Czy można wykluczyć BTS?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
immortal_87
Początkujący użytkownik forum

Czy można wykluczyć BTS?

Post autor: immortal_87 »

Witam,

moja sprawa spędza mi sen z powiek, a stopień mojego wkurzenia sięga kosmosu. Może pokuszę się o małe wprowadzenie do sytuacji, a potem przejdę do pytań do Was / porad.

Sytuacja (kopia ze zgłoszenia sprawy do Play24

Model urządzenia: Play online / Huawei e3131
Data lub okres występowania problemu: od września
Problem: drastyczny spadek transferu (prędkości)

Szczegółowy opis: Witam,

od mniej więcej lipca mam u Państwa mobilny internet. Przez pierwsze miesiące bardzo sobie go chwaliłem, ponieważ zarówno zasięg jak i prędkość była satysfakcjonujące (nawet do 4Mb/s).
Problem zaczął się mniej więcej od września, prędkość znacznie spadła z dnia na dzień. Myślałem, że jest to kwestia mojego transferu, ale miałem jeszcze spory zapas, rozlokowanie BTS się nie zmieniło, urządzenie działa poprawnie.

Pytanie do Państwa czy wszystkie cztery nadajniki w moim pobliżu mają problemy techniczne, przez co prędkość mojego transferu spadła? Podaje moją lokalizację względem nadajników:

http://imageshack.us/photo/my-images/560/43036040.png/

Na dowód spadku prędkości podaję również przykład zmierzonej "szybkości transferu" a ping w tym przypadku to już jakaś żenada !!!

http://imageshack.us/photo/my-images/833/66007951.png/

Częstym zjawiskiem jest również, że w chwili wybicia godziny 00:00 transfer nagle przyśpiesza i wraca do ludzkich prędkości 1- 1,5 Mb/s.

Odpowiedź od Play:

"W odpowiedzi informuję, że przeprowadzona analiza warunków i jakość połączenia internetowego wykazała, że lokalna stacja bazowa jest przeciążona, co powoduje znaczenie obniżenie rzeczywistej prędkości transmisji danych, szczególnie w godzinach szczytowych (w godzinach popołudniowych i wieczornych). W godzinach nocnych tranfer wraca do normy ze względu na mniejszą liczbę użytkowników."

W dalszej części obniżono mój abonament z 59,90 do 30,00 PLN miesięcznie na okres 3 okresów rozliczeniowych. Niby bardzo fajnie, doceniam, ale nie rozwiązuje to mojego problemu, ponieważ w obecnej formie jakakolwiek działalność poprzez internet sprawia, że wyrywam sobie włosy z głowy. Dodatkowo zadzwonił do mnie Pan z obsługi technicznej i powiedział, żebym nie liczył na poprawę prędkości / transferu, tylko żebym "poszukał w domu" miejsca gdzie złapię inny sygnał innego nadajniki (a ja mieszkam w kawalerce 35m2 i już wszystkie miejscówki obczaiłem i nic). Natomiast nie widział jak mam sprawdzić z którego BTS korzystam, ew. jak się "przelogować" no i czy można wykluczyć jakiś BTS z połączeń. I tutaj pytania do Was:

1. Czy można wykluczyć BTS z "logowania" do nadajniki / korzystania z jego sygnału? Jeśli to możliwe, jak to zrobić?

2. Czy antena wzmacniająca sygnał mogłaby pomóc, np. ALLEGRO

3. Czy mam jeszcze jakieś inne opcje?

Z góry dzięki za odpowiedź
Michał
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Czy można wykluczyć BTS?

Post autor: matek451 »

W twoim przypadku musisz rozpocząć od identyfikacji BTS-a , z którym się łączysz , a który jest przeciążony. Zrobisz za pomocą TNI. Problemem może być to , że UMTS2100 w twojej okolicy są niezweryfikowane. Gdybyś ustalił , który to BTS to kolejnym krokiem jest antena kierunkowa UMTS2100 i wymuszenie połączenia z BTS na innych kierunkach. Ta "antenka " z Alle to wieszak na chorągiewkę i nic nie da , szkoda kasy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Czy można wykluczyć BTS?

Post autor: YaHooo »

To ja jeszcze nieco dopowiem.
immortal_87 pisze: 1. Czy można wykluczyć BTS z "logowania" do nadajniki / korzystania z jego sygnału? Jeśli to możliwe, jak to zrobić?
Programowo nie da się tego zrobić. Potrzeba do tego anteny kierunkowej o której wspomina kolega matek451.
immortal_87 pisze: 2. Czy antena wzmacniająca sygnał mogłaby pomóc, np. ALLEGRO
Tak, o ile stacje nie leżą za blisko siebie. No i polecamy anteny kierunkowe, na wybrane pasmo.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ