2 modemy Huawei: e122 i e3131 na raz w jednym kompie na XP?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
2 modemy Huawei: e122 i e3131 na raz w jednym kompie na XP?
Do tej pory na moim kompie (który jest gatewayem dla sieci domowej) był tylko modem Huawei e122 z mobile partner a w nim karta internetu na kartę od orange - wszystko działało cacy.
Zachciało mi się Aero2, wiec załatwiłem sobie kartę Sim aero2 + kupiłem modem e3131s2 z play online na pokładzie.
Do sterowania modemami używam dwóch TNI, każdy skonfigurowany pod odpowiedni modem.
Chciałbym żeby w miarę bezproblemowo móc używać jednego z modemów zamiennie z drugim, ale nie wiem jak to zrobić. Cz jest jakiś pakiet sterowników do huawei, który w sobie zawiera stery do e122 i jednocześnie stery do e3131?
Co chciałbym uzyskać:
1. Rozwiązanie dla mnie idealne to oba modemy są wpięte do kompa, ale mam dwa TNI (każdy skonfigurowany pod jeden modem) i w zależności od tego czy chcę aero2 czy orange, to ten TNI uruchamiam i odpalam internet.
2. Jeśli pkt 1 nie będzie do zrealizowania, to chociaż żeby podpinać sobie odpowiedni modem, ale bez potrzeby przewalania/ przeinstalowywania połowy sterowników.
czyli jak chcę to podpinam jeden z modemów, odpalam odpowiedni TNI i działą.
Na razie doszedłem do tego, ze sterowniki od e122 i e3131 mi się "gryzą", tzn. żeby działał mi e122 z orange to muszę wywalić wszystkie programy sterujące, zainstalować z e122 mobile partner i wtedy będzie ten modem działać pod kontrolą TNI.
Ale jak chcę mieć e3131 z aero2 to muszę wywalić mobile partner i zainstalować gołe sterowniki pod e3131 w wersji 4.25.11 - wtedy odpowiednie TNI steruje modemem i łączę się via Aero2 (instalacja play online z modemu e3131 nic nie daje, bo wtedy XP nie widzi modemu) . Jak widać dosyć upierdliwe i wolałbym któreś z wyżej opisanych rozwiązań, ale na razie nie wiem jak to zrobić - wg mnie najlepiej jakby istniały stery w któych jest e122 i e3131 na raz....
Zachciało mi się Aero2, wiec załatwiłem sobie kartę Sim aero2 + kupiłem modem e3131s2 z play online na pokładzie.
Do sterowania modemami używam dwóch TNI, każdy skonfigurowany pod odpowiedni modem.
Chciałbym żeby w miarę bezproblemowo móc używać jednego z modemów zamiennie z drugim, ale nie wiem jak to zrobić. Cz jest jakiś pakiet sterowników do huawei, który w sobie zawiera stery do e122 i jednocześnie stery do e3131?
Co chciałbym uzyskać:
1. Rozwiązanie dla mnie idealne to oba modemy są wpięte do kompa, ale mam dwa TNI (każdy skonfigurowany pod jeden modem) i w zależności od tego czy chcę aero2 czy orange, to ten TNI uruchamiam i odpalam internet.
2. Jeśli pkt 1 nie będzie do zrealizowania, to chociaż żeby podpinać sobie odpowiedni modem, ale bez potrzeby przewalania/ przeinstalowywania połowy sterowników.
czyli jak chcę to podpinam jeden z modemów, odpalam odpowiedni TNI i działą.
Na razie doszedłem do tego, ze sterowniki od e122 i e3131 mi się "gryzą", tzn. żeby działał mi e122 z orange to muszę wywalić wszystkie programy sterujące, zainstalować z e122 mobile partner i wtedy będzie ten modem działać pod kontrolą TNI.
Ale jak chcę mieć e3131 z aero2 to muszę wywalić mobile partner i zainstalować gołe sterowniki pod e3131 w wersji 4.25.11 - wtedy odpowiednie TNI steruje modemem i łączę się via Aero2 (instalacja play online z modemu e3131 nic nie daje, bo wtedy XP nie widzi modemu) . Jak widać dosyć upierdliwe i wolałbym któreś z wyżej opisanych rozwiązań, ale na razie nie wiem jak to zrobić - wg mnie najlepiej jakby istniały stery w któych jest e122 i e3131 na raz....
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: 2 modemy Huawei: e122 i e3131 na raz w jednym kompie na XP?
Wszystkie sterowniki Huawei obsługują wszystkie ich modemy. Ja bym zaczął od zainstalowania samych sterowników i niech system wykryje 2 modemu. Potem można zacząć zabawę z TNI.Cyb pisze: Cz jest jakiś pakiet sterowników do huawei, który w sobie zawiera stery do e122 i jednocześnie stery do e3131?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
To niestety tylko teoriaYaHooo pisze:Wszystkie sterowniki Huawei obsługują wszystkie ich modemy. Ja bym zaczął od zainstalowania samych sterowników i niech system wykryje 2 modemu. Potem można zacząć zabawę z TNI.

Nawet wczoraj/dzisiaj w nocy wgrałem najnowszy firmware do e122 (wersja 21.xx) i też nic nie dało. Na razie doszedłem do realizacji mojego pkt.2 troszkę na około:
1. Wywaliłem wszystkie programy sterujące (mobile partner i play onlne) oraz usunąłem wszystkie sterowniki
2. Zainstalowałem sterowniki 4.25.11.00, wtedy e3131 działa, ale podłączenie e122 skutkowało błędnym działaniem, komp raportował że są problemy z tym urządzeniem.
3. Ściągnąłem jakieś najnowsze stery do e122 z huawei w wersji 3.09.03.00 i je również zainstalowałem nadpisując de facto nimi sterowniki 4.25.
No i w końcu się udało coś osiągnąć, jak podłączę e122 to działa i jak podłączę e3131 to też działa - na razie nie próbowałem podłączać obu modemów na raz.
Tak więc problem tkwi nowszych sterownikach - być może obsługują starsze modemy "po łebkach" i stąd problem
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A to rzeczywiście ciekawe. Ale dobrze wiedzieć. A ciekawe jak zainstalować najpierw starszy modem na nowszych sterownikach.Cyb pisze: Tak więc problem tkwi nowszych sterownikach - być może obsługują starsze modemy "po łebkach" i stąd problem
Pozdrawiam YaHooo 

- wojteks
- *** Administrator ***
Z jakiej sieci jest ten e122 oryginalnie?
Nie pomagam na PW!
-
Z żadnej - nie jest w ogóle obrandowany, na pokłądzie ma mobile partner, kupowałem go jako modem i włożyłem do niego orange na kartę.wojteks pisze:Z jakiej sieci jest ten e122 oryginalnie?
[ Dodano: 2013-01-26, 22:28 ]
Jak zainstalowałem sterowniki 4.25.xx i podłączyłem e122 to komp zgłosił problem z urządzeniem - dopiero zainstalowanie mobile partner z e122 pozwalało z niego skorzystać.YaHooo pisze:A to rzeczywiście ciekawe. Ale dobrze wiedzieć. A ciekawe jak zainstalować najpierw starszy modem na nowszych sterownikach.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-01-27, 16:29 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-01-27, 16:29 przez Cyb, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Miałem podobne rozwiązanie jak w pierwszym poście tylko jeden operator i dwa modemy: huawei i tel. nokia Oba były zainstalowane i komp bez problemu oba jednocześnie wykrywał Miałem tylko jeden program TNI i tylko w nim zmieniałem port modemu
[ Dodano: 2013-01-26, 22:51 ]
[ Dodano: 2013-01-26, 22:51 ]
No to wyciągnij z niego sterowniki i zainstaluj bez mobile partnerCyb pisze:zainstalowanie mobile partner z e122 pozwalało
- wojteks
- *** Administrator ***
Każdy ma swoje sterowniki więc się nie gryzą. Często używam wbudowanego w laptopa Optiona i dołączanego przez USB Huawei, różni producenci problemu ze sterownikami i obsługą brak.Andrzejz78 pisze:huawei i tel. nokia
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli faktycznie jest problem z obsługą wszystkich modemów.Cyb pisze: Jak zainstalowałem sterowniki 4.25.xx i podłączyłem e122 to komp zgłosił problem z urządzeniem - dopiero zainstalowanie mobile partner z e122 pozwalało z niego skorzystać.
Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Być może huawei popełnił błąd i dla różnych wersji driverów .ddl mają te same nazwy, wtedy nie da się obu razem zainstalować.YaHooo pisze:Czyli faktycznie jest problem z obsługą wszystkich modemów.
Ja korzystałem z 2 optionów, jeden na sterownikach 4.x drugi starczy na 2.x i nie miałem nigdy żadnych problemów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Szczerze to nie instalowałem dwóch modemów Huawei na raz, więc może być jak piszesz.krystianb pisze:Być może huawei popełnił błąd i dla różnych wersji driverów .ddl mają te same nazwy, wtedy nie da się obu razem zainstalować.
Pozdrawiam YaHooo