2 modemy Huawei: e122 i e3131 na raz w jednym kompie na XP?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Cyb
Początkujący użytkownik forum

2 modemy Huawei: e122 i e3131 na raz w jednym kompie na XP?

Post autor: Cyb »

Do tej pory na moim kompie (który jest gatewayem dla sieci domowej) był tylko modem Huawei e122 z mobile partner a w nim karta internetu na kartę od orange - wszystko działało cacy.
Zachciało mi się Aero2, wiec załatwiłem sobie kartę Sim aero2 + kupiłem modem e3131s2 z play online na pokładzie.
Do sterowania modemami używam dwóch TNI, każdy skonfigurowany pod odpowiedni modem.

Chciałbym żeby w miarę bezproblemowo móc używać jednego z modemów zamiennie z drugim, ale nie wiem jak to zrobić. Cz jest jakiś pakiet sterowników do huawei, który w sobie zawiera stery do e122 i jednocześnie stery do e3131?

Co chciałbym uzyskać:
1. Rozwiązanie dla mnie idealne to oba modemy są wpięte do kompa, ale mam dwa TNI (każdy skonfigurowany pod jeden modem) i w zależności od tego czy chcę aero2 czy orange, to ten TNI uruchamiam i odpalam internet.

2. Jeśli pkt 1 nie będzie do zrealizowania, to chociaż żeby podpinać sobie odpowiedni modem, ale bez potrzeby przewalania/ przeinstalowywania połowy sterowników.
czyli jak chcę to podpinam jeden z modemów, odpalam odpowiedni TNI i działą.

Na razie doszedłem do tego, ze sterowniki od e122 i e3131 mi się "gryzą", tzn. żeby działał mi e122 z orange to muszę wywalić wszystkie programy sterujące, zainstalować z e122 mobile partner i wtedy będzie ten modem działać pod kontrolą TNI.
Ale jak chcę mieć e3131 z aero2 to muszę wywalić mobile partner i zainstalować gołe sterowniki pod e3131 w wersji 4.25.11 - wtedy odpowiednie TNI steruje modemem i łączę się via Aero2 (instalacja play online z modemu e3131 nic nie daje, bo wtedy XP nie widzi modemu) . Jak widać dosyć upierdliwe i wolałbym któreś z wyżej opisanych rozwiązań, ale na razie nie wiem jak to zrobić - wg mnie najlepiej jakby istniały stery w któych jest e122 i e3131 na raz....
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: 2 modemy Huawei: e122 i e3131 na raz w jednym kompie na XP?

Post autor: YaHooo »

Cyb pisze: Cz jest jakiś pakiet sterowników do huawei, który w sobie zawiera stery do e122 i jednocześnie stery do e3131?
Wszystkie sterowniki Huawei obsługują wszystkie ich modemy. Ja bym zaczął od zainstalowania samych sterowników i niech system wykryje 2 modemu. Potem można zacząć zabawę z TNI.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Cyb

YaHooo pisze:Wszystkie sterowniki Huawei obsługują wszystkie ich modemy. Ja bym zaczął od zainstalowania samych sterowników i niech system wykryje 2 modemu. Potem można zacząć zabawę z TNI.
To niestety tylko teoria :(

Nawet wczoraj/dzisiaj w nocy wgrałem najnowszy firmware do e122 (wersja 21.xx) i też nic nie dało. Na razie doszedłem do realizacji mojego pkt.2 troszkę na około:
1. Wywaliłem wszystkie programy sterujące (mobile partner i play onlne) oraz usunąłem wszystkie sterowniki
2. Zainstalowałem sterowniki 4.25.11.00, wtedy e3131 działa, ale podłączenie e122 skutkowało błędnym działaniem, komp raportował że są problemy z tym urządzeniem.
3. Ściągnąłem jakieś najnowsze stery do e122 z huawei w wersji 3.09.03.00 i je również zainstalowałem nadpisując de facto nimi sterowniki 4.25.
No i w końcu się udało coś osiągnąć, jak podłączę e122 to działa i jak podłączę e3131 to też działa - na razie nie próbowałem podłączać obu modemów na raz.

Tak więc problem tkwi nowszych sterownikach - być może obsługują starsze modemy "po łebkach" i stąd problem
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Cyb pisze: Tak więc problem tkwi nowszych sterownikach - być może obsługują starsze modemy "po łebkach" i stąd problem
A to rzeczywiście ciekawe. Ale dobrze wiedzieć. A ciekawe jak zainstalować najpierw starszy modem na nowszych sterownikach.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Z jakiej sieci jest ten e122 oryginalnie?
Nie pomagam na PW!
Cyb

wojteks pisze:Z jakiej sieci jest ten e122 oryginalnie?
Z żadnej - nie jest w ogóle obrandowany, na pokłądzie ma mobile partner, kupowałem go jako modem i włożyłem do niego orange na kartę.

[ Dodano: 2013-01-26, 22:28 ]
YaHooo pisze:A to rzeczywiście ciekawe. Ale dobrze wiedzieć. A ciekawe jak zainstalować najpierw starszy modem na nowszych sterownikach.
Jak zainstalowałem sterowniki 4.25.xx i podłączyłem e122 to komp zgłosił problem z urządzeniem - dopiero zainstalowanie mobile partner z e122 pozwalało z niego skorzystać.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-01-27, 16:29 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-01-27, 16:29 przez Cyb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Miałem podobne rozwiązanie jak w pierwszym poście tylko jeden operator i dwa modemy: huawei i tel. nokia Oba były zainstalowane i komp bez problemu oba jednocześnie wykrywał Miałem tylko jeden program TNI i tylko w nim zmieniałem port modemu

[ Dodano: 2013-01-26, 22:51 ]
Cyb pisze:zainstalowanie mobile partner z e122 pozwalało
No to wyciągnij z niego sterowniki i zainstaluj bez mobile partner
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Andrzejz78 pisze:huawei i tel. nokia
Każdy ma swoje sterowniki więc się nie gryzą. Często używam wbudowanego w laptopa Optiona i dołączanego przez USB Huawei, różni producenci problemu ze sterownikami i obsługą brak.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Cyb pisze: Jak zainstalowałem sterowniki 4.25.xx i podłączyłem e122 to komp zgłosił problem z urządzeniem - dopiero zainstalowanie mobile partner z e122 pozwalało z niego skorzystać.
Czyli faktycznie jest problem z obsługą wszystkich modemów.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Czyli faktycznie jest problem z obsługą wszystkich modemów.
Być może huawei popełnił błąd i dla różnych wersji driverów .ddl mają te same nazwy, wtedy nie da się obu razem zainstalować.
Ja korzystałem z 2 optionów, jeden na sterownikach 4.x drugi starczy na 2.x i nie miałem nigdy żadnych problemów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Być może huawei popełnił błąd i dla różnych wersji driverów .ddl mają te same nazwy, wtedy nie da się obu razem zainstalować.
Szczerze to nie instalowałem dwóch modemów Huawei na raz, więc może być jak piszesz.
ODPOWIEDZ