Linksys WRT120N problemy z wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
El_Gringo
Początkujący użytkownik forum

Linksys WRT120N problemy z wifi

Post autor: El_Gringo »

Witam,
Z routerem tym zawsze miałem jakieś problemy, ale zawsze też jak nie reset to aktualizacja firmware wystarczały. Tym razem nic to nie dało.

Router ma 3lata, podłączony do niego jest 1 komputer po kablu i 2 laptopy po wifi. Nadawanie ustawione na pustym kanale 13. Pingi zawsze wahały się od 1< do 3ms.

Od 2 dni na 1 laptopie router po prostu przestaje nagle odpowiadać. Sytuacja wygląda tak że pingowany ładnie odpowiada, a nagle zaczynają lecieć same 'time outy' choć windows pokazuje, że połączenie jest, tylko brak dostępu do internetu. Po odłączeniu się i podłączeniu do sieci na laptopie znów wszystko wraca do normy (Czasem też kiedy w takiej sytuacji odłączam się od niego, sieć znika z listy dostępnych i wtedy już muszę resetować skrzyneczkę). Sytuacja się powtarza co 1min-1h. Dodatkowo bardzo spadła jakość połączenia- pojawiły się utraty pakietów i kosmiczne skoki pingu.

Sprawdzałem to na komputerze podłączonym do kabla i problemów żadnych nie było. Co dziwniejsze na drugim laptopie problem ten też nie występuje.

Ping na laptopie z problemem między przerwami

Kod: Zaznacz cały

Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
    Pakiety: Wysłane = 3315, Odebrane = 3312, Utracone = 3
             (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 0 ms, Maksimum = 2802 ms, Czas średni = 7 ms
I w tym samym czasie na tym drugim

Kod: Zaznacz cały

Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
    Pakiety: Wysłane = 9073, Odebrane = 9073, Utracone = 0
            (0% straty),
Szacunkowy czas bˆłądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 0 ms, Maksimum = 280 ms, Czas średni = 1 ms
I teraz pytanie co może być przyczyną takiej sytuacji? Uszkodzony router do wymiany czy może coś innego?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Linksys WRT120N problemy z wifi

Post autor: wojteks »

Na początek wyłącz "N" w routerze, sprawdź na innych kanałach.
Nie pomagam na PW!
El_Gringo
Początkujący użytkownik forum

Re: Linksys WRT120N problemy z wifi

Post autor: El_Gringo »

Zmiana kanałów nic nie dawała. Sprawdziłem inSSIDerem i w okolicy nie pojawiło się też żadne nowe urządzenie o jakimś wyraźnie mocnym sygnale, który mógłby wpływać na mój router.

Jako że problem występuje tylko na 1 laptopie podejrzewałem kartę sieciową. Ale pożyczyłem dziś od kolegi router D-Linka i po zmianie wszystkie problemy zniknęły. Więc to wina routera nie laptopa.

A wyłączanie N też chyba nic by nie zmieniło, bo ostatnie 3 lata działało.
ODPOWIEDZ