Problem HUAWEI E5 (5830)- nie pokazuje sieci

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pr24
Początkujący użytkownik forum

Problem HUAWEI E5 (5830)- nie pokazuje sieci

Post autor: pr24 »

Witam

Zakupiłem modem Huawei E5 (E5830) od kumpla - blueconnect (modem ma 2 lata)- jeśli włoże karte sim z Tmobile to działa normalnie.
CHciałem użyć karte PLAY i jest brak SIECI PLAY (brak usługi).
W urządzeniu jest wersja oprogramowania 946.11.147.04.308sp3 wersja sprzętu modemu WLC1GCJU.
Próbowałem też czy modem posiada simlocka programem DC-UNLOCKER - i na dole był napis SIMLOCK - unlocked.

1. Jak zrobić zeby był sygnał ?
2.Czy mozna zmienic na nowszy SOFT i jak to zrobić ?
3. Ustawienia w tym sofcie były stare tzn. Nie miałem możliwości wpisania APN tylko inne komunikaty jak zrobić zeby było dobrze.

Bardzo prosze o pomoc.
Pozdr.
Piotr
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Problem HUAWEI E5 (5830)- nie pokazuje sieci

Post autor: kedzi »

pr24 pisze:1. Jak zrobić zeby był sygnał ?
A pewny jesteś, że w ogóle jesteś w zasięgu Play Online ?
pr24 pisze:2.Czy mozna zmienic na nowszy SOFT i jak to zrobić ?
Skorzystaj z TNI http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557 aby spróbować się połączyć i sprawdź parametry połączenia i co Ci za błędy wyskakują. Na pewno w ten sposób będzie najłatwiej. Wątpię, żeby to była wina softu.
pr24 pisze:3. Ustawienia w tym sofcie były stare tzn. Nie miałem możliwości wpisania APN tylko inne komunikaty jak zrobić zeby było dobrze.
Punkt powyżej. Połącz się za pomocą TopNetInfo, ale najpierw ustaw także i apny. Będziesz mógł wybrać, więc ominie Cię ręczne wpisywanie.
pr24
Początkujący użytkownik forum

Re: Problem HUAWEI E5 (5830)- nie pokazuje sieci

Post autor: pr24 »

Witam

NIe chce mi widziac modemu w topnetinfo.
Jeśli włoże karte z Tmobile to od razu mifi działa prawidłowo.

Jeśli dam od Play to cisza brak SYGNAŁU z Nadajnika.
Próbowałem programem Qmat wyciągnąć kod ale jak klikam w LETSgo to program sie wysypuje.
ODPOWIEDZ