Witam. Mam problem ze swoim połączeniem w sieci PLAY a mianowicie modem ZTE MF631 co paręnaście sekund przełącza się na inny nadajnik. Będąc na zewnątrz topnetinfo wyświetla CID nagle bd/bd i za chwile połączenie wraca z innym CID.
1- Do najbliższego nadajnika jest jakieś 4 km (raczej zwykłe domki i pola) który znajduje się na obrzeżu miasta, według mapy nadaje on UMTS900 i 2100 z tego miejsca.
2- Drugi nadajnik znajduje się praktycznie za poprzednim prawie w linii prostej tyle, że w centrum do którego będzie z 6,5 km, także 900/2100
3- Trzeci nadajnik to samo co 2 tyle, że jeszcze dalej z jakieś 7,5 km (tu już sygnał leci z drugiej strony przez całe miasto) 900/2100
Jest jeszcze nadajnik w inną stronę w innej miejscowości gdzieś w odległości 10km
Także z mojej lokalizacji wszystkie nadajniki oprócz ostatniego stoją w rzędzie jeden za drugim.
Topnetinfo zauważyłem łączy się z 4 różnymi nadajnikami z tego jeden miał inny LAC.
Zasięg od -93dBm (32%) do -101dBm (19%)
Teraz pytanie, czy idzie zablokować tą czynność aby nie zrywało połączenia i trzymało łączność z jednym nadajnikiem ?
W najbliższym czasie planuję zakup anteny, ponieważ w domu zasięgu już nie ma w ogóle co uniemożliwia korzystanie z modemu przy laptopie, a może antena coś pomoże ?. Na razie działam na zasadzie telefonu z hot spot wifi przyłożonego do okna skierowanego na owe nadajniki.
Byłbym wdzięczny za odpowiedź co można zaradzić na ten problem.
Ciągłe przełączanie się między BTSami
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Ciągłe przełączanie się między BTSami
Spróbuj w TNI w Ustawienia-GPRS/UMTS wpisać którąś nośną:
10836
10812
10787
To pozwoli ograniczyć ilość dostępnych nadajników
10836
10812
10787
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Powinna pomóc jeśli stacje nie są za bardzo blisko siebie. Oraz są w różnych kierunkach od Ciebie.magik44 pisze:W najbliższym czasie planuję zakup anteny, ponieważ w domu zasięgu już nie ma w ogóle co uniemożliwia korzystanie z modemu przy laptopie, a może antena coś pomoże ?.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Gdzie mogę to wpisać ? w tej zakładce mam tylko do wyboru technologie jaką ma wymuszać.Andrzejz78 pisze:Spróbuj w TNI w Ustawienia-GPRS/UMTS wpisać którąś nośną:
10836
10812
10787
Co do anteny jaka byłaby najlepsza ? Panel jest kierunkowy co domyślam się ograniczyło by przełączanie się na inny nadajnik po ustawieniu jej na jeden konkretny ? tyle, że widzę są to anteny na 2100 Mhz więc 900 odpada. Idzie sprawdzić czy modem/tel aktualnie jest połączony z 2100 czy 900 ? jest taka możliwość, że po zakupie tej anteny np. internet będzie chodził wolno bo bez niej działał na 900 a częstotliwość 2100 jest bardziej obciążona ?
Docelowo planuję podłączenie routera 3g jeśli ma to jakieś znaczenie.
Na tel ściągnąłem netmonitor (fajny program bo w porównaniu z top netinfo pokazuje od razu nazwę ulicy na której jest nadajnik) po przejechaniu przez miasto wyświetliło mi co najmniej z 3 nadajniki z którymi był połączony których nie ma na mapie btsearch, mapa nie uzupełniona czy program coś nie działa właściwie ?