LTE Plus

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ryuuuz
Użytkownik forum

LTE Plus

Post autor: Ryuuuz »

Witam wszystkich.

Zastanawiam się nad ofertą plusa LTE w pakiecie za 59zł, 17GB bodajże. Jednak, na forum wyczytałem, że ktoś się skarżył, że Plus może blokować porty UDP? Nie ukrywam, że moim głównym celem są gry w tym wypadku, gdyż internet akademicki nie pozwala mi na granie w nic, nie tylko przez same wysokie pingi i tracenie połączenia ale również z powodu zablokowanych portów. Nie mam zamiaru z każdą grą (o ile porty są dostępne ) latać i prosić się do admina o odblokowanie portów :)

W regulaminie nie zauważyłem niestety nic takiego, żadnej wzmianki o portach, a jeżeli mam płacić to za coś, co działa w pełni (czyli w tym wypadku dostęp do wszystkich gier).

Jeszcze jedno pytanie, odnośnie modemu, bo nie będę zaśmiecał forum i zakładał oddzielnego tematu. Mianowicie, czy dopłacenie do modemu Huawei E3276 LTE 49zł + tą antenę to dobra inwestycja? Czy któryś ZTE wystarczy ? Oczywiście zależy mi na jak najlepszej prędkości oraz niskim pingu. (również wiem, że zależy to od innych czynników, tutaj akurat pytam o ten, który jest zależny od modemu)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: LTE Plus

Post autor: wojteks »

Ryuuuz pisze: że moim głównym celem są gry w tym wypadku,
W LTE porty są zablokowane na ruch inicjowany z internetu i nie ma możliwości wykupienia zewnętrznego IP (zmiennego czy stałego) na obecną chwilę. IP zewnętrzne możesz dokupić ale będzie działało tylko na 2G/3G.
Nie pomagam na PW!
Ryuuuz
Użytkownik forum

Jednym słowem net dla mnie odpada. Ktoś się orientuje jak to działa w Playu?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Ryuuuz pisze:Ktoś się orientuje jak to działa w Playu?
Tak samo.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Ryuuuz pisze: jak to działa w Playu?
W Playu nie ma LTE i nie ma publicznego IP.
Nie pomagam na PW!
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

Ryuuuz pisze:Jednym słowem net dla mnie odpada. Ktoś się orientuje jak to działa w Playu?
Ale przecież można na tym grać, najwyżej serwera nie postawisz.
W CoD BO2 pokazuje NAT - średni.
Pingi OK.
Ryuuuz
Użytkownik forum

Czyli jedynym problemem jest to, że nie będę mógł postawić servera, tak ? Nie wiem dokładnie jak działają te protokoły, ale czy UDP nie jest odpowiedzialny za ruch przychodzący? Jeżeli tak, to już UDP niektóre gry wymagają niestety.

Sorki jezeli są jakieś błędy, z tel pisze.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze:W LTE porty są zablokowane na ruch inicjowany z internetu i nie ma możliwości wykupienia zewnętrznego IP (zmiennego czy stałego) na obecną chwilę.
Jednak nie wydaje mi się, aby to miało znaczenie do gier online. No chyba, że chce się postawić serwer. Ja na iPlusie w HSDPA grałem w gry online bez żadnego problemu. A nie mam wykupionego w pełni routowalnego IP. Mam te standardowe.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Ryuuuz
Użytkownik forum

Dziękuję za odpowiedzi Panowie.

Teraz tylko bym prosił żebyście mi doradzili ten router, bo ciemny w tych sprawach jestem. Rozważałem również opcję kupienia routera na allegro, a umowę wziąć na czas nieokreślony, ale nie wiem czy będę miał wolne aż tyle kasy w jednym momencie.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

YaHooo pisze:Jednak nie wydaje mi się, aby to miało znaczenie do gier online. No chyba, że chce się postawić serwer.
Oczywiście, ba nawet nie tylko gry ale np. Skype,SIP..., działają jednak lepiej niż u lokalnych ISP gdzie nie mamy publicznego IP i jesteśmy schowani za NAT-em. :ok:
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze:np. Skype,SIP..., działają jednak lepiej niż u lokalnych ISP gdzie nie mamy publicznego IP i jesteśmy schowani za NAT-em. :ok:
Akurat w swoim stałym łączy mam pełne zewnętrzne IP, więc nie mam porównania. Ale naprawdę Skype ma problemy za NAT'em?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Na Plus na publicznym i standardowytm IP (NAT) da się grać bez problemu.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Ryuuuz
Użytkownik forum

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi.

Prosiłbym tylko jeszcze o podpowiedz czy warto brać modem w tym pakiecie? Mimo wszystko wolałbym wziąć ofertę na 12mcy z obecna zmianą ofert, a oddzielnie modem to troszkę Droga sprawa. No i czy brać do tego ta antenę.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ryuuuz pisze:oddzielnie modem to troszkę Droga sprawa.
Ja staram się zawsze brać sprzęt oddzielnie. Chyba, że jest tylko dostępny u operatora. Wtedy raczej się dostaje jakieś zniżki które to potrafią być wyższe w ogólnym rozrachunku niż koszt modemu na wolnym rynku.
Ryuuuz pisze:No i czy brać do tego ta antenę.
To zależy od tego jaki masz zasięg.
Ryuuuz
Użytkownik forum

Kolega był ostatnio i tak tylko zerknąłem, że miał tutaj prędkość 3mb, oczywiście nie latałem po pokoju i nie sprawdzałem dokładnie. Teoretycznie niedaleko mam do nadajnika, góra z 1km, ale mieszkam w wysokim akademiku i po drugiej stronie od nadajnika, więc z tym może być problem właśnie. No nic, zastanowię się co robić z tym modemem, szczerze mówiąc to ciężka decyzja. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ale jeśli już brać antenę to porządną kierunkową ;) A nie dookólną z salonu.
Ryuuuz
Użytkownik forum

Mógłbyś mnie naprowadzić jakoś co wybrać? Ponieważ widzę, że rozstrzał cenowy jest mocny, a sam nie mam pojęcia co mógłbym kupić do takiego modemu.

Wiem, jestem kompletnym laikiem ,ale człowiek uczy się całe życie.

Pozdrawiam
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

YaHooo pisze:Ale naprawdę Skype ma problemy za NAT'em?
Oj niestety ma, przekonałem się nie dawno próbując skorzystać z takiego połączenia u wiodącego dostawcy kablowego w Łodzi (pojedynczy NAT-połączenie modemu skonfigurowane na komputerze). Z własnego doświadczenia korzystania z oferty ISP gdzie adres miałem za NAT (IP-kosztował wówczas 10zł m-c i nie miałem takiej wiedzy i doświadczenia, od 2006r korzystam z rodziną intensywnie z VoIP do połączeń międzynarodowych prawie za free-wcześniej 1,5zł/min przy naliczaniu minutowym-rachunki w setkach złotych). Jeżeli miałem problem z dostępem, logowaniem się urządzeń to szukałem porad na serwerach dostawców VoIP-stun serwer,bla, bla ... węża były zawsze problemy. Teraz na co dzień mam konfrontacyjne porównanie (ten sam sprzęt, operatorzy VoIP) gdy przekraczam limit na iPlus i internet mam blokowany. Podłączam modem z BDI do routera i mimo tego że co godzinę restart połączenia i adresu IP, wszystko działa tj. jeden zewnętrzny adres IP pod którym tylko osoba korzystająca z sieci jest dostępna, może być kilka jak mamy router(wówczas nasz router robi NAT) ale to nie jest NAT. :)
jareq
Gasol
Stały użytkownik forum

Post autor: Gasol »

Ale Skype to nie klasyczny VoiP z SIPem i RDP, a komunikacja odbywa się po HTML, o ile pamiętam. Także jeśli działa Web, to i Skype powinien.

Natomiast zgodzę się, że z VoIPem mogą być kłopoty w przypadku NATa - to był standardowy problem w Asterisku parę lat temu (bardzo dawno tym się nie zajmowałem, bo moja bramka VoIP działa od początku i z NATem i bez:-) )
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ryuuuz pisze:sam nie mam pojęcia co mógłbym kupić do takiego modemu.
Może na początek powiedz nam jaka Cię technologia i na jakiej częstotliwości interesuje?
jarek999 pisze:Oj niestety ma, przekonałem się nie dawno próbując skorzystać z takiego połączenia u wiodącego dostawcy kablowego w Łodzi
To rzeczywiście lipa jak nic...
Ryuuuz
Użytkownik forum

Może na początek powiedz nam jaka Cię technologia i na jakiej częstotliwości interesuje?
Technologia LTE? Z tego co wiem chyba oferuje najniższe pingi i najlepsze prędkości. A z tego co do tej pory czytałem, jest ona oferowana na 1800MHz?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ryuuuz pisze:Technologia LTE?
Jak najbardziej masz rację. Osobiście bym brał coś takiego http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=39
Ryuuuz
Użytkownik forum

A jest coś dobrego do 100 ? Czy jednak trzeba wydać takie pieniądze żeby ten internet chodził poprawnie? Poza tym, czy przy takiej antenie ma znaczenie czy wezmę modem Huawei E3276 czy może coś tańszego ? (Jeżeli wgle jest jakiś tańszy modem, który obsługuje LTE?)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zakupem anteny będziesz się martwił po wzięciu internetu z Plusa lub Cyfrowego Polsatu. Możliwe, że będzie ona niepotrzebna. Chcesz korzystać z LTE w Łodzi, na którym Osiedlu Akademickim ?. Warto sprawdzić jak z zasięgiem korzystając z mapki BTSearch. Podstawą są jednak testy . Można brać u dostawców internet na próbę. Co do modemu to E3276 jest najnowszy i obsługuje 150Mb/s, z innych obsługujących LTE 100Mb/s : ZTE MF 821 i najstarszy Huawei E-398( trudny do dostania w CP i Plusie). Na wolnym rynku najtańszy ZTE za około 250 zł. Tak więc weź internet LTE na próbę z którymś z tych modemów, sprawdź zasięg ,prędkości, pingi i stabilność. Potem dokonasz wyboru czy pozostawiasz modem , czy bierzesz tylko USIM, a modem kupujesz własny i usługa na 12 m-cy. Podejmiesz decyzję co do anteny.
Ryuuuz
Użytkownik forum

Z tego co patrzyłem na mapce to bts jest blisko (mieszkam na Lumumby, a bts w pobliżu Ronda Solidarności) jednak patrząc na zasięg LTE z mapki to jest raczej słabo. Teraz pytanie. Gdybym brał ofertę z Plusa przez internet to miałbym 2GB gratis do tego pakietu, który chce wziąć. Dajmy na to zapłaciłbym za modem. Potem jak chce zrezygnować to muszę to odesłać na jakiś tam adres, a oni zwracają mi kasę. Opłata aktywacyjna (19zł?) jest płatna po pierwszym okresie aktywacyjnym? Czy z automatu do kuriera i nie jest ona zwracana? Bo z tego co widzę w regulaminie jest zwracane tylko za modem/ew. antenę.
matek451
Guru bezprzewodowy

Zasięg LTE na terenie Lumumbowa jest, w okolicy kilka pozwoleń na BTS-y LTE (najbliższy Matejki 9)- nie wiadomo , który działa. Jeśli chcesz brać z Plusa to weź na testy z CP, możesz udać się do APS-CP w M-1 przy ul. Brzezińskiej i wziąć na 7-dniowe testy. Sprawdzisz i oddasz w tym samym APS-ie, nie zapłacisz za przesyłkę i dowiesz sie wszystko o płatności za ten okres. . Jak będzie działał to bierz przez internet w PLUSIE. Regulamin promocji w CP masz tu http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/i ... 122012.pdf
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ryuuuz pisze:A jest coś dobrego do 100 ?
Ja osobiście nie widziałem anteny panelowej na LTE za takie pieniądze.
Ryuuuz pisze:Poza tym, czy przy takiej antenie ma znaczenie czy wezmę modem Huawei E3276 czy może coś tańszego ? (Jeżeli wgle jest jakiś tańszy modem, który obsługuje LTE?)
Nie ma znaczenia. O ile masz konektor do modemu. Antena zadziała z każdym modemem.
Ryuuuz pisze:Z tego co patrzyłem na mapce to bts jest blisko
Ale patrzyłeś na mapkę pozwoleń, czy działających stacji?
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli chodzi o Łódź to wszystkie BTS-y LTE widnieja na mapie pozwoleń, brak jakiegokolwiek zweryfikowanego. Pozostaje jedynie testować biorąc na próbę i ewentualnie mapki zasięgu z Plusa i CP.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

matek451 no to nieco lipa. Trzeba samemu zbadać gdzie są stacje.
Ryuuuz
Użytkownik forum

Witam.

Dzisiaj byłem w CP i wziąłem do testowania ten modem z netem (Huawei E3276). Teraz mam parę pytań.

1. Jaki program ogarnąć abym mógł sprawdzić na którym BTSie jestem podłączony ? Z tego co czytałem to Top Net Info ma takie możliwości, ale nie mam pojęcia jak go skonfigurować, zacinam się w momencie, gdzie muszę wybrać modem, a próbując wysunąć pasek, po prostu nie mogę wybrać nic, puste pole.

2. Aplikacja CP pokazuje zasięg LTE w granicach 0-1 kreski, czasami 2. Pingi 46-58 MS, prędkość 7-16MB/s. Mianowicie, czy antena, którą podał wyżej kolega ( http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=39 ) polepszy te osiągi, kiedy mieszkam po drugiej stronie akademika od teoretycznie najbliższego BTSu? Nie będzie możliwości jej montażu bezpośrednio na czysto w stronę nadajnika.

3. Kiedy osiągam takie prędkości i pingi to jest sens brać ten akurat modem ? Czy mogę zakupić sobie oddzielnie inny modem z LTE (do 100MB/s) i będzie działać w takich warunkach tak samo?

Póki co tyle mi się nasunęło. Jutro rano znowu przetestuję prędkości i updatne post.

Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-01-22, 18:59 ]
Poprawa linka na klikalnego.
Ostatnio zmieniony 2013-01-22, 18:59 przez Ryuuuz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ