po przeczytaniu wszystkich za i przeciw na forum poszedlem do salonu Orange i zakupilem usluge internet premium wraz z modemem option globetrotter 3g/edge, wnikliwie przestudiowalem pare tematow zrobilem upgrade do softu 3.17 z HSDPA, wgralem najnowsze sterowniki od blueconnecta i blueconnectowy MM uzbroilem sie w antene i ruszylem na miasto w poszukiwaniu HSDPA niestety jak na razie efekt jest zaden, bylem pod budynkiem centrali orange na kasprzaka, bylem pod palacem kultury, objechalem cale centrum z wlaczonym polaczeniem i nic ciagle sie pali PS i jest tylko UMTS, ikona na pasku pokazuje 1,8 Mbit czyli chyba upgrade przeprowadzilem prawidlowo. Chcialbym wiec potwierdzic czy ktos rzeczywiscie uzyskal w wawie zasieg hsdpa a jezeli tak to gdzie konkretnie, jaki ma abonament, jaki modem.
Przy okazji tych testow doszedlem tez do wnioskow ze korzystanie z umts w czasie podrozy autem nawet z antena zewnetrzna i w tak duzym i dobrze pokrytym miescie jak wawa mija sie z celem bowiem handovery pomiedzy kolejnymi bts sa tak glupio rozwiazane ze jadac 80 km/h praktycznie mamy transfer 0 kb bo modem jedyne co robi to wkolko handovery a to trwa i jak zauwazylem zanim zacznie sie ponowna transmisja to przez 5-6 sek modem cos rzezbi z btsem a transfer stoi ...przy egdu dziala to troche lepiej jednak uzyskanie max predkosci jest w moim przekonaniu niemozliwe ... i smieszny jest tez motyw przelaczania sie na gprs powyzej 160 km/h przy dluzszej jezdzie choc wiem ze to wynika pewnie z ograniczen sieci i pasma przenoszenia danych. Kumpel prowadzac samochod niezle sie ze mnie ubawil gdy co chwile krzyczalem zwolnij bo mi transfer spada

Pozdrawiam,
Paweł