AERO2 + E173u2 + Win7
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
AERO2 + E173u2 + Win7
Witam, mam problem ponieważ kupiłem nowego laptopa z win7, na starym komputerze, także na win7 wszystko działało poprawnie. Natomiast tutaj aero2 niby się łączy, ale działa strasznie wolno, a dioda na modemie ma kolor niebieski, ale taki "słabszy", wcześniej jak internet się połączył to to był taki jaskrawy niebieski... pingi rzędu 2000, transfer 0,05mb...
moje ustawienia GPRS/UMTS
Technologia: WCDMA
Kolejność: Automat
Pasmo W900 i W2100
Roaming włączony
Komutacja: CS i PS
Ma ktoś jakiś pomysł o co może chodzić?
z góry dzięki za odpowiedź
moje ustawienia GPRS/UMTS
Technologia: WCDMA
Kolejność: Automat
Pasmo W900 i W2100
Roaming włączony
Komutacja: CS i PS
Ma ktoś jakiś pomysł o co może chodzić?
z góry dzięki za odpowiedź
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: AERO2 + E173u2 + Win7
Wygląda na to, że modem łączy się po gołym UMTS'ie. A na starym komputerze jest cały czas dobrze? W obydwu przypadkach modem loguje się do tej samej stacji?cArro pisze: Ma ktoś jakiś pomysł o co może chodzić?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wojteks
- *** Administrator ***
Jaki odcień niebieskiego ma dioda jak miga?cArro pisze:ma kolor niebieski, ale taki "słabszy"
Jaki po połączeniu a jaki przy aktywności internetowej. Generalnie niebieski to UMTS a jasny niebieski to HSPA czyli szybciej.
Nie pomagam na PW!
-
Patrze na TNI i tam cały czas jest UMTS, ani na chwilę nie wskakuje na HS(D)PA...
Połączenie skacze między dwoma BTS'ami, na starym komputerze już nie mam jak sprawdzić, ale na stacjonarnym (XP) jasny niebieski się odpala... a tutaj cały czas UMTS i zwykły niebieski, do tego internet chodzi tragicznie
Połączenie skacze między dwoma BTS'ami, na starym komputerze już nie mam jak sprawdzić, ale na stacjonarnym (XP) jasny niebieski się odpala... a tutaj cały czas UMTS i zwykły niebieski, do tego internet chodzi tragicznie
- wojteks
- *** Administrator ***
Sprawdź na jakimś przedłużaczu USB, sprawdź z modemem za oknem.
Nie pomagam na PW!
-
wojteks sygnał chyba mam w miare ok: -75dBm, 61%, CSQ 20
właśnie lepiej przyjrzałem się tym btsom i to chyba z nimi jest problem
na komputerze stacjonarnym modem loguje się do btsa nr 1 (tu hsdpa lata bez problemu)
na laptopie z win7 loguje sie do btsa nr 2 ( tutaj UMTS i nic więcej)
więc problem jest po stronie btsa i nie pozostaje mi nic innego niż czekać aż to naprawią?
właśnie lepiej przyjrzałem się tym btsom i to chyba z nimi jest problem
na komputerze stacjonarnym modem loguje się do btsa nr 1 (tu hsdpa lata bez problemu)
na laptopie z win7 loguje sie do btsa nr 2 ( tutaj UMTS i nic więcej)
więc problem jest po stronie btsa i nie pozostaje mi nic innego niż czekać aż to naprawią?
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro na stacjonarnym loguje się inaczej niż na laptopie to musi być jakaś przyczyna, może laptop ma słabe zasilanie USB i modem nie wydala z połączeniem z lepszym BTSem?
Nie pomagam na PW!
-
Postawiłem laptopa tam, gdzie stoi stacjonarny i połączył się z BTSem nr 1 (tym działającym dobrze - działało w trybie HSDPA na laptopie)
Potem przestawiłem laptopa i zalogował się do tego BTS'a(2) co sprawia problemy i o dziwo połączył się w HSPA, jednak internet nadal działał bardzo słabo... teraz laptop stoi tam, gdzie na początku i łączy się z BTSem(1) tym, co stacjonarny.... przeciążony BTS nr 2 czy coś takiego?
uff zamotałem trochę
chyba jednak wszystko mam skonfigurowane ok, w każdym razie dzięki za pomoc wojteks, oby to był tylko przejściowy problem
Potem przestawiłem laptopa i zalogował się do tego BTS'a(2) co sprawia problemy i o dziwo połączył się w HSPA, jednak internet nadal działał bardzo słabo... teraz laptop stoi tam, gdzie na początku i łączy się z BTSem(1) tym, co stacjonarny.... przeciążony BTS nr 2 czy coś takiego?
uff zamotałem trochę

chyba jednak wszystko mam skonfigurowane ok, w każdym razie dzięki za pomoc wojteks, oby to był tylko przejściowy problem

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ewentualnie w tych miejscach modem loguje się do innych stacji. Przecież czasem wystarczy 50cm i modem zmienia nodeB.wojteks pisze:Skoro na stacjonarnym loguje się inaczej niż na laptopie to musi być jakaś przyczyna, może laptop ma słabe zasilanie USB i modem nie wydala z połączeniem z lepszym BTSem?
Jak najbardziej. Albo prace przy BTSie.cArro pisze:przeciążony BTS nr 2 czy coś takiego?
Pozdrawiam YaHooo