Wybor anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dudolek
Początkujący użytkownik forum

Wybor anteny

Post autor: Dudolek »

Witam. Mam internet w Cyfrowym Polsacie z modemem MF669. Mieszkam w miejscowosci Wielbark w wojewodztwie Warminsko-Mazurskim. Problem polega na tym ze mam bardzo slaby zasieg. Jestem w zasiegu HSPA+ i UMTS lecz poziom sygnalu z antena o mocy 3dbi wynosi tylko -98dbm. Chcialbym wiedziec jaka antene bylaby dla mnie najlepsza. Najblizsza stacja jest w miejscowosci Chorzele o okolo 18-20km.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Wybor anteny

Post autor: YaHooo »

Dudolek trochę daleko ta stacja. Ale jeśli chodzi o antenę to musisz się dowiedzieć na jakiej częstotliwości działa ta stacja. Na 900MHz to po prostu ATK20, a na 2100MHz, to panel z Bestpartnera.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Dudolek

W Chorzelach są 2 przekaźniki. Jeden to Mobyland>LTE1800, a drugi to Aero 2>UMTS900. Jeśli dobrze rozumiem lepsza będzie antena ATK20?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Dudolek to zależy do której stacji chcesz się logować. Czy wolisz mieć LTE, czy HSDPA. Ale z takiej odległości moim zdaniem to LTE możesz zapomnieć. Dlatego bym wziął o taką antenę http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7025.htm Oczywiście u nich możesz kupić od razu z wtykiem FME i kablem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Dudolek

Wielkie dzięki :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Dudolek pisze:Wielkie dzięki :ok:
Nie ma za co :ok:

Tylko mała informacja. U nas panuje taka mała zasada. Otóż w danym temacie dla jednego użytkownika dajemy max 2 punkt pomógł. Dlatego usuwam zbędny punkt ;)
ODPOWIEDZ