale w razie, gdyby były problemy z zasięgiem, to wspomniana wyżej antena powinna je rozwiązać .
-
W domu zasiegu nie bedzie blachą obite sciany nawet gsm nie łapie mam za to patyk jakich wiele na allegro wiec z nim sprawdze ewemtualnie kupie Antene ATK-20.
-
- Guru bezprzewodowy
Do AERO2 z Mińska masz ok. 8 km gdyby zasięg był słaby to jak najbardziej ATK-20.Napisz jak Ci poszło.
[ Dodano: 2012-11-11, 13:37 ]
Sorry za to zamieszanie z PLAY.
[ Dodano: 2012-11-11, 13:37 ]
Sorry za to zamieszanie z PLAY.
-
Modem przyszedł HUAWEI E3131 hilink z tej aukcji http://allegro.pl/modem-huawei-e3131-us ... 90283.html. Mam problem bo top net info go nie widzi mobile partner takze nie konfiguracja odbywa się poprzez strone konfiguracyjna w przegladarce a tam są same kreski nie ma dBi ani zadnych informacji o nadajniku. da sie cos z tym zrobic ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Hilink to znaczy kłopoty dla osób chcących używać go z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>st128 pisze:HUAWEI E3131 hilink
Nie.st128 pisze:da sie cos z tym zrobic ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Oddaj go jak najszybciej ja tak zrobiłem . Kupiłem za 129 w PLAY już dwie sztuki i śmigają . TNI to podstawa na tym forum , poczytaj o tych z HiLink , po co utrudniać sobie życie i z gwarancja mogą być problemy.
-
ATK-20 juz jest... tyle ze jutro go zamontuje i sprawdze z modem (antena przyszła teraz wieczorem)aero2 działa nawet juz na panelu 17dBm 2100 mhz jutro z atk-20 pewnie bedzie jeszcze lepiej bo to antena na 900
jesli wszytko bedzie ok nie bede wymieniac modemu.

-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli kupiłeś przez net to masz 10 dni na zwrot. Co do tego panelu na 2100 to on raczej nie poprawi zasięgu na 900 , nie ta częstotliwość, porównaj z modemem na zewnątrz domu. Zresztą jutro sprawdzisz na ATK-20.Uważaj tylko na gniazdo anteny zewnętrznej, jeśli będziesz się za dużo bawił w przekładanie anten , kart , modemów etc to możesz je łatwo uwalić , a tego gwarancja nie obejmuje i właściwie jest nie do naprawienia.(przekonałem się na własnej skórze z E353
). A najlepiej zainwestuj w router 3G.(kasę będziesz miał za tego zwróconego HiLinka
).

-
Antena ATK-20 ustawiona
oto wynik mego aero2- http://www.speedtest.net/result/2306972935.png Dziękuje za wszystkie rady.
w TOP NET INFO wynik to -87 dBm 41 % CSQ-13 siła sygnału. CID:61744 ,4-N NE (pn-ws) LAC: 50001. odległosc 6 km od nadajnika. Mam nadzieje ze to są dobre parametry na tą odległosc na 900 mhz. Bardzo fajnie ze modem HiLinkowy da sie przełączyc w tryb działajacy z TNI i ustawic antene dokładnie wedle dBm.

-
- Początkujący użytkownik forum
witam
chciałby dopisać się do tego posta z takim samym pytaniem
moja lokalizacja to 50.962508,22.149768 mieszkanie na parterze według map google nadajnik znajduje sie chyba w dzirzkowicach
modem Modem Huawei E173 - U2 Play
Bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam
moja lokalizacja to 50.962508,22.149768 mieszkanie na parterze według map google nadajnik znajduje sie chyba w dzirzkowicach
Bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
kanos1 jeśli chodzi o Aero2 to nie masz za dużego wyboru. Ja bym polecał po prostu ATK20 z Dipola.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Mapa twierdzi że nadajnik jest w Urzędowie, w Dzierzkowicach, Popkowicach i Olbięcin:kanos1 pisze:witam
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.97776 ... 98043/z/13
Przy czym to jest mapa pozwoleń, aby sprawdzić czy faktycznie tam coś stoi to najlepiej podjechać w te miejsca na rowerze z laptopem w plecaku i sprawdzić.
Po sprawdzeniu będzie wiadomo w którym kierunku celować anteną i wybrać taki kierunek,
aby montaż anteny był łatwy, kabel jak najkrótszy i żeby była bezpośrednia widoczność między anteną i nadajnikiem (brak przeszkód terenowych).
Antena ATK-10 albo ATK-20.
- bubu12
wpisujesz swoją pozycję na http://mapa.btsearch.pl/
zaznaczasz tam jaką masz siec i częstotliwość i ci pokazuje nadajniki wokół ciebie
temat dotyczył aero2 więc masz 4 nadajniki w pobliżu
wpinasz modem do kompa i sprawdzasz zasięg ,jak słaby to przedłużacz USB i modem przymocować na kablu do klamki przy oknie i sprawdzasz
jak dalej słabo to antena taka jak kolega wyżej kupił lub samemu zrobić i na balkon lub na dach ją i skierować w stronę wybranego nadajnika i test ,ale masz blisko kabel USB powinien wystarczyć i modem przy szybie
samemu antenę można zrobić taką >>>
>>> http:/ [ciach]
jak zrobić antenę do dvb-t ,ale do aero2 też będzie ok
tylko musisz sobie obliczyć wymiary tym kalkulatorem >>>
http:/ [ciach]
wpisując 900 MHz
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2012-11-24, 12:22 ]
Usunięcie nieprawidłowych linków.
zaznaczasz tam jaką masz siec i częstotliwość i ci pokazuje nadajniki wokół ciebie
temat dotyczył aero2 więc masz 4 nadajniki w pobliżu
wpinasz modem do kompa i sprawdzasz zasięg ,jak słaby to przedłużacz USB i modem przymocować na kablu do klamki przy oknie i sprawdzasz
jak dalej słabo to antena taka jak kolega wyżej kupił lub samemu zrobić i na balkon lub na dach ją i skierować w stronę wybranego nadajnika i test ,ale masz blisko kabel USB powinien wystarczyć i modem przy szybie
samemu antenę można zrobić taką >>>
>>> http:/ [ciach]
jak zrobić antenę do dvb-t ,ale do aero2 też będzie ok
tylko musisz sobie obliczyć wymiary tym kalkulatorem >>>
http:/ [ciach]
wpisując 900 MHz
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2012-11-24, 12:22 ]
Usunięcie nieprawidłowych linków.
Ostatnio zmieniony 2012-11-24, 12:22 przez bubu12, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To tylko pozwolenia, żaden z nich nie musi działać.bubu12 pisze:zaznaczasz tam jaką masz siec i częstotliwość i ci pokazuje nadajniki wokół ciebie
Głupi pomysł, szczególnie jeśli ktoś ma metalowe klamki.bubu12 pisze:wpinasz modem do kompa i sprawdzasz zasięg ,jak słaby to przedłużacz USB i modem przymocować na kablu do klamki przy oknie i sprawdzasz
Nie będzie, bo symetryzator trzeba zrobić inny. Na szczęście nawet linków nie potrafisz wkleić.bubu12 pisze:jak zrobić antenę do dvb-t ,ale do aero2 też będzie ok
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli już, to po zaznaczeniu Filtr danych źródłowych --> Lokalizacje z bazy BTSearch.bubu12 pisze:wpisujesz swoją pozycję na http://mapa.btsearch.pl/
Wtedy na mapie pozostaną tylko zweryfikowane i działające nadajniki z numerami CID.
Nie znaczy to, że jakieś inne nie działają, tylko nie zostały jeszcze wprowadzone do bazy jako zweryfikowane.
Akurat w tym przypadku wszystkie zaznaczone nadajniki pracują (a przynajmniej powinny).
- bubu12
@krystianb
-ale by miał punkt zaczepienia w którym kierunku szukać sygnału ,ty raczej na to byś nie wpadł
-nie głupi ,bo ja tak mam i działa bdb. - ty po prostu nie umiałbyś tego zrobić prawidłowo
-linki potrafię wklejać ,tylko ty ich nie potrafisz otworzyć ,a to zmienia postać twoich zaczepek które nic nie wnoszą do tematu żeby komuś pomóc ... bez odbioru ,dobranoc
-ale by miał punkt zaczepienia w którym kierunku szukać sygnału ,ty raczej na to byś nie wpadł
-nie głupi ,bo ja tak mam i działa bdb. - ty po prostu nie umiałbyś tego zrobić prawidłowo
-linki potrafię wklejać ,tylko ty ich nie potrafisz otworzyć ,a to zmienia postać twoich zaczepek które nic nie wnoszą do tematu żeby komuś pomóc ... bez odbioru ,dobranoc
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak działają, to popraw swojego posta. Linki były niedbale przeklejone z innego forum, mam na to dowody.bubu12 pisze:-linki potrafię wklejać ,tylko ty ich nie potrafisz otworzyć ,a to zmienia postać twoich zaczepek które nic nie wnoszą do tematu żeby komuś pomóc ... bez odbioru ,dobranoc
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!